Βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ενώ στον απόηχο των επιλογών του για το κόμμα ανέφερε: «Το κόμμα χρειαζόταν ένα ισχυρό σοκ θετικό, και με το 50-50 στις γυναίκες και με την ανανέωση στελεχών και με την υπέρβαση της τασικής εσωστρέφειας».
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές
«Δεν έχω καμία μα καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει. Αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει τα βράδια να μην κοιμάμαι, είναι γι’ αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler, καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες. Και βρήκαμε λύσεις, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, φέραμε την ανάπτυξη…» και «ήρθαν τώρα πάλι κάποιοι που εφαρμόζουν τις ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τρώνε από τα έτοιμα», πρόσθεσε.
«Ναι, με τρομάζει η επόμενη μέρα», είπε, «διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει μονάχα χάος στα δημόσια οικονομικά και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά αφήνει χάος και σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας και τους μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους που γεννά η στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική, η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οδηγούμαστε σε γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους, κάθε νοικοκυριό υφίσταται τρομακτική μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι επιχειρήσεις υφίστανται την τριπλή πίεση» μείωσης τζίρου, φουσκώματος χρεών και λογαριασμών.
Εκτίμησε ότι «το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού που θα έχουμε μπροστά μας θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας και βλέπουμε ότι και η ΕΕ παίρνει όλες τις λάθος αποφάσεις το τελευταίο διάστημα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «άφησε την αισχροκέρδεια στην ενέργεια αλώβητη». Εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική διάταξη για τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί: Από 1,5 δισ. τα έκαναν 500 εκατ., δεν δέχονται να μπει φραγμός στις αποκοπές ρεύματος, δεν δέχονται κατάργηση αυτής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όπως επεσήμανε, «οι καταστροφικές επιλογές» της κυβέρνησης στην ενέργεια επιταχύνουν την ενεργειακή κρίση και απ’ την άλλη η ΕΕ «παίρνει αποφάσεις που διευρύνουν την κρίση και φέρνουν πολύ αρνητικές εξελίξεις», όπως η επιμονή στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ενώ δεν έχουμε βρει τρόπο να ανεξαρτητοποιηθούμε ενεργειακά από τη Ρωσία.
Εκλογές
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο για να προλάβει την «ολική κατάρρευση», διότι οι επιλογές του είναι «επιταχυντές του πληθωρισμού και της ακρίβειας» και «η κυβέρνηση πια έχει βρεθεί σε μια δίνη». «Όσο καθυστερεί τις εκλογές τόσο μεγαλώνει την ήττα τη δική του, αλλά ταυτόχρονα και τις δυσκολίες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς την επόμενη μέρα», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν έχει προοπτική η κυβέρνησή του και έχει μία στρατηγική διπλής κάλπης. «Εμείς έχουμε μία στρατηγική από την πρώτη κάλπη να εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση που θα πάρει αποφάσεις, που θα απαλύνουν την πίεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη, που θα στηρίξουν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και θα επουλώσουν τις μεγάλες πληγές της ενεργειακής κρίσης», ανέφερε.
Τσίπρας για μελλοντικές συνεργασίες
Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση όταν ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει «ότι δεν θα κάνει πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα». «Εντάξει, δεν θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης πρωθυπουργό τον Τσίπρα, θα τον κάνει ο ελληνικός λαός. Αλίμονο!», απάντησε. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρότι «έχει εκπέμψει αρνητικά μηνύματα και από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, τόσο από την αναπαλαίωση των προσώπων που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε πολύ χαμηλά ποσοστά όσο όμως και από κάποιες εκφράσεις, κάποιες ρητορικές ατάκες, οι οποίες ήταν προσβλητικές για ένα ολόκληρο κόσμο, όχι για μας», αλλά και αρνητικά μηνύματα για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, «ο λαός είναι αυτός που θα υποδείξει στις πολιτικές δυνάμεις τον δρόμο».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι προφανώς αποκλείει τη ΝΔ και ιδιαίτερα τη σημερινή ΝΔ, τονίζοντας ότι «αυτή η εμμονή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχει οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε αποφάσεις, που κανένας άλλος πρωθυπουργός και καμία άλλη κυβέρνηση ακόμη και της Δεξιάς δεν θα έπαιρνε» και πως το φυσιολογικό είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίες να μην είναι μεταξύ των δύο πόλων.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να πάει πολύ καλύτερα και γι’ αυτό προχώρησε σε τολμηρές αλλαγές, σε ένα συνέδριο τομής και συνέχειας, σε δύσκολες αποφάσεις ανανέωσης και πως έχει γίνει ένα κόμμα 170.000 μελών, «το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας σε όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας πως όταν λέει Αριστερά συμπεριλαμβάνει και τη Σοσιαλδημοκρατία. Όπως επεσήμανε, το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλη και μπορεί να δοθεί πολύ μεγάλη δυναμική αν ενταχθούν δημιουργικά στις γραμμές του. Πρόσθεσε, δε, ότι η ποσόστωση φύλου 50-50 σε όλα τα όργανα γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά.
Υπογράμμισε ότι δεν αναγνωρίζει, δεν σκέφτεται και δεν τον απασχολεί «η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής» και πως «όταν ένα κόμμα πλουραλιστικό, πλειοψηφίας και μειοψηφίας παίρνει όμως δημοκρατικά μια απόφαση, την επόμενη μέρα την απόφαση αυτή την υλοποιεί από τον πρώτο έως τον τελευταίο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι από τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη, εξελέγη με ποσοστό πάνω από 99%, «άρα δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι λοιπόν;». Υποστήριξε πως θεωρεί ότι «το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα» όλες οι τάσεις και όλα τα ρεύματα ιδεών «είναι είτε να ανασχηματιστούν είτε να ανασυντεθούν είτε να αυτοκαταργηθούν για να πάμε όλοι μαζί μπροστά την επόμενη μέρα, συγκροτώντας ένα κόμμα το οποίο θα είναι το κόμμα των μελών του, στο οποίο δεν θα υπάρχουν ομάδες και φατρίες, στο οποίο θα υπάρχουν στελέχη που άξια θα αναδεικνύονται και δημοκρατικά θα επιλέγονται, με έναν στόχο πια που είναι έξω από το κόμμα και είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Η προοδευτική διακυβέρνηση για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προσδοκίες του λαού μας».
Ερωτηθείς γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι στην Εκτελεστική Γραμματεία, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι στη σκέψη του δεν υπάρχουν αυτονόητα αλλά «η ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί, η ανάγκη της ενότητας, της σύνθεσης, της αξιοποίησης όλων των στελεχών, της ανάδειξης νέων στελεχών». Συμπλήρωσε ότι επίσης δεν ήταν καθόλου αυτονόητο «αυτό που μου έλεγαν κάποιοι στην ΚΕ προχθές, μα πώς είναι δυνατόν να επιλέγεις μια συντρόφισσα η οποία ανήκε σε διαφορετικό ρεύμα σκέψης από αυτό που στήριξε τις προτάσεις σου, έτσι και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που μου λένε πώς είναι δυνατόν να κάνεις το αντίθετο». Ανέφερε ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και όλοι θα αξιοποιηθούν με βάση τις δυνατότητες «που έχουν για να συνδράμουν σε μια κοινή προσπάθεια, όχι με βάση την τασική καταγωγή».
Όπως σημείωσε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι για εκείνον «πολύ χρήσιμος συνεργάτης, είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει ή θα θελήσει να ανήκει σε μειοψηφίες, πλειοψηφίες, στο κέντρο, στην αριστερά, στη δεξιά του κόμματος, δεν με απασχολεί».
Τσίπρας: Γι’ αυτό επέλεξα την Ράνια Σβίγκου
Για τη νέα γραμματέα, Ράνια Σβίγκου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι γνωρίζει την αφοσίωση, την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα και τις ικανότητές της και αποτελεί επιλογή που μπορεί να συνδυάσει μία σειρά από στοιχεία όπως τα προαναφερθέντα, την ενότητα και τη σύνθεση. Είπε ότι ήταν μετριοπαθής, όχι εναντίον της διεύρυνσης, αλλά της άποψης για πιο μικρά και προσεκτικά βήματα στις καταστατικές αλλαγές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.
Τόνισε ότι «αυτή η μετριοπάθεια βοηθάει στον βαθμό που είναι θέση και φύση υπέρμαχος της άποψης ότι οι διαφωνίες καταγράφονται στα όργανα μέσα στο κόμμα, αλλά όλοι μαζί δουλεύουμε την επόμενη μέρα στην υλοποίηση των συλλογικών μας αποφάσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, και η Ρ. Σβίγκου και όσοι διαφώνησαν σε επιμέρους καταστατικές αλλαγές πιστεύουν στην ανάγκη διεύρυνσης και μαζικοποίησης του κόμματος και ο συνδυασμός της παρουσίας της μαζί με τον Γιώργο Βασιλειάδη αλλά και με όλες τις υπόλοιπες επιλογές που έχουν γίνει, του εμπνέουν εμπιστοσύνη «ότι το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε αποκλειστικά με αυτόν το γνώμονα».
Ερωτηθείς εάν η ανανέωση σε πρόσωπα θα υπάρξει και στο κυβερνητικό σχήμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, απάντησε ότι θα πρέπει να έχει το «άρωμα γυναίκας», το στοιχείο της ανανέωσης και το στοιχείο της κοινωνίας. Διευκρίνισε ότι δεν θα βάλει τραπεζίτες για υπουργούς, αλλά ανθρώπους που έχουν γνώση και έχουν και ενσυναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας, προσθέτοντας ότι εξεπλάγη θετικότατα από νέους ανθρώπους που πήρε το ρίσκο να γίνουν υπουργοί, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Εξωτερική πολιτική
Μιλώντας για τα εθνικά και την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «στερούμαστε μιας εθνικής στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος» και πως «η Ελλάδα από τη στρατηγική του πυλώνα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, της γέφυρας μεταξύ λαών και πολιτισμών σ’ ένα σταυροδρόμι με την Ανατολική Μεσόγειο, έχει περάσει σ’ ένα άλλο δόγμα». «Έχουμε περάσει ξαφνικά στη στρατηγική Παπάγου, το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή», συμπλήρωσε.
Έθεσε το ερώτημα πώς ο πρωθυπουργός αποφασίζει «να αλλάξει άρδην» τη στρατηγική της χώρας στην εξωτερική πολιτική, σχολιάζοντας ότι έχει την αίσθηση πως «για πρώτη φορά η χώρα έχει μια ΙΧ εξωτερική πολιτική, μονοπρόσωπη» κι ότι «πολλές φορές ούτε καν και ο ΥΠΕΞ δεν συμμετέχει…». Επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «μαθαίνουμε από τον καγκελάριο Σολτς ότι αποφασίζει να δώσει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία» και «από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι θα δώσει κι άλλα αντιαρματικά». «Είναι δυνατόν; Δεν υπάρχει ΚΥΣΕΑ, δεν υπάρχουν θεσμοί; Δεν υπάρχει αρμόδια Επιτροπή της Βουλής; Κανείς να μην ξέρει; Ο ελληνικός λαός να μην ξέρει;», σχολίασε.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μονοπρόσωπες αποφάσεις που εγκυμονούν κινδύνους» θέτοντας ερωτήματα: «Πόσο βαθιά μάς εμπλέκει σ’ έναν πόλεμο και τι κινδύνους εγκυμονεί η απόφασή του να δώσει βαρύτατο οπλισμό και τεθωρακισμένα. Από πού θα φύγουν αυτά τα τεθωρακισμένα για να πάνε στην Ουκρανία; Από τον Έβρο και τα νησιά; Και πότε θ’ αντικατασταθούν από τα γερμανικά; Γιατί δεν δίνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία τεθωρακισμένα και δίνει μέσω της Ελλάδας; Γιατί δεν θέλει να εμπλακεί τόσο σκληρά στον πόλεμο. Αλλά εμείς να εμπλακούμε;».
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως ανησυχεί «με την έννοια ότι δεν έχουμε στρατηγική, με την έννοια ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο ειρηνοποιός και μάλιστα θέλει να γίνει και ο διαμεσολαβητής, αποδεκτός απ’ όλους διαμεσολαβητής για την ουκρανο-ρωσική κρίση που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου και εμφανίζεται μάλιστα και ως αμυνόμενος». «Με ανησυχεί δηλαδή διπλωματικά», συνέχισε, «ότι η Τουρκία κερδίζει κι εμείς, με τη στρατηγική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, που εφαρμόζει τις αμερικανικές κυρώσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος, μ’ αυτό που έγινε με το ρωσικό πλοίο και το ιρανικό πετρέλαιο, δεν έχει ξαναγίνει… ».
Υπογράμμισε ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός «δεν έδωσε επ’ αόριστον τις βάσεις» και πως «δεν πρόλαβε να γυρίσει από τα τις ΗΠΑ και πέταγαν τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Και οι ΗΠΑ τι απάντησαν; Βρείτε τα». «Ευτυχώς, έχουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, για το οποίο δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία κανένας Έλληνας πολίτης, αλλά με αυτήν τη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να κοιμάται κανένας ασφαλής», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σημείωσε ότι η Ελλάδα «στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, είναι χώρα της ΕΕ και χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να διεκδικεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να φροντίζει να κερδίζει διπλωματικούς πόντους προκειμένου να μη μας εμφανίζεται κι από πάνω η Τουρκία και ο Ερντογάν ότι έχει δίκιο».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως δεδομένο ότι πρέπει να είμαστε απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ρωσία παραμένει μια χώρα πάρα πολύ κρίσιμη και ισχυρή» και σε αυτό το πλαίσιο έθεσε τα ερωτήματα: «Ποια θα είναι η θέση της την επόμενη μέρα στο Κυπριακό; Ποια θα είναι η θέση της στο αίτημα Ερντογάν για την αποστρατικοποίηση των νησιών; Ιδίως όταν γνωρίζουμε ότι η σύμβαση αυτή που προέβλεπε αποστρατικοποίηση αφορούσε τη Σοβιετική Ένωση και άρα αυτός που έχει δικαιώματα τώρα είναι η Ρωσία, δεν είναι η Τουρκία».
Εν κατακλείδι, χαρακτήρισε «αφελή, επικίνδυνη και επιζήμια» την «πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης, να κάνει τη χώρα πιόνι στη γεωπολιτική σκακιέρα των ΗΠΑ, χωρίς ανταλλάγματα».