Την μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για να ελαφρυνθούν 1,6 εκατ. φορολογούμενοι που πληρώνουν έξτρα φόρο για εισοδήματα που δεν είναι πραγματικά, θα επιδιώξει η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια διαβίωσης επιβλήθηκαν το 2010 από την κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου και τον τότε υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και έκτοτε παρέμειναν σε ισχύ ως μνημονιακή δέσμευση.
Η ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση των τεκμηρίων εξετάζει όλες τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για την διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και τα σκάφη αναψυχής για να υποβάλει στη συνέχεια τις προτάσεις της για το είδος και το εύρος των αλλαγών με τη σύνταξη ειδικού πορίσματος που θα παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Αυτή την στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στα δίχτυα των τεκμηρίων διαβιώσεως είναι κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που «κατοικούν» στη βάση της φορολογικής κλίμακας πληρώνοντας έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων 547.827 μισθωτοί που δήλωσαν εισοδήματα 1,46 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν για 2,84 δισ. καθώς με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκε έξτρα πλούτος 1,38 δισ. ευρώ.
Επίσης, 465.238 συνταξιούχοι που δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ φορολογήθηκαν για 2,29 δισ. ευρώ με τα τεκμήρια καταβάλλοντας σημαντικά αυξημένους φόρους.
«Φουσκωμένο» εκκαθαριστικό παρέλαβαν επίσης 377.292 εισοδηματίες και 91.045 αγρότες που φορολογήθηκαν για 1,78 δισ. ευρώ και 328 εκατ. ευρώ αντίστοιχα παραπάνω εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια.
Είναι πιθανό να υπάρξουν ανατροπές και στον τρόπο κάλυψης των τεκμηρίων και οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα είναι σε συνάρτηση με τη μεσοσταθμική μείωση τους κατά 30%, που σημαίνει ότι το ελάχιστο ποσό διαβίωσης θα μειωθεί:
– Από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.
– Από 2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.
Επισημαίνεται ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία:
-Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ειδικότερα για μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώρους 40 ευρώ ανά τ.μ., από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριους χώρους 65 ευρώ ανά τ.μ., από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ ανά τ.μ., από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. με 200 ευρώ ανά τ.μ. και για πάνω από 301 τ.μ. κύριους χώρους με 400 ευρώ ανά τ.μ.
– Το τεκμήριο διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα καθορίζεται σε 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., για μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. και για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Επίσης τεκμήρια αποτελούν τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, τα αεροσκάφη, τα δίδακτρα, τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου αφού προηγουμένως μπει σε λειτουργία το Περιουσιολόγιο το οποίο θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο, το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, τους φορείς και τους οργανισμούς από τους οποίους θα αντλεί στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων οπότε και αποδυναμώνεται η χρήση των τεκμηρίων.