Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε ότι καταψηφίζει, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης, έκανε λόγο για 11 βασικές καινοτόμες και σημαντικές αλλαγές, που συμβάλλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, ενισχύοντας τη διαφάνεια, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Αρχών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους στα υπέρογκα πρόστιμα, που επιβάλλονται για μικροποσά και για ανθρώπινα λάθη, ενώ τόνισαν την ανάγκη απαραίτητων αποσαφηνίσεων ορισμένων διατάξεων.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με τη νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επέρχονται 11 βασικές αλλαγές:
Χάρης Θεοχάρης: Στόχος ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του φορολογικού κώδικα
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, επεσήμανε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του φορολογικού κώδικα που ψηφίστηκε το 2014 και είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας με την ΑΑΔΕ και της 10ετούς εμπειρίας της».
«Καινοτόμα» χαρακτήρισε ο κ. Θεοχάρης, «τη διάταξη που θεσπίζεται για πρώτη φορά και αφορά την αναστολή λειτουργίας ΑΦΜ», με την οποία, όπως είπε, «ενισχύεται το πλέγμα προστασίας απέναντι σε φαινόμενα λαθρεμπορίας όσο καιρό ο παραβάτης εκτελεί την ποινή του».
Ως μεγάλη σημαντική αλλαγή προέταξε και την αυτοματοποιημένη μείωση αναλογικών προστίμων που φτάνει μέχρι 50%, εφόσον έχει γίνει αποδεκτή η οφειλή, σημειώνοντας ότι «είναι μια διαφανής και καθαρή διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα συμβιβασμού».
Κλείνοντας, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι «η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές στην ελληνική αγορά προχωράει με επιτυχία».
«Η κυβέρνηση έδειξε όση κατανόηση μπορούσε, διότι υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, όμως πλέον όλα αυτά έχουν λυθεί. Το είχαμε πει από την αρχή και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή του δικαίου στην αγορά, σε εναρμόνιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια μεταρρύθμιση που θα προχωρήσει πάση θυσία. Το γεγονός ότι σήμερα το 90% έχει διασυνδεθεί είτε έχει προγραμματίσει ραντεβού για τη διασύνδεση, είναι μεν ικανοποιητικό, όχι όμως και αρκετό. Γι’ αυτό απευθύνω μια τελευταία έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, να σπεύσουν. Όχι μόνο επειδή τα πρόστιμα είναι μεγάλα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αλλά και διότι η διασύνδεση POS και ταμειακών είναι ήδη η νέα πραγματικότητα και η νέα κανονικότητα στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.
Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων
Νωρίτερα, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο με σημαντικές μεταβολές, το οποίο αποτυπώνει την 10ετή εμπειρία της Αρχής, από την εφαρμογή του φορολογικού κώδικα.
«Είναι ένα ποιοτικό βήμα ανανέωσης, εκσυγχρονισμού, και εξορθολογισμού των ελέγχων αυξάνοντας την αποτελεσματικότητας τους, στο πλαίσιο έργων του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, «τίθεται ως κανόνας, η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών και εδραιώνεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους».
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλιας, έκανε λόγο για θετικές διατάξεις, τονίζοντας παράλληλα «την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών», ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητο να επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για μη υποβολής δήλωσης, όταν το ηλεκτρονικό σύστημα δεν βρίσκεται ακόμα σε πλήρη λειτουργία».
Ακόμα, επανέφερε «το πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου να δοθεί η δυνατότητα σε οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών να επανενταχθούν σε νέα ρύθμιση όσοι είχαν χάσει την προηγούμενη», όπως επίσης και «να κρίνει και να αποφασίζει το πειθαρχικό όργανο του κλάδου για την επιβολή ποινών και κυρώσεων, όπως ισχύει σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους».
Αποσαφηνίσεις εννοιών και βελτιωτικές αλλαγές ζήτησε ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι επί δικαίων και αδίκων και δυσανάλογες και θα προκαλέσουν θέμα επιβίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις».
«Οφείλουν να είναι ισορροπημένες οι ποινές. Είναι αναγκαία μια καλή, γενναία ρύθμιση 120 δόσεων», πρόσθεσε.
Για «θετικές διατάξεις που ικανοποιούν εν μέρει τον κλάδο» έκανε λόγο ο Αντώνης Μέγγουλης, διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι «ωστόσο δεν ρυθμίζει τις παράλογες κυρώσεις για αμελητέα ποσά οφειλών ή για εκπρόθεσμες δηλώσεις» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνει μια γενναία ρύθμιση πιο ευέλικτη με περισσότερες δόσεις, που θα εξασφαλίζει την επιτυχία εξόφλησης οφειλών.
«Καλύτερη νομοθέτηση», ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, τονίζοντας ότι «απέχει πολύ από την κυβερνητική εξαγγελία για έμπρακτη στήριξη των γονέων εν ώρα εκτέλεσης του καθήκοντός τους».
Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Τσουκαλάλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών, εξέφρασε επιφυλάξεις και επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη αποσαφηνίσεων σε ό,τι αφορά την καταβολή αποζημίωσης σε συγγενείς θυμάτων που είναι άγαμοι και έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, αλλά και να γίνει σαφές ότι δεν φορολογείται το ποσό αυτό, καθώς και το ελληνικό δημόσιο να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση του δανείου του μέχρι την αποπληρωμή του.
Ο Παναγιώτης Παντελής, εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τόνισε την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να θεσπιστεί γενναία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να γίνει απαραίτητος εξορθολογισμός των προστίμων.
Ο Νικήτας Μπέλλας, αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Οργάνωσης Προγραμματισμού και Μελετών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τάχθηκε υπέρ των τροποποιήσεων.
Για «θετικές και σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου» μίλησε η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, γενική διευθύντρια της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σημειώνοντας ότι «έρχεται να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα των οφειλετών δανειοληπτών, που ήταν σε μία “γκρίζα ζώνη”».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.