Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου η σύγκρουση συνεχίζεται με το κόμμα να μοιάζει υπό διάλυση.
Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της ιστορικής σημασίας συνεδρίασης στην Κεντρική Επιτροπή συνεχίζονται σήμερα με τοποθετήσεις στελεχών και αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα με ψηφοφορία για το σχέδιο πολιτικής απόφασης μέσα σε κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης.
Oι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Αλέκος Φλαμπουράρης κατέθεσαν δύο τροπολογίες-προσθήκες για το κείμενο του σχεδίου.
Στην μία ζητούν «να μην γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος».
Όμως, στην δεύτερη καταφέρονται ξεκάθαρα κατά της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έδωσε χθες διορία επτά ημερών στην Επιτροπή Δεοντολογίας να αποφασίσει για τις διαγραφές τεσσάρων στελεχών αλλιώς θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
«Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται» τονίζουν τα έξι προβεβλημένα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Πηγές από τους αποχωρήσαντες ανέφεραν νωρίτερα ότι τα μέλη, που έφυγαν χθες, είναι 125 και έχουν καταγραφεί με τα ονόματά τους, ενώ κάλεσαν την Κουμουνδούρου να δώσει στη δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό όσων έμειναν τελικά και συμμετέχουν στη διαδικασία.
Μέλη από την «Ομπρέλα», από τους «6+6», το δίκτυο Τεμπονέρα και αρκετά μεμονωμένα στελέχη αποχώρησαν την πρώτη μέρα της συνεδρίασης, επειδή το προεδρείο απέρριψε την πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα του δημοψηφίσματος.
Οι ομάδες συνεδρίασαν για να καθορίσουν τη στάση τους και τα επόμενα βήματά τους, αφού ο πρόεδρος του κόμματος στην ομιλία του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους διαφωνούντες και διαμήνυσε πως «είναι η τελευταία φορά που τα εσωκομματικά απασχολούν το κόμμα».