Αναρτήθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος. Πότε κατατίθεται στην Βουλή και πότε ψηφίζεται. Ο νέος εκλογικός νόμος καταργεί οριστικά την απλή αναλογική και επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Αναλυτικά πώς θα δίνονται τα μπόνους στο πρώτο κόμμα και τα υπόλοιπα. Αναλυτικά η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα σημεία – κλειδιά. Δείτε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου.

Ο εκλογικός νόμος… είναι εδώ! Μόλις πριν λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους στο γραφείο του στην Βουλή και οι εξελίξεις… τρέχουν.

Με δεδομένη την… μη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων, η κυβέρνηση το παίρνει απόφαση και προχωρά κανονικά τις διαδικασίες για την ψήφισή του.

Ήδη οι σχεδιαζόμενες αλλαγές τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών το βράδυ της Παρασκευής, 10.01.2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα, 13.10.2020, το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.

Όσο για την ψήφισή του; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως νέος εκλογικός νόμος θα έρθει στην Ολομέλεια για ψηφοφορία πριν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με πιθανή ημερομηνία την 22α Ιανουαρίου.

Εκλογικός νόμος: Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τίθεται από σήμερα 10.1.2020 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο: «Εκλογή Βουλευτών».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρου νομοθετήματος.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 13.1.2020 και ώρα 12:00 μ.μ..

Ο νέος εκλογικός νόμος και τα μπόνους εδρών – Η πρόταση Μητσοτάκη

Ο νέος εκλογικός νόμος καταργεί οριστικά την απλή αναλογική και επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα που ισχύει με παραλλαγές από το 2003 (νόμος Σκανδαλίδη). Όμως, αυτό θα γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα, δηλαδή, με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μπόνους των εδρών, ενώ, όπως έχει πει και στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, ένα κόμμα που συγκεντρώνει το 40% των ψήφων – όπως συνέβη με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου – δεν νοείται να μην μπορεί να κυβερνήσει με άνετη αυτοδυναμία.

Τέσσερα θα είναι τα σημεία-κλειδιά του νέου εκλογικού νόμου. Θα υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επιπλέον 15% (από το αρχικό 25%). Άρα το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40% (σε αυτό διαφωνεί κάθετα το ΚΙΝΑΛ, αντιπροτείνει 40 έδρες maximum).