ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ανυπαρξία συγκροτημένης συνεκτικής πολιτικής της κυβέρνησης πλήττει τα συμφέροντα της χώρας»

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς τον υπουργό Εξωτερικών

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ανυπαρξία συγκροτημένης συνεκτικής πολιτικής της κυβέρνησης πλήττει τα συμφέροντα της χώρας»

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αφορμή τις καταγγελίες του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχετικά με την προοπτική ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έθεσαν, την Τετάρτη (03/04) την «ανυπαρξία συγκροτημένης, συνεκτικής βαλκανικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Μάλιστα, το έλλειμμα αυτό, όπως παρατηρούν, «πλήττει τα συμφέροντα της χώρας».

«Η πρόσφατη εξέλιξη για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει ξανά στο προσκήνιο αυτή την επικίνδυνη, για τα εθνικά συμφέροντα, εξωτερική πολιτική που αποξενώνει τη χώρα από παραδοσιακούς συμμάχους και της στερεί τον διαμεσολαβητικό της ρόλο», τονίζουν σε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, που κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία της τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ρένας Δούρου.

Ακόμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνουν τα εξής: «Η πρόσφατη εξέλιξη για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει ξανά στο προσκήνιο αυτή την επικίνδυνη, για τα εθνικά συμφέροντα, εξωτερική πολιτική που αποξενώνει τη χώρα από παραδοσιακούς συμμάχους και της στερεί τον διαμεσολαβητικό της ρόλο.

Σε μια περίοδο αύξησης των εντάσεων στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών, η προοπτική ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης απαιτεί περισσότερες από μία, εκ των προτέρων εγγυήσεις, προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ως πραγματικός παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, αφού καλωσόρισε την Έκθεση της κ. Μπακογιάννη προς την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπογράμμισε το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της, το Κοσσυφοπέδιο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, παρατήρησε ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση σύμφωνα με την εισήγηση της Έκθεση.

Απαιτούνται, τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός, επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό».

Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτουν το ερώτημα αν θα υπάρξει απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης στις καταγγελίες του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζητώντας παράλληλα να μάθουν αν υπήρξε οποιαδήποτε πρότερη συνεννόηση για το θέμα της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του και ειδικότερα με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακόμα, ρωτούν αν η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένους στόχους στο πλαίσιο ρεαλιστικών πολιτικών σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τη Σερβία που έχει ατονήσει εδώ και πέντε χρόνια, φέρνοντας το παράδειγμα με τον Κάθετο Διάδρομο μεταφοράς αερίου από το νότο στον βορρά και αντίστροφα, στον οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2019.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτουν ευρύτερα το θέμα της στρατηγικής της χώρας στα Βαλκάνια – ιδιαίτερα αναφορικά με την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ζητώντας να μάθουν τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την ανάδειξη του ηγετικού και διαμεσολαβητικού ρόλου της Ελλάδος.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Προς τον υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Θα απαντήσει η κυβέρνηση στις καταγγελίες του Σέρβου Προέδρου για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου; Ποια η βαλκανική στρατηγική της κυβέρνησης;

Η εξωτερική πολιτική της χώρας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έλλειμμα συγκροτημένης, συνεκτικής στρατηγικής με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της βαλκανικής πολιτικής που δεν προωθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Η πρόσφατη εξέλιξη για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει ξανά στο προσκήνιο αυτή την επικίνδυνη, για τα εθνικά συμφέροντα, εξωτερική πολιτική που αποξενώνει τη χώρα από παραδοσιακούς συμμάχους και της στερεί τον διαμεσολαβητικό της ρόλο. Σε μια περίοδο αύξησης των εντάσεων στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών, η προοπτική ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης απαιτεί περισσότερες από μία, εκ των προτέρων εγγυήσεις, προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ως πραγματικός παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, αφού καλωσόρισε την Έκθεση της κ. Μπακογιάννη προς την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπογράμμισε το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της, το Κοσσυφοπέδιο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, παρατήρησε ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση σύμφωνα με την εισήγηση της Έκθεση.

Απαιτούνται, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό.

Επειδή η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής οφείλει να γίνεται στη βάση συνεκτικής στρατηγικής, επειδή η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια παραμένει κομβικής σημασίας ειδικά στη σημερινή συγκυρία, επειδή ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να βρίσκονται στη βάση της πάγιας ελληνικής πολιτικής για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων,επειδή η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Σερβίας έχει ατονήσει καθώς μετά από το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το Δεκέμβριο του 2019, την αναβολή λόγω χιονόπτωσης του 4ου προγραμματισμένου για τον Ιανουάριο του 2022, δεν έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία σύγκλησής του, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

– Πώς θα απαντήσει στις καταγγελίες του Σέρβου Προέδρου κ. Βούτσιτς; Υπήρξε οποιαδήποτε πρότερη συνεννόηση για το θέμα της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν την μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του και ειδικότερα με την Κυπριακή Δημοκρατία;

– Ποιοι είναι πλέον οι συγκεκριμένοι στόχοι και οι αντίστοιχες ρεαλιστικές πολιτικές της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τη Σερβία; Σε σχέση για παράδειγμα με τον Κάθετο Διάδρομο μεταφοράς αερίου από το νότο στον βορρά και αντίστροφα, στον οποίο είχε αναφερθεί ο κ. πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2019;

– Ποια είναι ευρύτερα η στρατηγική της χώρας μας σήμερα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα όσον αφορά την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων; Ποιες οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ηγετικού και διαμεσολαβητικου ρόλου της Ελλάδος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Γαβρήλος Γιώργος
Ηλιόπουλος Όθων
Θρασκιά Ουρανία
Καλαματιανός Διονύσιος
Καραμέρος Γιώργος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.