Τα ακίνητα της χώρας από το 2025 με την ολοκλήρωση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Ακίνητης Περιουσίας από την ΑΑΔΕ και το Κτηματολόγιο, αναμένεται να αποκτήσουν «ταυτότητα».

Η κυβέρνηση εφηύρε ένα νέο τρόπο για να παρακολουθεί την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων και για να γνωρίζει γιατί ακριβώς την χρησιμοποιεί.

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και Κτηματολόγιο ολοκληρώνουν σύντομα το Μητρώο με το οποίο θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το πλήθος, το είδος, την κατάσταση και τη γεωγραφική διάρθρωση των ακινήτων.

Ειδικά για τα κενά ακίνητα, σήμερα το Δημόσιο, δεν γνωρίζει ακριβώς ούτε τον αριθμό τους ούτε τη γεωγραφική τους θέση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η χάραξη αποτελεσματικότερης στεγαστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), υπάρχουν 793.884 κενά ακίνητα ανά την επικράτεια, εκ των οποίων 255.300 στην Αττική, 229.627 στη Βόρεια Ελλάδα, 182.918 στην Κεντρική Ελλάδα και 126.035 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στο Μητρώο θα υπάρχει μια πλήρης ακτινογραφία όλων των ακινήτων ανά τη χώρα: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας αλλά και πληροφορίες αναφορικά με το εάν είναι ιδιόκτητα, μισθωμένα, δωρεάν παραχωρούμενα, ύψος ενοικίων και στοιχεία ενοικιαστών, διευκολύνοντας τα μέγιστα τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ.

Αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων, στο Μητρώο Ακινήτων θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τις δηλώσεις Ε9 και Ε2 για τα μισθωτήρια ενώ οποιαδήποτε νέα δήλωση ή τροποποίηση στα στοιχεία ενός ακινήτου θα ενημερώνει αυτόματα το Μητρώο. Από το Μητρώο δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι ενοικιαστές, από την πλευρά τους θα έχουν πρόσβαση σε νέα ειδική εφαρμογή και θα μπορούν να ελέγχουν τα στοιχεία των ακινήτων που νοικιάζουν.

Σε περίπτωση διαφορών, όπως χαμηλότερο ενοίκιο από αυτό που καταβάλλεται, θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις πραγματικές τιμές ενώ όταν ένας ιδιοκτήτης δηλώνει τη λήξη της μίσθωσης ενός ακινήτου, η πληροφορία θα «περνάει» άμεσα στο σύστημα.

Στην πλήρη ανάπτυξη του νέου Μητρώου προβλέπεται διασύνδεση και με τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να είναι προσυμπληρωμένα τα εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων όπως και οι δαπάνες των ενοικιαστών.

Με την άντληση στοιχείων από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να ελέγξουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιφάνεια, το είδος, χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΑΑΔΕ υπάρχουν ενδείξεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία ή τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) για να αποφύγουν την πληρωμή ΕΝΦΙΑ η να καταβάλλουν μικρότερο ποσό, να ξεφύγουν από τα τεκμήρια διαβίωσης όταν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από τις πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες και να γλυτώσουν από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων, αλλά και έξτρα φόρο εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια.