Η γαλλική Monde αναφέρθηκε στη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε το προφίλ του πολυσυζητημένου υποψηφίου για την προεδρία του κόμματος.
Το άρθρο υπογράφει η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας στην Αθήνα, Μαρίνα Ραφενμπέργκ, η οποία τον χαρακτήρισε ως golden boy.
Αναλυτικά:
«Μετά από ένα ζοφερό καλοκαίρι για την Αριστερά, που σημαδεύτηκε από φωτιές και τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου, η διαδοχή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πήρε μια απροσδόκητη τροπή. Η Έφη Αχτσιόγλου, 38 ετών, πρώην υπουργός Εργασίας, μέτρια στην ομιλία της, ήταν το φαβορί. Και τότε, στις 29 Αυγούστου, ο ελάχιστα γνωστός μέχρι τότε στο ευρύ κοινό Στέφανος Κασσελάκης δημιούργησε την έκπληξη, δηλώνοντας υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.
Στα κοινωνικά δίκτυα, ο 35χρονος πρώην τραπεζίτης, με τα μανίκια του πουκάμισού του γυρισμένα, συστήνεται σε ένα κλιπ με απαλή μουσική υπόκρουση: «Με λένε Στέφανο. Γεννήθηκα το 1988 (…), σε μια χώρα όπου οι πρωθυπουργοί προέρχονται από πολιτικές δυναστείες, και σε μια οικογένεια που έφτιαξε τον εαυτό της». Το βίντεο που έγινε αποδεκτό από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, δημιούργησε buzz και το όνομα «Κασσελάκης» έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πιο χρησιμοποιημένο hashtag στο X (πρώην Twitter) στην Ελλάδα.
Πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος
Αθλητικός τύπος, διαπεραστικά μπλε μάτια, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια καριέρα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πατέρας του, πλειοψηφικός μέτοχος ναυτιλιακής εταιρείας, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ότι έφυγε από την Ελλάδα «από ανάγκη». Όχι μόνο λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και επειδή πνίγηκε σε μια συντηρητική κοινωνία, όπου φοβόταν να μιλήσει για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος που θέλει να ηγηθεί κόμματος, παρουσιάζει στο βίντεο υποψηφιότητάς του τον Αμερικανό σύζυγό του, Τάιλερ ΜακΜπεθ, νοσοκόμος στα επείγοντα.
Εξαιρετικός μαθητής, ο Στέφανος Κασσελάκης, λαμβάνει υποτροφία από τον Ανδρέα Δρακόπουλο, διευθυντή του ισχυρού ιδρύματος του διάσημου εφοπλιστή, Σταύρου Νιάρχου, για να σπουδάσει οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 2009, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και σύντομα θα έπρεπε να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Στέφανος Κασσελάκης προσλήφθηκε από την Goldman Sachs ως αναλυτής στις πωλήσεις εμπορευμάτων.
Η αμερικανική τράπεζα είναι γνωστή στην Αθήνα, αφού βοήθησε την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, να συγκαλύψει τους δημόσιους λογαριασμούς της από το 2001. Κάτι που οδήγησε στην πτώση της χώρας. Αντιμέτωπος με τους αριστερούς επικριτές του που τον κατηγορούν ότι έχει τρίψει τους ώμους του στον κόσμο των οικονομικών, ο Στέφανος Κασσελάκης απαντά με σιγουριά: «Αν δεν είχα δουλέψει για το κεφάλαιο, δεν θα καταλάβαινα την αλαζονεία του και δεν θα με άφηνε σήμερα».
Το 2014 μετεκπαιδεύτηκε στο εμπορικό ναυτικό, ένα περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Κριτική μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στο αριστερό κόμμα, η πορεία του να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 και ενσάρκωσε την αντίσταση στη λιτότητα που επιβλήθηκε από τους δανειστές της χώρας, δεν είναι ομόφωνη.
Οι επικριτές αφθονούν μεταξύ των πρώην υπουργών και των ανταγωνιστών του. Όμως, το «golden boy», όπως τον έχουν ονομάσει ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, δεν αφήνει τον εαυτό του να πτοείται: «Εγώ αντλώ τη νομιμοποίησή μου από τις διάφορες επαγγελματικές μου εμπειρίες στην κοινωνία των πολιτών. Η υποψηφιότητα που παρουσιάζω σήμερα δείχνει άλλο δρόμο».
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Kontra στις 31 Αυγούστου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είπε ότι ήταν έτοιμος να αφήσει την άνετη ζωή του στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Η χώρα μας χρειάζεται το κράτος και η κοινωνία για να ξαναγεννηθεί. Αισθάνομαι άσχημα για τη χώρα μου όταν βλέπω τόσους πολλούς γονείς που είναι χωρισμένοι από τα παιδιά τους, αναγκασμένοι να πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό».
Επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο υποψήφιος ικανός να πολεμήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιούνιο, «μιλώντας καλύτερα αγγλικά από αυτόν», «έχοντας καλύτερη γνώση των χρηματοπιστωτικών αγορών», επικρίνει «την υποτιθέμενη επιτυχία » από τον συντηρητικό ηγέτη.
«Το 2023 είδα: τρένα να συγκρούονται, ανθρώπους να πνίγονται στην ελληνική ζώνη έκτακτης ανάγκης και διάσωσης, τουριστικά νησιά να καίγονται για μέρες, παλιά πυροσβεστικά αεροπλάνα να πέφτουν και πιλότοι να πεθαίνουν, ελευθερία Τύπου χειρότερη από το Τσαντ και δημόσιο χρέος ίσο με αυτό του Σουδάν. Σας φαίνεται «αναπτυξιακός παράδεισος» αυτή η χώρα;» Στο πρόγραμμά του ζητά διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, λήξη της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, συμπράξεις ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων και ξένων σχολών».
Το άρθρο παραθέτει την άποψη του Μάνου Παπάζογλου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος ανέφερε: «Ο Στέφανος Κασελάκης εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη αναδυόμενων χαρισματικών προσωπικοτήτων για να αντικαταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα». Γιατί η εκλογή του νέου αρχηγού της Αριστεράς μέχρι τώρα δεν είχε ενθουσιάσει τη χώρα».
«Η εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη είχε το πλεονέκτημα της αναζωογόνησης της εκστρατείας», σημειώνει η Φίλιππα Χατζησταύρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Μπορεί να απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, σε ανθρώπους που δεν είναι πολύ πολιτικοί, που ελκύονται από την ίδια την αμερικανική πλευρά του. Όμως τα περίπου 5.000 μέλη του κόμματος που κλήθηκαν να ψηφίσουν θα δυσκολευτούν να πειστούν»
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτών των επόμενων εκλογών, για τη Φιλίππα Χατζησταύρου, το κόμμα ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα με το τέλος της εποχής Τσίπρα και να «αναπροσανατολιστεί οριστικά στο κέντρο του πολιτικού φάσματος».