Λίγο καιρό μετά τις καταστροφές σε Θεσσαλία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας που βούλιαξαν στις λάσπες και καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, με την κακοκαιρία Daniel, η κυβέρνηση απεντάσσει αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Σε κοινή δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών Νίκου Παππά, του τομεάρχη Υποδομών Χάρη Μαμουλάκη και της τομεάρχισσας Εσωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου, πρόκειται για το νέο «κατόρθωμα» της κυβέρνησης καθώς πρόκειται για «πολλά και εξαιρετικά έργα, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Μεταξύ αυτών και όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, η αναγκαιότητα των οποίων -ειδικά σε περιβάλλον κλιματικής κρίσης- είναι κάτι περισσότερο από αυταπόδεικτη» αναφέρουν χαρακτηρικά.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά επικίνδυνα ανεπαρκής» υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα.

«Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για τους λόγους των απεντάξεων, για το μέλλον αυτών των σημαντικών έργων, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

που κινδυνεύουν να χαθούν αφού δεν προβλέπεται καμία παράταση, τα έργα πρέπει να υλοποιηθούν και οι πόροι να απορροφηθούν μέχρι τα τέλη του 2025.

Όσο και αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει στο σκοτάδι αυτή την ”επιτυχία» του” θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις» καταλήγουν.

Σημαντική υστέρηση σε προγράμματα και προεξοφλεί απώλεια πόρων

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, μόλις 2,5 μήνες από τη λήξη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020), η υστέρηση στην υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων είναι σημαντική και σχεδόν προεξοφλεί απώλεια πόρων.

Ενδεικτικά, τα τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν ενταχθεί στο «Ελλάδα 2.0», και συγκεκριμένα στον πυλώνα 1 «Πράσινη Μετάβαση», στον άξονα 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» και στη δράση 16882 «Αντιπλημμυρικά έργα» είναι τα εξής:

● Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης (υποπράξη 1, κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5163937, προϋπολογισμός 60.123.000 ευρώ).
● Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας και Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας (Α’ Φάση) (υποπράξη 2, κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5162260, προϋπολογισμός 79.010.000 ευρώ).

● Έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων (Β’ Φάση) (υποπράξη 3, κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5161732, προϋπολογισμός 25.500.000 ευρώ).
● Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων (υποπράξη 4, κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5150288, προϋπολογισμός 17.850.000 ευρώ).

Ο συνολικός τους προϋπολογισμός είναι 182.485.000 ευρώ.

Στο ΕΣΠΑ τα προγράμματα στα οποία πιθανολογείται –αν δεν είναι βέβαιη– η απώλεια πόρων είναι τα εξής:

● Πρόγραμμα Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλον
● Αγροτικής Ανάπτυξης

● Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα
● Πρόγραμμα Θάλασσας και Αλιείας

● Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας
● Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

● Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» στο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας τμήμα που αφορά την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ)
● Προγράμματα Interreg Ελλάδα – Ιταλία, Ελλάδα – Κύπρος, Βαλκάνια – Μεσόγειος, Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.