ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

Σ.Κασσελάκης: «Να είμαστε ηγέτιδα δύναμη σε προοδευτική εκλογική συμμαχία»

Ξεκάθαρες βολές προς το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σ.Κασσελάκης: «Να είμαστε ηγέτιδα δύναμη σε προοδευτική εκλογική συμμαχία»

Στο κείμενο εισήγησης που παρουσιάστηκε στην Πολιτική Γραμματεία από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε τις επερχόμενες κινήσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σ.Κασσελάκης.

Σύμφωνα με αυτό, πρωταρχικός στόχος αποτελεί η ισχυροποίηση και η ενδυνάμωση του κόμματος.

Τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η «ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στον Μητσοτάκη» όμως παράλληλα ασκείται και σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ.

Με το κείμενο διαφώνησαν 7 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Καρκούλια, Νοτοπούλου, Ραγκούσης και Συμεωνίδου), τα οποία πάντως αποτελούν τη μειοψηφία του Οργάνου.

«Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες έδωσαν εντολή (στον ΣΥΡΙΖΑ) για δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα κι έξω από τη βουλή, ενάντια στις αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα,  έδωσαν το μήνυμα για μια νέα αφετηρία, με συλλογική λειτουργία, και ένα συνολικό, συγκεκριμένο και  ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα με κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» αναφέρει μεταξύ άλλων και συμπληρώνει:

«Σε αυτή τη νέα αφετηρία, πρώτιστος στόχος αποτελεί η ισχυροποίηση και η ενδυνάμωση του κόμματος. Με σκληρή δουλειά, όπου χτυπά  η καρδιά της κοινωνίας, στα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές οργανώσεις, στους συνδικαλιστικούς φορείς, στην Αυτοδιοίκηση, στους συλλόγους. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη νέων στελεχών από τους φορείς της οργανωμένης κοινωνίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης» τονίζεται στο κείμενο, κάτι που αποτελεί συνέχεια των όσων έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης τις τελευταίες μέρες.

«Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων στη Γαλλία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ιστορική»:

«Η συμπαράταξη και η κοινή κάθοδος των αριστερών, σοσιαλιστικών, πράσινων κομμάτων στη Γαλλία, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, είναι ο μόνος τρόπος  να εμποδιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία, κάτι το οποίο, εάν συμβεί, θα έχει ολέθριες συνέπειες, τόσο για την ίδια τη Γαλλία, όσο και για τη μελλοντική πορεία της Ε.Ε., εξαιτίας και του κομβικού ρόλου της χώρας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Για αυτό, είναι αναγκαία η συμπαράσταση και η ολόπλευρη στήριξη κάθε προοδευτικού και δημοκρατικού πολίτη, στη Γαλλία και στην Ευρώπη,  στην ιστορική προσπάθεια του Νέου Λαϊκού Μετώπου»

Πάντως, αφήνονται και σαφείς αιχμές για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φυσικά, δεν μπορεί να περιμένει τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα. Οφείλει να ασκεί με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα κι έξω από τη βουλή».

Σε άλλο σημείο, εξαπολύεται ξεκάθαρη επίθεση προς τη Χαριλάου Τρικούπη:

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέτυχε να πιάσει τους στόχους που είχε θέσει, από την πρώτη στιγμή, ο Ν. Ανδρουλάκης, αφού παρέμεινε στην τρίτη θέση. Η αντοχή του, με μια μικρή αύξηση των ποσοστών του,  οφείλεται κυρίως στην κληρονομιά ενός δικτύου εκπροσωπήσεων στο χώρο της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού.  

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χωρίς ξεκάθαρο και ενιαίο πολιτικό στίγμα, κάτι που διαφαίνεται και από τη στάση των μελών της ΚΟ σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτά για την ισότητα στο γάμο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνεχίζει να τηρεί μια στάση “συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης”, με διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζοντας αντικειμενικά κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.