(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 8/9 – 10.16): Πέρασε η πρόταση μομφής με 163 «ναι» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη και η ανακοίνωση του αποτελέσματος έχει προκαλέσει «σεισμό» στο κόμμα.
Δια ζώσης ψήφισαν 210 άτομα, ενώ τηλεφωνικά ψήφισαν 76άτομα (δηλαδή φανερά;), από τα 85 που έλειπαν από την διαδικασία και κλήθηκαν από την εφορευτική επιτροπή. Συνολικά από τα 295 μέλη ψήφισαν τα 286.
Μάλιστα είχαν βρεθεί ακόμα 12 μέλη στο τηλέφωνο και ψήφισαν στο β’ γύρο. Έτσι οι αποχές είναι 9 και το σύνολο των μελών που ψήφισαν ανέβηκε στα 286.
Έτσι η πρόταση πέρασε με 163 «ναι», 120 καταψήφισαν ενώ βρέθηκαν και 3 άκυρα-λευκά.
Τα στελέχη που διαφωνούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, είχαν χθες μία νίκη στα σημεία, καθώς πέρασε η πρότασή τους η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθούν κάλπες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στους 212, οι 122 ψήφισαν να στηθούν κάλπες, 86 να μην στηθούν, ενώ υπήρξαν και 4 λευκά.
Κάπως έτσι φαίνεται πως η άμμος στην κλεψύδρα του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει.
Τώρα το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα εξής: Από τη στιγμή που έχει αρθεί η εμπιστοσύνη προς τον Στέφανο Κασσελάκη, πρέπει να συγκληθεί – το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες – έκτακτο συνέδριο και εφόσον ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Δηλαδή, να προχωρήσουν σε εκλογές.
Ήδη ο Παύλος Πολάκης έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ενώ και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι θα είναι «παρών» στη διαδικασία.
Ουσιαστικά, δηλαδή, το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει συγκεκριμένα για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Στις 10:00 το πρωί της Κυριακής (8/9) ξεκίνησε η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με τις κάλπες να κλείνουν στις 13:00.
Τρεις κάλπες στήθηκαν για να ψηφίσουν τα 295 μέλη της ΚΕ που ξεκίνησαν να προσέρχονται λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, προκειμένου να επιτευχθεί η μομφή χρειάζονται 148 ψήφοι.
Από αυτούς οι 210 ψήφισαν στην κάλπη, μυστικά, ενώ οι 64 ψήφισαν τηλεφωνικά.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, 21 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν ψήφισαν.
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 14:30.
Για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτούνται 148 «Ναι» επί των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι επί των παρόντων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ψήφισε στις 12:30
Στις 11 το πρωί ψήφισε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση μομφής των 87.
Δείτε το ψηφοδέλτιο που καλούνται να συμπληρώσουν τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα, στον χώρο έχουν στηθεί τρεις κάλπες. Στην πρώτη ψηφίζουν τα μέλη με επίθετα που ξεκινούν από Α-Κ, στη δεύτερη Λ-Ο και στην τρίτη από Ρ-Ω.
Εάν η πρόταση μομφής ψηφιστεί, τότε όπως προβλέπει το καταστατικό, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να προκηρύξει νέες εσωκομματικές εκλογές.
Εάν η πρόταση μομφής καταψηφιστεί, τότε το κόμμα θα προχωρήσει προς το συνέδριό του, προσπαθώντας να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής απαιτούνται το 50% συν μία ψήφος του συνολικού αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή πρέπει να την υπερψηφίσουν 148 από τα 295 μέλη του οργάνου.
H ψηφοφορία ξεκίνησε στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στη 13:00. Μετά το τέλος της διαδικασίας, θα κληθούν τηλεφωνικά να ψηφίσουν όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν είναι παρόντα.
Σημειώνεται ότι τα στελέχη που διαφωνούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκη, είχαν χθες μία νίκη στα σημεία, καθώς πέρασε η πρόταση τους η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθούν κάλπες.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι στους 212, οι 122 ψήφισαν να στηθούν κάλπες, 86 να μην στηθούν, ενώ υπήρξαν και 4 λευκά .