Απορρίφθηκαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από τη Βουλή που θα διερευνούσε τα αιτία του εγκλήματος στα Τέμπη.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ζητούσε προανακριτική εξέταση για τους Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διεύρυνε τη χρονική περίοδο έρευνας ώστε να εξεταστεί και η θητεία των Κώστα Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των τεσσάρων καλπών.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Για τον πρώην υπουργό Κ. Καραμανλή
– στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε τον έλεγχο του πρώην υπουργού για απιστία και παράβαση καθήκοντος ψήφισαν 298 βουλευτές. Βρέθηκαν 3 άκυρα ψηφοδέλτια ενώ 129 ψήφισαν υπέρ, 157 κατά και 9 παρών.
– στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε έλεγχο του ίδιου προσώπου για τα ίδια αδικήματα υπήρξαν 136 υπέρ, 157 κατά και 2 παρών
Για τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη
– στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε έρευνα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος βρέθηκαν 11 άκυρα, 1 λευκό, 127 υπέρ, 152 κατά και 8 παρών
– η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 133 υπέρ, 152 κατά και 2 παρών
Για τον Κωστή Χατζηδάκη βρέθηκαν 7 άκυρα, 104 υπέρ, 155 κατά και 32 παρών
Τέλος για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπήρξαν 102 υπέρ, 157 κατά και 33 παρών.
Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατά την τοποθέτησή του είπε πως «Οφείλουμε όλοι μας και πρώτος εγώ να αναζητήσουμε την αλήθεια και όχι την πολιτική εκμετάλλευση» α για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «πολλοί υποστήριξαν ότι η παραίτησή μου ήταν προσχηματική. Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα τις αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες που μου αναλογούν από ένα τραγικό δυστύχημα που έγινε στον τομέα της δικής μου πολιτικής ευθύνης. Παραιτήθηκα. Αυτό σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης».
Ο ίδιος απάντησε και στην κριτική που του ασκεί η αντιπολίτευση για απόπειρα διαγραφής ευθυνών λέγοντας ότι «η νίκη της ΝΔ όπως και η δική μου επανεκλογή δεν διαγράφει καμία ευθύνη. Κανείς δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο. Ούτε εγώ. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ήττα της τοξικότητας και χυδαιότητας».
Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη που τον κατηγόρησε νωρίτερα ότι έκρυψε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να αποφύγει τον δικαστικό έλεγχο για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την σύμβαση 717 είπε πως «το πόρισμα μου κοινοποιήθηκε. Παραλήπτης του πορίσματος ήταν ο εισαγγελέας. Πως θα μπορούσα να το αποκρύψω; Μοναδικός αποδέκτης του πορίσματος ήταν ο εισαγγελέας. Η δικαιοσύνη μελετώντας το πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης απιστίας».
«Τάσσομαι υπέρ της συγκρότησης της προανακριτικής για τη σύμβαση 717/2014» δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Χρήστος Σπίρτζης. «Αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευθύνες, είναι δικές μου και μόνο ούτε της κυβέρνησης Τσίπρα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο ίδιος. Οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που αναφέρονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν με γραπτό υπόμνημα χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων «σουρεαλιστική» και «ακατανόητη» την απόπειρα εμπλοκής τους καθώς επι ημερών τους ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση 717 η ολοκλήρωση της οποίας έπρεπε να γίνει το 2016 επι ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κλείνοντας την πολύωρη συζήτηση σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι δύο προτάσεις, δεν περιέχουν πειστικά ποινικά επιχειρήματα αλλά ανυπόστατες αιτιάσεις». «Αυτό είναι που καταψηφίζουμε, την δικιά σας πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης ενός τραγικού δυστυχήματος» είπε ο ίδιος. Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση για τα πραγματικά κίνητρα των προτάσεων προανακριτικής έρευνας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μεταξύ του κ. Βορίδη, ο πρόεδρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Βορίδης απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε προσχηματική την διαδικασία καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση για το δυστύχημα και τους 57 νεκρούς χωρίς όμως να έχουν συμπεριλάβει την συγκεκριμένη κατηγορία στις προτάσεις τους.
«Θέλετε να ερευνήσουμε ανθρωποκτονίες; Αν το θέλετε γιατί δεν συμπεριλάβατε το αδίκημα αυτό στη πρότασή σας; Θεωρείτε, ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις συνδέονται αιτιακά με ανθρωποκτονίες; Γιατί δεν το έχετε βάλει μέσα; Για να μη τις βάλετε μέσα θεωρείτε ότι δεν συνδέεται. Εσείς καταθέσατε τη πρόταση. Εσείς που καταθέσατε λοιπόν την πρόταση και δεν μιλάτε για ανθρωποκτονίες, θα καταθέτατε την πρότασή σας για έλεγχο των δημοσιονομικών διορθώσεων αν δεν υπήρχαν θάνατοι; Όχι, γιατί τέτοιες δημοσιονομικές διορθώσεις γίνονται συνεχώς. Όταν σας κατηγορούμε για πολιτική εκμετάλλευση αυτό εννοούμε» είπε ο κ. Βορίδης ενώ πρόσθεσε σε άλλο σημείο «τα αδικήματα που αποδίδετε σε 3 υπουργούς είναι παραγεγραμμένα. Όχι στην βάση του άρθρου 86 και τις σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας, αλλά σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα γι αυτό λέμε ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο. Γιατί δεν το λέτε; Θα πάνε στην επιτροπή να πουν τι ότι έχει παραγραφεί η πράξη;»
Ο υπουργός τέλος επανέλαβε πως «ο κατάλληλος χώρος διερεύνησης της υπόθεσης είναι η εξεταστική επιτροπή και αν εκεί υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να πάνε σε προανακριτική. Καταλαβαίνω το πολιτικό αδιέξοδο και γι’ αυτό είστε εδώ με τις ανυπόστατες πολιτικές αιτιάσεις σας».
Απαντώντας ο Ν.Ανδρουλάκης είπε: «Βρισκόμαστε εμείς σε πολιτικό αδιέξοδο και όχι οι ενορχηστρωτές της νέας συγκάλυψης;. Ο βιασμός της λογικής έχει και όρια. Δεν μιλάμε για οποιαδήποτε υπόθεση, δεν δίνει περιθώριο για φαυλότητα, μιλάμε για τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας. Που είναι ο κ. Καραμανλής; Το πόρισμα λέει ξεκάθαρα απιστία».
Η Ζ.Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα είπε «από το πρωί παρακολουθούν την συνεδρίαση συγγενείς θυμάτων που έχουν λάβει προσωπική πρόσκληση από εμένα και φρίττουν από το επίπεδο της συζήτησης και τους αστεϊσμούς. Είμαστε εδώ γιατί 57 άνθρωποι εκ των οποίων πολλοί νέοι, αυτοί που παίρνουν το τρένο γιατί εσείς κινήστε με ελικόπτερα, έχασαν την ζωή τους από την δική σας εγκληματική αμέλεια» ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «Η υπόθεση δεν κουκουλώνεται θα αποκαλύπτεται περισσότερο και σας το εγγυώμαι προσωπικά. Δεν είμαστε φίλοι κ. Βορίδη για να σας κάνω υποδείξεις. Σίγουρα δεν είμαστε φίλου, ούτε θα μου σφίξετε το χέρι όπως σφίξατε του κ. Πολάκη την ημέρα της ορκωμοσίας».