Σε ένα άλλο επίπεδο πήγε την επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη ο Θοδωρής Δρίτσας, ένα ακόμη μέλος του «παλιού» ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποστηρίζει ότι πρέπει να αποχωρήσει από το κόμμα και να φτιάξει ένα δικό του.
Πρόκειται για μια άποψη που δεν συνηθίζεται να ακούγεται: Δηλαδή να αποχωρήσει ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος ενός κόμματος γιατί μια μειοψηφία εντός του κόμματος δεν τον θέλει.
Ο Θοδωρής Δρίτσας με αυτό τον τρόπο μπήκε στο «γκρουπ» των «ανταρτών» του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από το κόμμα. Πρόκειται επί της ουσίας για τα μέλη του κόμματος που εδώ αποτελούν τον λεγόμενο «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%.
Το να αποχωρήσει ο Σ.Κασσελάκης γιατί του το λέει ο Θ.Δρίτσας δεν είναι αρκετά πιθανό, άλλωστε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε από το πρώτο λεπτό πυγμή διώχνοντας τους αντάρτες, ωστόσο είναι δεδομένο ότι ορισμένα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν καταλάβει το λόγο που έχασαν με τέτοια μεγάλη διαφορά τις πρόσφατες εκλογές και επιμένουν στις αριστερές (έως ακροαριστερές) αντιλήψεις τους.
Συγκεκριμένα ο Θοδωρής Δρίτσας αναφέρει «Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη δημοκρατική διέξοδο στο διαγραφόμενο αδιέξοδο, από το να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης το κακό που ήδη έχει κάνει με τις επιλογές του και τα προσωπικά σχέδιά του και να πάρει τη γενναία απόφαση να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, όπως το θέλει. Να αφήσει δηλαδή ελεύθερο το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας να αναζητήσει ενωτικές διεξόδους μέσα από διαφωνίες, όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει δεκαετίες τώρα. ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!…»
Εάν οι αποφάσεις Σ.Κασσελάκη «ακυρωθούν» από την Επιτροπή Δεοντολογίας την οποία ακόμα ελέγχει ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να προχωρήσει ο Σ.Κασσελάκης σε σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για να οριστεί νέα Επιτροπή.
Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Α.Κοτσακάς η διαδικασία των διαγραφών έχει ως εξής:
- Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους ή συντρόφου, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος, εφόσον υπάρχει καταγγελία
- Ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία. Μιλάει με τον καταγγέλλοντα, μιλάει με τον καταγγελλόμενο. Ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο-τρεις μάρτυρες αν χρειάζεται.
- Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί (αν πρέπει να επιβληθεί). Αυτή είναι η διαδικασία».
- Για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κοτσακάς, «χρειάζονται τα 2/3 για αυστηρή ποινή».