Σε πρόσφατες δηλώσεις του προχώρησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον πληθωρισμό των τροφίμων και στο καλάθι του φτωχού.
«Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια ειδικά στον κλάδο των τροφίμων είναι υπερδιπλάσια του επίσημου πληθωρισμού. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 15%».
«Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μήνα με το μήνα ανεβαίνει, έχει αυξητική τάση κάθε μήνα και από την εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού και μετά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξάνει. Αυτό δείχνει και την αποτυχία των μέτρων της κυβέρνησης», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Και πρόσθεσε: «Σε μια αγορά που λειτουργεί με όρους ασυδοσίας, δεν υπάρχουν έλεγχοι και τα πρόστιμα είναι ελάχιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΔΙΜΕΑ». «Αντιστοιχεί μόλις 1 ελεγκτής σε 12.000 επιχειρήσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Η πολιτική συγκεντροποίησης της αγοράς που ακολουθεί η ΝΔ τα τελευταία 3,5 χρόνια σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχων έχει οδηγήσει σε φαινόμενα καρτέλ στις κρίσιμες αγορές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων», τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα για τον επόμενο μήνα. Ενώ 200 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδοφορίας τελευταίας 20ετίας», συνέχισε.
«Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η οικονομία να οδηγείται σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φέρει την χώρα μας πρωταθλήτρια πανευρωπαϊκά στην χονδρεμπορική τιμή ενέργειας και στην τιμή των καυσίμων. Την ίδια στιγμή η αύξηση των μισθών είναι μόλις στο ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι ανισότητες διευρύνονται από το 2020 και μετά και είμαστε μία από τις τέσσερις μόλις χώρες στην ΕΕ των 27 που το ποσοστό των πολιτών σε κίνδυνο φτώχιας έχει αυξηθεί κατά το διάστημα 2019-2021», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης.
«Παράλληλα αντιμετωπίζουμε και μια παραγωγική κρίση. Η εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος κατά 60% μέσα στο 2022 δείχνει ότι γινόμαστε και πάλι μια εισαγωγική οικονομία που δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες».
«Θα έπρεπε να έχουν γίνει παρεμβάσεις για την ρύθμιση της αγοράς και μείωση των έμμεσων φόρων στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Αντίθετα, η κυβέρνηση μείωσε τον φόρο στα μερίσματα και τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες ιδιοκτησίες», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων συμφερόντων. Η αλλαγή πολιτικής με στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας έχει ως προϋπόθεση την πολιτική αλλαγή», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.