Στις 25 Ιουνίου όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές και αυτό που ενδιαφέρει είναι η τελική κατανομή των εδρών που θα προκύψει από αυτές καθώς με βάση αυτή θα κυβερνηθεί η χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Λαμβάνοντας υπόψιν το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, η αυτοδυναμία γα τη Νέα Δημοκρατία θεωρείται βέβαιη καθώς τα ποσοστά που προέκυψαν και η ευρεία διαφορά των 20 μονάδων δεν επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να σκέφτεται «αισιόδοξα» (ότι αφορά πρωτιά και αυτοδυναμία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έχει ήδη καθοριστεί).
Αυτό που θέλει τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποτελέσει το αντίβαρο στη ΝΔ, στα χρόνια που έρχονται.
Τι προβλέπεται
Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.
Από το 25+%, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.
Ανάλογα λοιπόν με τα ποσοστά που θα προκύψουν, θα υπάρχει και η ανάλογη κατανομή.
Πρώτο σενάριο: Δεν αλλάζει τίποτα
Τα ποσοστά μένουν ακριβώς ή περίπου όπως προέκυψαν από την προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση.
Εάν στις πρώτες κάλπες ήταν ήδη σε ισχύ ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, με βάση τη δύναμη των κομμάτων όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία (40,8%) θα εξέλεγε 171 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ (20,07%) θα είχε 60 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ (11,46%) 35, το ΚΚΕ 97,23%) 21 και η Ελληνική Λύση (4,45%) 13. Το ποσοστό αυτό των εδρών υπολογίζεται με τα κόμματα εκτός Βουλής στο 16%.
Δεύτερο σενάριο: Εξακομματική Βουλή
Περιλαμβάνει την είσοδο ενός ακόμη κόμματος με 3% στη Βουλή. Τότε η Ν.Δ. φλερτάρει με την εκλογή 167 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ με 58, το ΠΑΣΟΚ με 33, το ΚΚΕ με 21, η Ελληνική Λύση με 13 και το έκτο κόμμα με 8.
Τρίτο σενάριο: Επτακομματική Βουλή
Οι έδρες της Ν.Δ. θα έφταναν τις 163, του ΣΥΡΙΖΑ 56, του ΠΑΣΟΚ 32, του ΚΚΕ 20 και της Ελληνικής Λύσης 13.
Τα δύο επιπλέον κόμματα θα είχαν από 8 βουλευτές.
Με βάση τα αποτελέσματα της Κυριακής, τα κόμμα που βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο εισόδου στην Βουλή, είναι η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας.
Τέταρτο σενάριο: Πέφτει το ποσοστό της ΝΔ
Υπάρχει η περίπτωση η ΝΔ να έχει χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που κέρδισε την Κυριακή, αλλά αυτό το σενάριο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες όπως έχει εξελιχθεί η πολιτική δυναμική των πραγμάτων.
Πάντως ακόμα κι αν πέσουν τα ποσοστά της ΝΔ, η αυτοδυναμία θεωρείται «κλειδωμένη».
Πέμπτο σενάριο:Αύξηση των ποσοστών της ΝΔ
Η ΝΔ καταφέρνει να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά της, εκμεταλλευόμενη την δυναμική που προέκυψε από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις η ΝΔ για να αλλάξει το Σύνταγμα θα χρειαστεί την στήριξη άλλων κομμάτων.
Υπάρχει και έκτο σενάριο;
Για να αλλάξει η ΝΔ εντελώς μόνη της το Σύνταγμα στηριζόμενη στην δική της κοινοβουλευτική δύναμη, θα πρέπει να εκλέξει 180 βουλευτές και θα πρέπει να πλησιάσει ποσοστά που αγγίζουν το 50%, κάτι που φαντάζει εξωπραγματικό. Αυτό όσο απίθανο κι αν είναι αποτελεί ένα ακόμα σενάριο.
Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο.
Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.