Η κυβέρνηση δεν διστάζει ακόμα και λίγο καιρό πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023 να ξοδεύει συνεχώς το δημόσιο χρήμα με την προσφιλή μέθοδό της των… απευθείας αναθέσεων σε ποσά που αγγίουν τα 63,5 εκατ. ευρώ σε συμβούλους μερικούς μήνες πριν από τις κάλπες!
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την έρευνα της ιστοσελίδας «Data Journalists» και του δημοσιογράφου Βασίλη Γαλούπη, έχουν υπογραφεί επτά συμβάσεις με μεγάλα ποσά, δίχως ωστόσο να γίνεται πάντα κατανοητό και σαφές το έργο που αναλαμβάνουν οι ξένες και ελληνικές εταιρείες από έξι υπουργεία.
Οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις των υπουργείων δεν είναι κάθε φορά κατατοπιστικές και απόλυτα συγκεκριμένες για τον λόγο που το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δαπανά αυτά τα χρήματα για… συμβουλές.
Ολόκληρη η έρευνα για τις συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις
Οι Data Journalists εντόπισαν ενδεικτικά επτά από τις δεκάδες παρόμοιες συμβάσεις των ελληνικών υπουργείων και τις παραθέτουν αυτούσιες.
Έτσι, ο κάθε πολίτης θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με τις προκηρύξεις διαγωνισμών από τα υπουργεία, τις τελικές συμβάσεις, το έργο που αναλαμβάνουν οι ανάδοχοι και τα ποσά που δαπανώνται από το δημόσιο ταμείο.
ΟΔΑΠ – Υπουργείο Πολιτισμού: Διαγωνισμός 487.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιανουάριο 2023 για «υπηρεσίες παροχής συμβουλών»
Στις 5 Ιανουαρίου 2023 ο οργανισμός διαχείρισης και ανάπτυξης πολιτιστικών πόρων (ΟΔΑΠ), πρώην ταμείο αρχαιολογικών πόρων και απαλλοτριώσεων, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό με χρήματα που θα δοθούν και σε αυτή την περίπτωση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο διαγωνισμός αφορά, όπως αναφέρεται, σε «υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα διαχείρισης έργων».
Πιο συγκεκριμένα, «την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας (τεχνική, επιχειρησιακή διοικητική, οικονομική και νομική υποστήριξη) προς τον Οργανισμό για την παρακολούθηση, διαχείριση, υλοποίηση και ολοκλήρωση των δράσεων των που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης».
Όπως σημειώνεται, «η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Next Generation EU».
Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2023, το έργο αφορά στην «Αναβάθμιση καταστημάτων και προϊόντων του οργανισμού διαχείρισης και ανάπτυξης πολιτιστικών πόρων (πρώην ΤΑΠ) και τεχνική βοήθεια)», ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι 487.000 ευρώ.
Ο ΟΔΑΠ υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο κι εποπτεύεται. Στην σελίδα του υπουργείου αναφέρεται:
«Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων
Περιγραφή – Αρμοδιότητες:
Με το Ν. 4761/ 2020 το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.) με έδρα την Αθήνα, που έχει συσταθεί με το άρθρο 6 του ν. 4212/1929 (Α΄ 240), μετονομάζεται σε «Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων» (Ο.Δ.Α.Π.), αναδιοργανώνεται και διέπεται εφεξής από τον παρόντα με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής, διαφανούς και αναπτυξιακής διαχείρισης των πολιτιστικών πόρων της Χώρας. Ο Ο.Δ.Α.Π. εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τις σχέσεις του με την αλλοδαπή η επωνυμία του Ο.Δ.Α.Π. ορίζεται ως “Hellenic Organization of Cultural Resources Development (HOCRED)».
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Διαγωνισμός 340.000 ευρώ τον Ιανουάριο με κονδύλια ΕΕ και εθνικούς πόρους για συμβουλές – μελέτη παρακίνησης ανταμοιβών στις φυλακές
Στις 23 Ιανουαρίου 2023 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την «μελέτη και ανάπτυξη συστήματος παρακίνησης και ανταμοιβών» στα καταστήματα κράτησης.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 340.000 ευρώ και θα έχει 9μηνη διάρκεια. Το «έργο» χρηματοδοτείται «την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ» κι έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».
Αναθέτουσα αρχή είναι η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής που υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κωδικός του έργου είναι «υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα διαχείρισης, υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα συστημάτων πληροφορικής και υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού».
Στην προκήρυξη τονίζεται ότι το υποέργο αφορά «στην μελέτη για το σύστημα της διαχείρισης, της ανάπτυξης και εξέλιξης (παρακίνησης και ανταμοιβών) του φυλακτικού προσωπικού, και εν τέλει την προτυποποίηση της οργανωτικής δομής και των διαδικασιών που θα ακολουθούνται από τα καταστήματα κράτησης». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο αυτό, η υλοποίηση της δράσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη μεθοδολογίας βάσει και έρευνας διεθνών πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό».
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτίμησε ότι για να εντοπιστούν οι διεθνείς πρακτικές και να δημιουργηθεί μια οργανωτική δομή αξιολόγησης απαιτούνται συμβουλευτικές υπηρεσίες ύψους σχεδόν 350.000 ευρώ.
Υπουργείο Υγείας – ΟΔΙΠΥ: 496.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για συμβουλές και μελέτη βιωσιμότητας των υπηρεσιών Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι
Στις 17 Φεβρουαρίου 2023 ο οργανισμός διασφάλισης της ποιότητας στην υγεία (ΟΔΙΠΥ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για «υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών σε θέματα διαχείρισης» ύψους 496.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει «την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας και του φορέα υλοποίησης (ΟΔΙΠΥ) από σύμβουλο που θα εκτελέσει τα ακόλουθα πακέτα εργασίας:
- Ανασκόπηση της εθνικής και διεθνούς εμπειρίας
- Καθορισμός πληθυσμού στόχου/κριτήρια δυνητικής επιλεξιμότητας
- Καθορισμός κριτηρίων ένταξης/αποκλεισμού από το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ (Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι)
- Ορισμός προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας/εφαρμογής
- Καταγραφή αναγκών ασθενών & οικογενειών/φροντιστών ΝΟΣΠΙ
- Διαδικασίες πρόσβασης ασθενών σε αναλώσιμο υλικό, μηχανήματα υποστήριξης και τεχνική υποστήριξη
- Καταγραφή απαιτήσεων πληροφοριακής οργάνωσης, διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και τεχνικές προδιαγραφές εξοπλισμού ΝΟΣΠΙ
- Αναλυτική περιγραφή μοντέλου λειτουργίας ΝΟΣΠΙ
- Δημιουργία εγγράφου θέσης (Position Paper) για το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ
- Μελέτη βιωσιμότητας της ανάπτυξης των υπηρεσιών ΝΟΣΠΙ
Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 23η Μαρτίου 2023 και η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 5-18 μήνες.
Η σύμβαση για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU. Το αντικείμενο της σύμβασης συνίσταται στο υποέργο «Περιγραφή της Σκοπιμότητας, Βιωσιμότητας, Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ΝΟΣΠΙ και Λειτουργίας ανάπτυξης του Προγράμματος Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι».
Ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, με διακριτικό τίτλο «Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.», τελεί, σύμφωνα με το καταστατικό του, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και λειτουργεί ως αρωγός του Υπουργείου Υγείας και όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας, στην προσπάθειά τους για βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας, επάρκειας και καθολικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα.
Υπουργείο Μετανάστευσης: Υπέγραψαν συμβάσεις-μαμούθ 56,2 εκατ. ευρώ σε τρεις συν μία συμβουλευτικές, Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2023
Στις 13 Ιανουαρίου 2023 το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε τη συμφωνία – πλαίσιο για την «παροχή υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο των ταμείων μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, ταμείο εσωτερικής ασφάλειας και μέσο για τη χρηματοδοτική στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και την πολιτική των θεωρήσεων».
Το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από τον γ.γ. μεταναστευτικής πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται η εκτιμώμενη αξία αρχικού έργου ήταν 33,7 εκατ.
Ανάδοχοι είναι η εταιρεία PwC, η «diadikasia σύμβουλοι επιχειρήσεων» με έδρα στο Χαλάνδρι και η «Choose AE ολικής επικοινωνίας» με έδρα στο Χαλάνδρι. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 48 μηνών.
Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (2021-2027), το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας (2021-2027), το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων και Θεωρήσεων (2021-2027), το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, τον Τακτικό Προϋπολογισμό και κάθε άλλο διαθέσιμο πόρο.
Από την προκήρυξη του τεράστιου έργου των 50 εκατ. φαίνεται και το αντικείμενό του. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η:
- Επικοινωνία, πληροφόρηση και προβολή.
- Υποστήριξη κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Επικοινωνίας και των προτεινομένων ενεργειών.
- Προβολή στα ΜΜΕ.
- Υλοποίηση Διαφημιστικής Καμπάνιας στα ΜΜΕ στη Ελλάδα.
- Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης (Εκδηλώσεις – Ημερίδες – Events) και λοιπών εκδηλώσεων.
- Σχεδιασμός & Παραγωγή Έντυπου, Ηλεκτρονικού, Οπτικοακουστικού και λοιπού Ενημερωτικού Προωθητικού Υλικού.
- Δημιουργία και αξιοποίηση λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Ιστοσελίδας.
- Έρευνα Κοινού.
- Υποστήριξη στην αξιολόγηση αιτημάτων χρηματοδότησης πράξεων.
- Υποστήριξη στη διαδικασία αξιολόγησης, ένταξης και τροποποίησης Πράξεων.
- Αξιολόγηση, μελέτες και συλλογή δεδομένων.
- Παροχή συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών στην ΕΥΣΥΔ-ΜΕΥ και τους δικαιούχους σχετικά με τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση των δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία.
Και 6,2 εκατ. για παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών τον Φεβρουάριο 2023
Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, πάλι το υπουργείο Μετανάστευσης, ανακοίνωσε τη συμφωνία – πλαίσιο για την «παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Τεχνική υπηρεσία του υπουργείου για την υλοποίηση των έργων και των υπηρεσιών αρμοδιότητάς της».
Πρόκειται για έργο 6,2 εκατ. ευρώ, στο οποίο ανάδοχος είναι η «Planet ΑΕ παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών», με έδρα στο Μαρούσι. Η διάρκεια είναι 4 ετών.
Στο αντικείμενο των εκτελεστικών συμβάσεων της παρούσας συμφωνίας είναι η υποστήριξη στον προγραμματισμό και στην τεχνική ωρίμανση των έργων, η υποστήριξη στην ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων έργων (ενδεικτικά τακτικές εκθέσεις υπολογισμού εργασιών κ.α.), η υποστήριξη στην παρακολούθηση των κατασκευαστικών έργων, η υποστήριξη στον σχεδιασμό των συμβάσεων (όπως υποστήριξη στην ολοκληρωμένη καταγραφή και έλεγχο των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας και σχεδιασμός δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας), η υποστήριξη στην ανάθεση των συμβάσεων, η υποστήριξη στην παρακολούθηση των συμβάσεων, η λειτουργία γραφείου διαχείρισης έργων κ.α.