Tο Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι η Επιτροπή για την Novartis, δεν δύναται να καλέσει ούτε ως υπόπτους, ούτε ως μάρτυρες τους πολίτες, Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου.

Μετά την αποτυχημένη «επιχείρηση κουκούλα», την προηγούμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου που οδηγούσε στον κάλαθο των αχρήστων καταθέσεις μαρτύρων που ουδεμία σχέση είχαν με το σκάνδαλο Novartis χωρίς διεύρυνση κατηγορητηρίου, η κυβερνητική πλειοψηφία οδήγησε την Προανακριτική Επιτροπή μπροστά σε ένα ακόμα αδιέξοδο με φόντο την εμμονή στην κλήση πολιτών με την ιδιότητα των υπόπτων.

Η πρόθεση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ είχε προκαλέσει σάλο, αφού ποτέ άλλοτε στα κοινοβουλευτικά χρονικά πολίτες δεν είχαν κληθεί σε Προανακριτική με τη συγκεκριμένη ιδιότητα και χωρίς μάλιστα να έχει καταστεί κατηγορούμενο το πολιτικό πρόσωπο που ερευνάται προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Με βάση τα προαναφερθέντα, τα μέλη της αξιωματικής στην Προανακριτική απηύθυναν ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο, κατά τις πληροφορίες από πηγές της ΝΔ, απεφάνθη ότι για μη πολιτικά πρόσωπα δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους.

«Ούτε να εξεταστούν ως ύποπτοι, ούτε ως μάρτυρες» ξεκαθάρισαν οι πηγές, προσθέτοντας πως η Επιτροπή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προβεί σε γνωστοποίηση προκειμένου να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.

Εν συνεχεία, οι πηγές της ΝΔ παρέθεσαν την εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος, λέγοντας πως αν η Επιτροπή ασκήσει ποινική δίωξη στο πολιτικό πρόσωπο (Δ. Παπαγγελόπουλο), τότε υποχρεωτικά ασκείται και στα μη πολιτικά πρόσωπα (Γ. Φιλιππάκη, Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου), με τον φυσικό δικαστή να μην μπορεί να προβεί σε αρχειοθέτηση.

Τουτέστιν, στην περίπτωση που οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν συνέλεξαν ενοποιητικά στην παράλληλα έρευνα που διεξάγουν και για την Ελένη Τουλουπάκη, τυχόν αρχειοθέτησή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί λόγω της συμπαραπομπής της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς από τις διώξεις που θα ασκήσει η Βουλή.

Με τον τρόπο αυτόν, αποσαφηνίζονται και τα πραγματικά κίνητρα που κρύβονται πίσω από την αποστολή των υπεξαιρεμένων εγγράφων του Ιωάννη Αγγελή προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, καθώς οι κ.κ. Σοφουλάκης και Ζαχαρής θα μπορούσαν να αποφανθούν -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- πριν το πέρας των εργασιών της Επιτροπής.

Επομένως, την -κατά το κοινώς λεγόμενο- «καυτή πατάτα» που βρισκόταν στα χέρια των αντεισαγγελέων, θα πάρει στα χέρια του το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο είναι το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στην παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ευλόγως εγείρεται το ερώτημα αν οι εργασίες της Επιτροπής ολοκληρωθούν με την κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, χωρίς να έχει προηγηθεί η κλήση των μαρτύρων που έχει προτείνει στην Προανακριτική ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του κόμματος, Σπύρος Λάππας, τόνισε την ανάγκη κλήσης των Γ. Φιλιππάκη, Γ. Παπαδάκου και Αλ. Τάρκα με την ιδιότητα των μαρτύρων, αφού -κατά το σκεπτικό του- μπορούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση της αλήθειας.

«Για το θέμα αν θα κληθούν ως μάρτυρες οι τρεις. Σύμφωνα με την άποψη του επιστημονικού Συμβουλίου: “Δεν υπάρχει η έννοια μη πολιτικού προσώπου ως υπόπτου και μόνο”» είπε και συμπέρανε πως «κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την κλήση ως μάρτυρας- αν μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της αλήθειας- οποιοδήποτε μη πολιτικό πρόσωπο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γκιόλας, επισήμανε: «Αρκείστε σε μια μήνυση, του Μιωνή, η οποία είναι μια μονόπλευρη στάση. Δεν οφείλουμε να εξετάσουμε τις μαρτυρικες καταθέσεις άλλων προσώπων που θα συμβάλουν στην διερεύνηση της αλήθειας; Ειδικά όταν υπάρχει η εκφρασμένη βούληση κάποιων, όπως των κ. Παπαδάκου, κ. Φιλιππακη και κ. Τάρκα, να καταθέσουν…».