Πέντε είναι τα κόμματα τα οποία βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου απειλούν την παντοδυναμίας της.

Απειλούν την παντοδυναμία της γιατί όπως όλα δείχνουν η αυτοδυναμία είναι μάλλον εξασφαλισμένη εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Το διακύβευμα πλέον είναι τι αυτοδυναμία θα είναι αυτή και ποιο θα είναι το εύρος της.

">

Τα πέντε κόμματα είναι η «Ελληνική Λύση», η «Νίκη», οι «Σπαρτιάτες», το κόμμα «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» των Π.Εμφιετζόγλου-Κ.Μπογδάνου (ο οποίος συνασπισμός απαρτίζεται από δώδεκα δεξιά κόμματα).

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις οι «γαλάζιες» έδρες μπορεί να κυμαίνονται από 157 έως 163, καθώς το ρευστό τοπίο που επικρατεί στα μικρότερα κόμματα κάνει δύσκολες τις προβλέψεις. Με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων να είναι εντονότερες στα κόμματα που στις προηγούμενες εκλογές ήταν πέριξ του 3%.

Με βάση τις τρεις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ποσοστό άνω του 41% αυτό που μένει να φανεί είναι ο αριθμός των εδρών που θα κερδίσει.

Εδώ πρέπει να πούμε πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο πιο άνετοι θα είναι αυτοδυναμία που θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με την Marc η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου είναι από 39% μέχρι 43,4% (και 161 έδρες), σύμφωνα με την Pulse στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων είναι στο 39% (σε μια επτακομματική Βουλή θα βγάλει 163 βουλευτές), ενώ σύμφωνα με την Metron Analysis η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι οκτακομματική και σε μία τέτοια περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα βγάλει 157. βουλευτές.

Οπότε όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνουν τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ.

Η «Ελληνική Λύση» σε όλες τις δημοσκοπήσεις παραμένει πάνω από τον πήχη του 3%. Το τελικό ποσοστό της έχει κάποιες διακυμάνσεις στις μετρήσεις και ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει θα είναι από 8 έως 14.

Η «Ελληνική Λύση» επιχειρεί να περάσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα εκπροσώπησης του τρίπτυχου Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια.

Όλες οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το κόμμα Νίκη να πιάνει το όριο και να εκλέγει 9 έως 11 βουλευτές.

Το κόμμα «Σπαρτιάτες» που έχει λάβει την στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά να μετράται το πολιτικό του «ίχνος» (της Pulse, Marc και της Opinion Poll) κινείται στο 1.4% με 1.5%, μέχρι και 1,8%!

Καθόλου άσχημα για ένα κόμμα, το οποίο εμφανίστηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες και ήδη παρουσιάζει μία δυναμική η οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί που θα καταλήξει.

Η «Φωνή Λογικής» της Α.Λατινοπούλου δεν έχει φανεί στις δημοσκοπικές μετρήσεις αλλά το σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων είναι μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων για το κόμμα της.

Άλλωστε η ίδια είναι μια πολύπλευρη και πολυσχιδής προσωπικότητα με μεγάλη έμφαση στην χρήση των social media.

Ούτε ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» των Π.Εμφιετζόγλου-Κ.Μπογδάνου καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αλλά μπορεί να έχει μία δυναμική στην «δεξαμενή» των αναποφάσιστων καθώς απαρτίζεται από 12 κόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει άγχος για την πιθανή απήχηση των κομμάτων αυτών στον άλλοτε προνομιακό για τη Νέα Δημοκρατία χώρο της Δεξιάς.

Για να αντιμετωπίσει την δεξιά ατζέντα των κομμάτων αυτών θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα όπου στις προηγούμενες εκλογές τα πήγαν πολύ καλά τόσο η «Ελληνική Λύση» όσο και το «Νίκη».

Θα συνεχίσει να προβάλλει το αφήγημα ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα την επόμενη ημέρα και δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων.

Πάντως στη Νέα Δημοκρατία έχουν μία ικανοποίηση για το ότι κατάφεραν να διατηρήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος αρκετά πάνω από το 90% που σημαίνει ότι στις εκλογές στις 25 Ιουνίου αυτοί που ψήφισαν 51 μήνα την Ν.Δ. θα την ψηφίσουν και πάλι

Όπως ήδη έχουμε πει με ποσοστό της τάξης του 41% η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη αλλά αυτό δεν αρκεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τη Νέα Δημοκρατία παντοδύναμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και αυτό είναι που φοβάται ότι θα του κόψουν τα δεξιά κόμματα. Θέλει παντοδυναμία γιατί ο πραγματικός στόχος είναι η αλλαγή βασικών άρθρων του Συντάγματος.