Το «μάτι» προς το ΠΑΣΟΚ «κλείνει» ο Αλέξης Χαρίτσης μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου των Οικονοιμκών, ο κ. Χαρίτσης, στηλίτευσε τις προωθούμενες διατάξεις και έκανε άνοιγμα στις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις.
«Θα επιδιώξουμε την προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων για μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «Η Νέα Αριστερά θα είναι εδώ παρούσα μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως στην κοινωνία, για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας».
Μια φράση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «άνοιγμα» προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν υπάρχει και κάποιο άλλο κόμμα στη Βουλή με αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά και απάντηση στα «καρφιά» του Αλέξη Τσίπρα περί φίλιων πυρών.
Μιλώντας για το προφίλ του νέου κόμματος, σημείωσε με νόημα πως η Νέα Αριστερά, πιστεύει στην ανάγκη μιας ανοιχτής δημόσιας συζήτησης για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, καθώς όπως είπε, πρέπει «να αντιμετωπίσουμε με δίκαιο τρόπο όλη την πυραμίδα και όχι να λεηλατούμε το κάτω μέρος όπως κάνει η ΝΔ».
«Άκουσα με προσοχή το πρωί την ομιλία του πρωθυπουργού. Ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης απαντά σε διαστρεβλώσεις του παρελθόντος. Είναι εμπνευσμένο και μας επιστρέφει στο παρελθόν. Τα τεκμήρια είναι έμπνευσης από το 1986», είπε, ενώ αναφέρθηκε στην δολοφονία Γρηγορόπουλου:
«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά όμως ιδιαίτερα, τη γενιά της κρίσης. Τους ανθρώπους που σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, είδαν την ενηλικίωσή τους να σφραγίζεται από την κρατική δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που το μόνο του έγκλημα ήταν ότι έκανε παρέα με τους φίλους του. 15 χρόνια μετά, οι νέοι και οι νέες που εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη πλημμύρισαν τους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη, είναι η γενιά των νέων εργαζόμενων που ζουν την πραγματικότητα της επισφάλειας, της καθημερινότητας με το μπλοκάκι, των σκληρών -συχνά εξοντωτικών- ωραρίων. Και το αίτημα παραμένει ίδιο: Δικαιοσύνη».