Η Βουλή πιθανότατα θα υποδεχθεί σήμερα την πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, αναμένεται σήμερα, Τρίτη, να στείλει το κείμενο της πρότασης στα υπόλοιπα κόμματα (μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε συμβεί) προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 50 υπογραφές για την εκκίνηση της διαδικασίας.
Σε κανονικές συνθήκες, η πρόταση δυσπιστίας είναι το ανώτατο εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου στα χέρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να αμφισβητήσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Στην προκειμένη όμως περίπτωση και λόγω του εκλογικού αποτελέσματος κανείς δεν διαθέτει μόνος του τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, γεγονός που υποχρεώνει τα κόμματα σε συνεννόηση και αφαιρεί ταυτόχρονα το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων, την πρόταση υπερψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, που μαζί συγκεντρώνουν 85 βουλευτές. Το ΚΚΕ, παρότι προσκλήθηκε, δεν επιθυμεί να συνυπογράψει παρότι -προφανώς- στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει θα υπερψηφίσει.
Στον αντίποδα, η Ελληνική Λύση, παρότι διατείνεται πως είναι θετική στην υπογραφή του κειμένου, δεν προσκαλείται, ενώ εκτός μένουν οι Σπαρτιάτες καθώς δεν θεωρούνται κοινοβουλευτική ομάδα του συνταγματικού τόξου.
Πότε θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή
Με δεδομένο ότι οι υπογραφές θα συγκεντρωθούν και δεν θα υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, η πρόταση μπορεί να κατατεθεί οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στις 15:00, όταν και ξεκινά η συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η πρόταση δυσπιστίας έχει έναν χαρακτήρα «θεατρικότητας» και προϋποθέτει πως ο πρόεδρος της ΚΟ που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία -στην προκειμένη περίπτωση ο Ν.Ανδρουλάκης- θα ζητήσει τον λόγο για να καταθέσει το κείμενο με τις υπογραφές, επισημαίνοντας και τους λόγους για τους οποίους το κάνει, για να εκκινήσει η διαδικασία.
Σημειώνεται μάλιστα πως με αυτή του την κίνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε de facto εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον χρόνια που αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος καταθέτει σχετική πρόταση.
Αμέσως μόλις κατατεθεί λοιπόν, όλες οι εργασίες της Βουλής σταματούν και καλείται η κυβέρνηση να επιλέξει τον χρόνο που θα ξεκινήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση δυσπιστίας θα εκκινήσει άμεσα προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τριήμερο. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει τη δυνατότητα να τη μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης ανά πάσα στιγμή το κρίνει απαραίτητο.
Στη δε συζήτηση θα τοποθετηθούν βουλευτές, υπουργοί, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η διαδικασία κορυφώνεται με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Εφόσον η πρόταση δυσπιστίας παραμείνει ως τέτοια, κατά της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν 158 βουλευτές, όση δηλαδή και η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, με τους υπόλοιπους -της αντιπολίτευσης- να υπερψηφίζουν.