Η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ήρθε η ώρα να περάσει το νέο κύμα» στο κόμμα.
«Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία Δεν θέλουμε να εκφράσουμε την οικονομική ολιγαρχία, τα κομματικά τζάκια και τις ελίτ. Δεν είμαστε με όλους. Ήμασταν και είμαστε με τους πολλούς» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου και έκανε λόγο «για μια μεγάλη εκλογική ήττα» στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Αποτιμώντας το νωπό εκλογικό αποτέλεσμα, «είναι ψήφος ανοχής. Νομίζω πως ναι, σίγουρα δεν είναι ψήφος ενθουσιασμού» ανέφερε για την επικράτηση της ΝΔ και με αυτοκριτική διάθεση, «εκτιμώ ότι δεν συλλάβαμε έγκυρα και ουσιαστικά ότι η αντίθεση μνημόνιο και αντιμνημόνιο άρχισε να φθίνει από το 2018 και μετά», τόνισε. Κατά την κ. Αχτσιόγλου, «μετά το ότι οι Έλληνες ήθελαν μια άλλη εποχή».
«Και εδώ η ευθύνη μας βαραίνει όλους» υποστήριξε, λέγοντας πως «την πιο κρίσιμη στιγμή, επικράτησε σε εμάς μια προβληματική εσωστρέφεια». Παράλληλα, κατά την κ. Αχτσιόγλου, «εξασθένισαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία», με τις εργαζόμενες γυναίκες ,με τους νέους, με τους επιστήμονες και με το αίτημά τους για βελτίωση της ζωής τους. «Από αυτήν την απόσταση καθορίστηκε το εκλογικό αποτέλεσμά» τόνισε η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος, συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία από τον Πρόεδρό του μέχρι το κάθε μέλος».
Σε προσωπικό τόνο, ανοίγοντας την ομιλία της, θυμήθηκε την πρώτη της κομματική ομιλία το 2007 «στη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών μου χρόνων», όπως είπε, προανήγγελλε για το Άρθρο 16 ότι είναι «μια μάχη που θα πρέπει σύντομα να την ξαναδώσουμε». Παράλληλα, χαρακτήρισε το 2007 ως χρονικό μεταίχμιο που σήμανε το τέλος της εποχής της φαινομενικής ευημερίας, για να προσθέσει πως το 2010 «εγκαινιάσαμε μια συγκλονιστική πορεία», όπου «αυτή η συγκλονιστική διαδρομή θα έχει πάντα την σφραγίδα Τσίπρα», πρόσθεσε. Μιλώντας για τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «εκεί που όλοι βλέπαν αδιέξοδα, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες» σημείωσε, προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας «πέτυχε το ιστορικά αδιανόητο: την Αριστερά στην κυβέρνηση».
Για τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος, έχουν ένα και μόνο στόχο: να μην μας επιτρέψουν να ξαναβρεθούμε στην κυβέρνηση, δήλωσε, και συμπλήρωσε πως «σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα:
Μην περιμένετε να κάνουμε πίσω». «Υπήρξαν κενά, αδυναμίες, ολιγωρίες», όπως και «υπήρξαν συμβιβασμοί, αλλά υπήρξαν και ήττες» όπως είπε, «αλλά υπήρχε η μία και μεγάλη νίκη η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», τόνισε.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, «ποια είναι η εικόνα αυτές τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ» διερωτήθηκε, εκτιμώντας πως «η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια δυστοπία».
Ταυτόχρονα, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσει σαν ώριμο φρούτο» πρόσθεσε, για να υποστηρίξει πως «εμείς θα πρέπει να είμαστε εκεί, όχι μόνο για να καταδείξουμε τις ανεπάρκειες αλλά και τις ευθύνες της ΝΔ», αλλά «να πείσουμε ότι η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα» «Επιβιώνετε, αρκεί. Αυτό δεν μας λέει ο κ. Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να βρεθούμε παντού, να σημάνουμε ένα συναγερμό».
Παράλληλα, ξορκίζοντας την «Ελλάδα των μηδενικών προσδοκιών», η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ακόμη πως «η Ελλάδα μπορεί καλύτερα», παρουσιάζοντας την πρόταση της για 4 στρατηγικά πεδία, που πρέπει να παρέμβει και να πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Εμείς προτάσσουμε τα στρατηγικά ερωτήματα και εμείς καταθέτουμε προτάσεις», είπε, προτάσσοντας την «πολιτική του λαϊκά κατανοητού και του κοινωνικά αναγκαίου».
Τα 4 στρατηγικά πεδία:
1. Το κράτος της νέας εποχής
Κράτος που έχει ως μόνη αρχή να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες
Θέλουμε ένα κράτος – στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών
2. Το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο
Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι θα έρθει και πάλι η χρεοκοπία της χώρας
Διευρύνουμε την εγχώρια παραγωγική βάση
3. Η εργασία μπροστά
4. Η μάχη για τα δικαιώματα
Υπέρ Κασσελάκη για την ομοφοβία
Επιπλέον, αναφερόμενη στον συνυποψήφιό της, Στέφανο Κασσελάκη, «τα ομοφοβικά παραλήρηματα κατά υποψήφιου μας, δεν θα δουν μόνο τη χλεύη μας, θα μας βρουν μπροστά σαν ένα σώμα» ξεκαθάρισε, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
«Δεν μας ακούνε», υποστήριξε η κ.Αχτσιόγλου ως προς τα μηνύματα που λαμβάνει από την κομματική βάση, «Αυτό θα το λύσουν οι δομές, οι δομές είναι ο ιμάντας που θα μεταφέρει τις απόψεις των οργανώσεων και των μελών προς τα πάνω», σημείωσε, ενώ «εμείς σηκώνουμε ανάστημα απέναντι στη διαπλοκή», ξεκαθάρισε και έθεσε τις Ευρωεκλογές ως τη βραδιά «επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε τροχιά εξουσίας».
Καταθέτω τη δική μου πρόταση να αναλάβω τη δική μου ευθύνη. Δεν χρειάζεται να σας κρύβω ότι είμαι συγκινημένη», όπως και ότι «δεν χρειάζεται να σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα, ένοιωσα απογοητευμένη από την ποιότητα του εσωκομματικού μας διαλόγου».
Σε μια προσωπική αποστροφή «δείχνοντας» προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη, «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τάχα κέντρο της διαπλοκής στο ΣΥΡΙΖΑ, διάφορα μιντιακά και σοσιαλμιντικακά κέντρα» με πρόσβαση και στο κόμμα μας, «καμία τέτοια απόπειρα δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την απόφασή μου» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «πολιτική είναι να συγκρούεσαι με την τρόικα», να χτίζεις συμμαχίες, να νομοθετείς, για να καταλήξει πως «δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική».