Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος,, αφού επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη «να τερματιστεί άμεσα η παράνομη ρωσική εισβολή» δήλωσε ότι «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία για τη διαφυγή των αμάχων».
«Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει ούτε την ιδιότητα ούτε το χρόνο κατά τον οποίο μπορεί να γίνει πρόσφυγας, να ξεριζωθεί, να χάσει την οικογένειά του», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι ανοιχτή και να φιλοξενήσει πρόσφυγες, πρέπει να στηρίξει με ανθρωπιστική βοήθεια την Ουκρανία και να είναι σταθερά σε γραμμή στήριξης του διεθνούς δικαίου».
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε: «έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα –και στη Βουλή- για την ανάγκη να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, για την ανάγκη να υπάρχει διάλογος με κόκκινες γραμμές και χωρίς αυταπάτες». Επισήμανε ακόμα την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως «η διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα μας με την Τουρκία, για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, πρέπει και μπορεί να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και μόνο σε αυτό το πλαίσιο».
Επανέλαβε δε ότι στο φόντο των σημερινών εξελίξεων «φαίνεται πόσο κρίσιμη είναι για την αμυντική θωράκιση της χώρας η Συμφωνία των Πρεσπών». «Αναδεικνύεται σήμερα πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι στα βόρεια σύνορά μας, στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, πετούν ελληνικά αντί για τουρκικά αεροσκάφη», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Επίσης, σχολίασε ότι «είναι καλό για την εξωτερική πολιτική της χώρας να βλέπουμε την κατάσταση όπως έχει». «Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα αφήγημα για έναν “απομονωμένο Ερντογάν”, το οποίο δυστυχώς δεν ισχύει», εξήγησε. «Και για αυτήν την εξέλιξη έχει ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί όταν το καλοκαίρι του 2019 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταφέραμε ένα πρώτο βήμα για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, το βήμα αυτό δεν συνεχίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «το Δεκέμβριο του ’19, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε στη Βουλή ότι δεν πιστεύει στις κυρώσεις».
«Με ανοιχτή τη συζήτηση για την τελωνειακή σύνδεση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, η ελληνική πλευρά πρέπει να πιέσει για συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, όπως είναι η δέσμευση της Τουρκίας ότι θα συζητήσουμε τη διαφορά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.
Τέλος, αναφερθείς στην ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε ως σοβαρό πρόβλημα «την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία, η οποία έγινε ακόμα μεγαλύτερη λόγω επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη». «Τη στιγμή που η χώρα έχει 7 λιγνιτικές μονάδες με άδεια λειτουργίας μέχρι το 2028, η κυβέρνηση προχώρησε –χωρίς καμία εξωτερική πίεση- σε μια διαδικασία βίαιης απολιγνιτοποίησης, αφήνοντας σε λειτουργία μόλις 2 λιγνιτικές μονάδες, αυξάνοντας κατά πολύ τη συμμετοχή του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ κατέληξε ότι στο πλαίσιο αυτών των επιλογών «χιλιάδες πολίτες βλέπουν σήμερα τους λογαριασμούς του ρεύματος και βουλιάζουν στην απόγνωση».