Στις 8 το πρωί της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου άνοιξαν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία με τις οποίες θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος.
Την προεδρία του κόμματος διεκδικούν οι Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας οι οποίοι έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της κάλπης.
Το κλίμα, η εικόνα και η αίσθηση που υπάρχει εξακολουθεί να δίνει στην Έφη Αχτσιόγλου ένα προβάδισμα για την πρώτη θέση, ωστόσο και ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται από τις περιοδείες που κάνει και το θόρυβο που έχει προκαλέσει η υποψηφιότητά του να κερδίζει σημαντικό έδαφος.
Σταθερά στο κυνήγι της κούρσας παραμένουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει ανοίξει τον βηματισμό του και πέρα από τα κομματικά στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά και ο Νίκος Παππάς που επιχειρεί να επανασυσπειρώσει τους «προεδρικούς». Πιο συμβολικό χαρακτήρα έχει η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα.
Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρόεδρος χρειάζεται 50%+1 για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί οι διαφορές θα λυθούν στις 24 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στα δυο στελέχη που ξεχώρισαν.
Οι τέσσερις στόχοι της Αχτσιόγλου
Τέσσερις άξονες προκρίνει ως προς τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η Έ. Αχτσιόγλου. Ο πρώτος αφορά το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ενώ ο δεύτερος «βλέπει» προς τη λειτουργία και τον ρόλο του κράτους, το οποίο «θα παρεμβαίνει προς όφελος της κοινωνικής πλειονότητας».
Ένα κράτος «στρατηγός», που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί πολιτικές για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, όπως η δημόσια Υγεία, η δημόσια Παιδεία και η κοινωνική προστασία. Ο τρίτος πυλώνας που προκρίνει ως προς τη νέα στρατηγική του κόμματος αφορά τον ρόλο της εργασίας, «με αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μηχανισμό αύξησης του κατώτατου μισθού, σταθερότητα στο ωράριο και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς».
Ο τέταρτος πυλώνας αναφέρεται στα πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ως προς τη λειτουργία του κόμματος, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκρίνει το κόμμα των δομών και της συλλογικής λειτουργίας, αλλά και τη στροφή του στο «κοινωνικό» πεδίο, με διαρκή παρουσία στα συνδικάτα, στους εργασιακούς χώρους, στα επιμελητήρια και στους επιστημονικούς φορείς.
Παππάς: Παράταξη νίκης από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο
Ο Ν. Παππάς πορεύτηκε όλη αυτή την περίοδο αναδεικνύοντας το ζήτημα της ταυτότητας του κόμματος και την ανάγκη δημιουργίας μιας παράταξης νίκης, που θα εκπροσωπεί τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Υποστήριξε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορεί να πάει πίσω από τη διακήρυξη του 2019 και τη στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, μεταξύ άλλων, στο «κόμμα των μελών», ενώ στηλίτευσε προσεγγίσεις που προτάσσουν την επιστροφή του χώρου, όπως χαρακτηριστικά έχει πει, «στη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και στα εθνικά θέματα, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Τσακαλώτος: Αξιόπιστα, ενωτικά και αριστερά
Ο Ευ. Τσακαλώτος, έχοντας στη φαρέτρα του το σύνθημα «Αξιόπιστα, ενωτικά και αριστερά», έκανε λόγο για την ανάγκη ανάδειξης της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προγραμματική ατζέντα, με βασικές αιχμές την κλιματική κρίση, τη δημόσια Υγεία, την Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.
Ως προς τη λειτουργία του κόμματος, πρόταξε τη δημοκρατική και συλλογική λειτουργία των οργάνων, ενώ τόνισε ότι στόχος του είναι η αυτοπεποίθηση των μελών για τις ιδέες και τις πολιτικές που εκπροσωπούν και εκφράζουν. Η δική του πρόταση βασίζεται στο τρίπτυχο «αξιοπιστία-ενότητα-Αριστερά», ενώ διατύπωσε ρητά τη θέση ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι η ηγεμονία στην κοινωνία, με το πρόγραμμα, τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς.
Επιπλέον, έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης, που συμπεριλαμβάνει τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική δράση.
Κασσελάκης: Σύγχρονη Αριστερά
Με βασικές προτεραιότητες την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την ανάδειξη μιας «σύγχρονης Αριστεράς», όπως έχει πει, ο Στ. Κασσελάκης διεκδικεί την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος, αν και μπήκε στην κούρσα διαδοχής του Αλ. Τσίπρα στις αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε αρκετές περιοδείες σε πολλές περιοχές της χώρας, συνομιλώντας με μέλη και φίλους του κόμματος.
Τις τελευταίες ώρες ήρθε σε κόντρα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όταν υποστήριξε πως «η Δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής». Σημειωτέον, κατά την προεκλογική περίοδο, ένα εκ των σποτ του τραβήχτηκε στη Μακρόνησο, γεγονός το οποίο πυροδότησε τριβές και αντιπαραθέσεις εντός και εκτός κόμματος.
Τζουμάκας: Επιστροφή της πολιτικής
Την αυτονομία της πολιτικής πρόταξε ο Στ. Τζουμάκας, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική σε «εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, κομματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο».
Παράλληλα, μίλησε για την «προτεραιοποίηση» της οικονομίας, θέτοντας ως στόχο την ανάδειξη μιας προοδευτικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που θα δημιουργεί προσδοκίες στους πολίτες. Ως προς τον προσανατολισμό του κόμματος, υποστήριξε πως χρειάζονται πλειοψηφικές πολιτικές, που θα καθιστούν διακριτική μια προοδευτική εναλλακτική λύση. Διατύπωσε δε τη θέση ότι ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να γίνει ένα λαϊκό κόμμα, με ανοιχτή πολιτική δράση.
Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία:
Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο;
Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.
Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.
Πού ψηφίζω;
Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.
Τι πρέπει να έχω μαζί μου;
Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.
Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.
Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;
Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.
Μάθε πού ψηφίζεις στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ