Ο Κ.Τασούλας αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Βουλής καθώς απέσπασε 249 ψήφους από τους 300 βουλευτές που ψήφισαν.

51 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Της συνεδρίασης προέδρευσε ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

">

Στην ομιλία του ο Κ.Τασούλας ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τους βουλευτές που τον στήριξαν αλλά και τους ψηφοφόρους των Ιωαννίνων που τον έστειλαν για άλλη μια φορά στη Βουλή.

Ο Κ.Τασούλας πρόσθεσε: «Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019 αλλά με το πιο ισχυρό εφόδιο την εμπειρία ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας που όμως δεν εμπόδισε την προηγούμενη Βουλή στο έργο της».

Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν προτάθηκε εκ νέου για θέση αντιπροέδρου, απηύθυνε, όπως είπε, «λόγια καρδιάς για μια πορεία 8 ετών». «Μπορεί η η έδρα να φαντάζει ψηλά αλλά ουδέποτα την αντιμετώπισα αφ’ υψηλού. Επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο θα ξεκινήσουμε από το ίδιο υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Θέλω να επενδύσουμε στη σύνεση και την αλήθεια των προθέσεών μας» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Τασούλα αλλά και τον Φρούραρχο της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο βουλευτής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» διευκρινίζοντας ότι «δεν αφορά το πρόσωπο του προέδρου αλλά λόγους ισότητας ψήφου»

Λίγα λεπτά αργότερα τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει, επίσης, «παρών» εξηγώντας ότι «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε, μάλιστα, δυσφορία καθώς συνέχισε στην τοποθέτησή της λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Κατά πληροφορίες από άλλα έδρανα της Βουλής ακούστηκε η λέξη «αρχίσαμε» για την παρέμβαση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για την θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο Ν. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».

Ήδη η Πλεύση Ελευθερίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα ψηφίσει «παρών» στην εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Η ΝΔ έχει αποφασίσει να μην υπερψηφίσει τις προτάσεις για αντιπροέδρους εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, των Σπαρτιατών και της ΝΙΚΗΣ.

Το ίδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ. Η Βουλή συνεδριάζει στις 12.00 με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του προέδρου του Σώματος.

Εκλογή προεδρείου Βουλής

Λίγη ώρα μετά, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για τις θέσεις των α’, β’ και γ’ αντιπροέδρων, η ΝΔ θα προτείνει τους Θανάση Μπούρα, Γιάννη Πλακιωτάκη και Γιώργο Γεωργαντά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Το ΚΚΕ θα προτείνει ξανά τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η Ελληνική Λύση τον Βασίλη Βιλιάρδο.

Οι «Σπαρτιάτες» θα προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη και η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη. Η Πλεύση Ελευθερίας τον Μιχάλη Χουρδάκη.

Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!