Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλέον γνωστή και προκύπτουν τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα ως προς τον σκοπό και την αποστολή της.
Σε ό,τι αφορά την Υγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί την ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ και τοποθέτησε στο υπουργείο Υγείας τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, διότι έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία.
Πρόκειται φυσικά για κατεξοχήν στέλεχος τύπου.. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε έναν τομέα όπως αυτών της υγείας.
Ο Μ.Χρυσοχοϊδης θα υποστηρίζεται από την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.
Στο υπουργείο Παιδείας, ένας από θεωρούμενους επιτυχημένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης με μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλαμβάνει τα ηνία ενός υπουργείου που «εξαφάνισε» πολλούς υπουργούς σοτ παρελθόν, με στόχο να περάσει την εκπαίδευση στην επόμενη μέρα και να συνεχίσει την ψηφιοποίηση και εκεί.
Αντιστοίχως, ο πρώην δήμαρχος των Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου αναλαμβάνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, με όπλο την εμπειρία του από την ψηφιοποίηση του δικού του δήμου.
Είναι γνωστό πως τα Τρίκαλα είναι η πιο ψηφιοποιημένη πόλη της Ελλάδας.
Ο Γιώργος Φλωρίδης αναλαμβάνει υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής που παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά μακρύς. Ο κ. Φλωρίδης είναι πρόσωπο που ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά προσωπικά και γνωρίζονται επί χρόνια, ενώ θεωρείται ότι ως εξωκοινοβουλευτικός που δεν φέρει το άγχος του σταυρού και άρα θα μπορεί να δράσει και αυτός… άνετα.
Πάντως δεν αλλάζει το γεγονός ότι και αυτός είναι παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα υπουργός των κυβερνήσεών του.
Η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να συνεχίσει το έργο της αξιολόγησης που ξεκίνησε στο Παιδείας και να διαχειριστεί το Δημόσιο και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Μαξίμου είναι ότι το υπουργείο αναβαθμίστηκε και έγινε τέταρτο τη τάξει.
Στο μέτωπο της οικονομίας, σημαντικές είναι οι προσδοκίες από το νέο υπερυπουργείο Οικονομικών υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, όπου πλέον συγκεντρώνονται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του δημοσίου (ΕΣΠΑ, Δημόσιες Επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης).
Τα ενδιαφέροντα όμως είναι στο υπουργείο Εξωτερικών όπου έχει αναλάβει ως επικεφαλής ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Είναι σαφές πως η αλλαγή στο ΥΠΕΞ έγινε γιατί έρχεται η ώρα να γίνει αυτό που ζητούν οι Αμερικανοί. Διαπραγμάτευση με την Τουρκία για το Αιγαίο και τις θαλάσσιες ζώνες.
Φυσικά, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν ζητάει και δεν απαιτεί τίποτε από την Τουρκία, οτιδήποτε τεθεί υπό συζήτηση θα είναι ελληνικό
Ο Νίκος Δένδιας, ως γνωστόν αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Μετά την επιστροφή του, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε χθες δύο κλειστές συσκέψεις με αρκετούς συνεργάτες του, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις εκκρεμότητες και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. Σήμερα το πρωί θα λάβει χώρα ο πρώτος «πρωινός καφές» στο Μέγαρο Μαξίμου με τη νέα του σύνθεση (Γιάννης Μπρατάκος, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Θανάσης Κοντογεώργης, Παύλος Μαρινάκης, Μάκης Βορίδης, Δημήτρης Τσιόδρας, Κύρα Κάπη κ.α.), προκειμένου να «κλειδώσουν» τα επόμενα βήματα.
Το πρώτο ορόσημο είναι η ορκωμοσία των νέων υπουργών στη 13:00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας εποχής, όπου θα διανεμηθούν στους υπουργούς οι φάκελοι με τις στρατηγικές προτεραιότητες κάθε χαρτοφυλακίου.