Πριν από περίπου 59 χρόνια, στις 12 Μαρτίου 1964, η Αθήνα είχε ντυθεί στα μαύρα για την κηδεία του πατέρα του Κωνσταντίνου, βασιλιά Παύλου.

Το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 1964, σε ειδική αίθουσα στην οικία του Τατοίου, η οποία είχε μετατραπεί σε χειρουργείο, ο Βασιλεύς Παύλος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου σύμφωνα με τα ιατρικά ανακοινωθέν, τα της εποχής, να θεραπευθεί από “στένωση του πυλωρού, συνεπεία γαστρικού έλκους”, ασθένεια που τον βασάνιζε τον τελευταίο χρόνο.

Την δύσκολη αυτή επέμβαση ανέλαβαν κορυφαίες μορφές της ελληνικής χειρουργικής της εποχής, όπως ο Αλ. Μάνος, καθηγητής και προσωπικός γιατρός του Βασιλιά, ο Θ. Δοξιάδης, ο Νίκος Τσαμπούλας, συνεπικουρούμενοι από δύο Άγγλους χειρουργούς, που ήρθαν στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό (Στ. Καίην και Εντ. Μουίρ).

Δυο ημέρες πριν το χειρουργείο, ο Βασιλιάς Παύλος είχε ορκίσει την κυβέρνηση Ενώσεως Κέντρου το οποίο κατάφερε με μεγάλη δυσκολία, αφού ήταν και φαινόταν πολύ άρρωστος.

Σύμφωνα με μαρτυρία του Βασιλέως Κωνσταντίνου, ο ίδιος είχε τοποθετηθεί μπροστά από τον Βασιλέα Παύλο, ώστε να μην φαίνεται ότι ακουμπούσε στο πιάνο που υπήρχε στην αίθουσα για να κρατηθεί.

Το βράδυ της 2ης Μαρτίου και ενώ η κατάσταση φαινόταν δραματική, εκδίδεται επίσημη ανακοίνωση από το Τατόι, κατά την οποία,

«Ο Διάδοχος Αντιβασιλεύς, απεδέχθη ευγνωμόνως την προσφοράν του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, όπως η Ιερά Εικόνα της Παναγίας μεταφερθή εις τα Ανάκτορα του Τατοΐου, προς επίσκεψιν, ίασιν και θεραπείαν του ασθενούντος Βασιλέα».

Με κυβερνητική διαταγή, το αντιτορπιλικό “Σφενδόνη”, εγκατέλειψε ναυτική πολεμική άσκηση, κάπου στα νερά του Αιγαίου και έσπευσε στην Τήνο, όπου παρέλαβε την εικόνα και κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου περίμεναν ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ο πρωθυπουργός, ο Αρχιεπίσκοπος, ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο επικεφαλής του βασιλικού στρατιωτικού οίκου στρατηγός Δόβας και πλήθος άλλων υπουργών και πολιτικών.

Είχε επίσης καταφτάσει πλήθος κόσμου.

Ο ηγούμενος της μονής Ευαγγελιστρίας παρέδωσε την εικόνα με τελετουργική μεγαλοπρέπεια στον Αρχιεπίσκοπο και αυτός με τη σειρά του στον διάδοχο Κωνσταντίνο.

Ο Βασιλεύς Παύλος απεβίωσε στις 6 Μαρτίου.

Οι τελευταίες του λέξεις, βάσει του διαγγέλματος του Βασιλέως Κωνσταντίνου, τις απηύθυνε στον ελληνικό λαό: «Τους ευχαριστώ και Τους αποχαιρετώ».

">

Τέσσερις βασιλείς, δύο βασίλισσες, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, δύο πρόεδροι Δημοκρατίας, δύο διάδοχοι, πρωθυπουργοί, πρόεδροι Βουλών, αντιπρόεδροι κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών, άλλοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, 40 πρίγκιπες και δούκες, ορισμένοι “μνηστήρες” χαμένων θρόνων και τρεις έκπτωτοι μονάρχες συγκαταλέγονται μεταξύ των προσωπικοτήτων που ήρθαν και παρέστησαν στη κηδείαν του Βασιλέως Παύλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!