Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θοδωρής Δρίτσας, σε δήλωσή του μετά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή με θέμα «Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία», καταλόγισε στην κυβέρνηση, «ψέματα, μισές αλήθειες και παραπλάνηση».
Ο κ. Δρίτσας αναφέρει ότι «ο κ. Υπουργός προσήλθε σήμερα αλλά στην πραγματικότητα δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα ερωτήματα όχι μόνο δικά μου ή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά όλων των κομμάτων και όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών απέναντι στους οποίους η Κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει πλήρεις και αναλυτικές απαντήσεις.
Τι είδους όπλα εστάλησαν και θα σταλούν. Τι ποσότητες. Με ποιο κόστος. Με ποια προβλεπόμενη διαδικασία από την ελληνική νομοθεσία και τους κανονισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας και βέβαια, το μείζον ερώτημα: γιατί επιμένει να εμπλέκει την Ελλάδα σε πολεμικούς ανταγωνισμούς, να την καθιστά επισπεύδουσα χώρα, και όχι χώρα συμβάλλουσα στην διαπραγματεύσεις και στην ειρήνευση».
Ο κ. Δρίτσας ρωτά ακόμη γιατί η ελληνική κυβέρνηση «επιλέγει τις μισές αλήθειες, το ψέμα, την απόκρυψη και την παραπλάνηση, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ενημερώνεται πότε από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, πότε από τον Καγκελάριο της Γερμανίας, πότε από ουκρανικά tweet, πότε από κάθε άλλη απίθανη ή πιθανή πηγή, ποτέ όμως από την υπεύθυνη Κυβέρνηση».
Σημειώνει ακόμη ότι ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε επισήμως από τον Πρόεδρο της Βουλής δεσμευτική υποχρεωτική συνεδρίαση κατά το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, αίτημα που υποστηρίχθηκε και από το Κ.Κ.Ε. και από άλλα κόμματα, η Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής αρνούνται να εφαρμόσουν τον Κανονισμό και να πράξουν το καθήκον τους» και προσθέτει:
«Ο ελληνικός λαός όμως πρέπει να μάθει για να κρίνει. Την Τετάρτη είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κοινοβουλευτική μάχη προς αυτή την κατεύθυνση».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «το επιχείρημα του Υπουργού και της Κυβέρνησης ότι τα όπλα που αποστέλλονται είναι “αποθέματα” ή “πλεονάζον υλικό” είναι απολύτως ανυπόστατο, γιατί ο μόνος όρος που γνωρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι: “επιχειρησιακά αναγκαία ή μη αναγκαία όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά”, για τα οποία αποφασίζουν τα Επιτελεία και μόνο, με λεπτομερή και τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ότι εντάσσεται σ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό μετά από επίσημες αποφάσεις, ή παροπλίζεται ή εκποιείται. Τέλος πια τα ψέματα και η ανευθυνότητα για τόσο κρίσιμα ζητήματα».