Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, η τοποθέτηση του Νίκου Χουρδάκη, στη θέση του υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ.

Θετική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, αρνητική οι του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διευκρίνισαν ωστόσο ότι η ψήφος δεν στρέφεται κατά του προσώπου του κ. Χουρδάκη, αλλά της πολιτικής που θα κληθεί να ακολουθήσει.

«Στόχος μας είναι πάντα να βοηθήσουμε τον ασφαλιζόμενο αλλά να κάνουμε και πιο ευέλικτες, μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, τις δομές και τις διαδικασίες του e ΕΦΚΑ, προκειμένου να βοηθήσουμε και τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ να κάνουν πιο γρήγορα τη δουλειά τους και περισσότερο κατανοητή στους ασφαλιζόμενους», είπε προηγουμένως, ο κ. Χουρδάκης, που υπογράμμισε υπογράμμισε επίσης ότι στόχος είναι μέσα από μια διαδικασία «καθαρή και διαφανή», διαδικασία «γρήγορη και ευέλικτη», να πληρώνονται οι συνταξιούχοι τις συντάξεις τους στην ώρα τους.

Σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα, ο κ.Χουρδάκης είπε ότι ενώ έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, στόχος του είναι η βελτίωση του τρόπου αποτύπωσης των κινητών και ακίνητων αξιών, των παγίων κλπ. Επίσης θα πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος ώστε να βοηθηθεί ο Οργανισμός να αξιοποιήσει διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία και να βελτιστοποιήσει τη θέση του.

Ιδίως για τα ταμειακά διαθέσιμα, που είναι απαραίτητα για την πληρωμή των συντάξεων, ο κ. Χουρδάκης είπε ότι η δική του συνεισφορά αφορά στη δημιουργία περισσότερο γρήγορων, περισσότερο εύκολων και περισσότερο αυτοματοποιημένων τρόπων, για τη διασύνδεση με τις τράπεζες, για να γίνεται άμεσα και απρόσκοπτα η πληρωμή τους.

Για την αποτύπωση εσόδων-εισφορών, ανέφερε ότι θα πρέπει ο σχεδιασμός να προχωρήσει με τρόπο ώστε ο ασφαλιζόμενος να έχει καθαρή εικόνα γι΄αυτά που πρέπει να πληρώσει, δηλαδή, το σύστημα να γίνει «πιο προσφιλές», «χωρίς προβλήματα στην κατανόηση των υποχρεώσεων», «ώστε να γίνει και πιο εύκολη η πληρωμή τους». Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν είτε ψηφιακές πλατφόρμες, «είτε άλλοι τρόποι αποτύπωσης και ενημέρωσης των ασφαλιζόμενων, είτε είναι εταιρείες, είτε ιδιώτες, προκειμένου να έχουν ξεκάθαρη, σαφή εικόνα ώστε να μην αργούν στις πληρωμές τους».

Αναφερόμενος στις εισπράξεις των ληξιπροθέσμων, ο κ. Χουρδάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά», προκειμένου να αυξηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΦΚΑ, να εξασφαλιστεί ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα, από αυτό που υπάρχει σήμερα και να είναι δυνατό έτσι να προχωρήσουν περισσότερες δράσεις. «Οι τρόποι θα έχουν να κάνουν πρωτίστως με τον οφειλέτη. Αρα θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ενημέρωσή του. Να είμαστε πιο κοντά του, να κάνουμε πιο εύκολη δηλαδή την επικοινωνία μας, να μην φαινόμαστε ως ένα αντίπαλο δέος, να μπορούμε να τον βοηθήσουμε, ώστε με τους δυνατότερους και πιο ευέλικτους τρόπους, να κάνει την αποπληρωμή, που μπορεί να είναι και δύσκολη για τον ίδιο χρηματοοικονομικά», είπε ο κ. Χουρδάκης και πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι η «εμπειρία του ασφαλιζόμενου» να είναι τέτοια που να μην του δημιουργεί αμφιβολίες και έτσι να έχει ξεκάθαρη πληροφόρηση και να του δίνει «τέτοια κανάλια» για να έχει πληροφορίες και να πληρώνει και να μην έχει αποστροφή για την εξυπηρέτηση των οφειλών του.

Όπως εξάλλου υπογράμμισε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα δώσει την ευκαιρία να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε στοιχεία, να γίνει πιο ξεκάθαρη και διαφανής, και έτσι να πειστούν εργοδότες και ασφαλιζόμενοι να προσέλθουν για να πληρώσουν. Καθώς, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, έγινε αναφορά από τους βουλευτές για το ενδεχόμενο αξιοποίησης εταιρειών, ο κ. Χουρδάκης τόνισε ότι «σε ένα περιβάλλον που διέπεται από κανόνες, επ ουδενί θα εφαρμοστεί κάτι που θα καταστρατηγεί τους κανόνες αυτούς ή θα κάνει χειρότερη τη διαδικασία, για τον κάθε εργαζόμενο ή τον κάθε εργοδότη. «Το πλάνο είναι η βελτιστοποίηση της εμπειρίας του ασφαλιζόμενου, να μην συνωστίζονται στα καταστήματα του e ΕΦΚΑ, να κατανοούν τα παραστατικά και να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους»

Ο κ. Χουρδάκης αναφέρθηκε επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό στον e ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι σαφώς υπάρχει η πρόθεση «να έρθουν καινούργιοι άνθρωποι, αλλά ο Οργανισμός θα στηριχθεί και στο δυναμικό που γνωρίζει, από τα προηγούμενα χρόνια, πως λειτουργεί το ασφαλιστικό σύστημα και πως υπολογίζονται οι εισφορές, για να εκπαιδεύσουν τους νέους και να τους κάνουν ίσως, και καλύτερους από αυτούς». Σε αυτό είπε, θα βοηθήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει ήδη ξεκινήσει και τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνει πληθώρα εφαρμογών αλλά θα γίνουν πολλά πράγματα ακόμη.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση, έγιναν σημαντικά βήματα που ήδη έχουν αρχίσει να δίνουν αποτελέσματα. Ιδίως για τον τομέα των συντάξεων, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι πέρυσι ο ΕΦΚΑ εξέδωσε τον υψηλότερο αριθμό συνταξιοδοτικών αποφάσεων που έγιναν ποτέ στην ιστορία του, 224.000 αποφάσεις. Στο κλίμα αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις τελευταίες πρωτοβουλίες, μπορεί το ζήτημα των συντάξεων να έχει λυθεί φέτος, στον μεγαλύτερο βαθμό του.

Αναφερόμενος στην περιουσία του ΕΦΚΑ, ο κ. Τσακλόγλου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι κάθε χρόνο το κράτος δίνει στον ΕΦΚΑ περί τα 15 με 16 εκατομμύρια και ενώ η «αποτίμηση όλης της περιουσίας του ΕΦΚΑ είναι σχεδόν ό,τι δίνει το κράτος μέσα σε ένα μήνα», δηλαδή γύρω στο 1 με 1,5 δισ. και «επομένως πρέπει να γίνει μια ορθολογική αξιοποίηση αυτής της περιουσίας» που «πάντως δεν είναι αυτό που θα λύσει μόνο του τα προβλήματα».

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου υπενθύμισε ότι το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης «είναι όχι απλά ελλειμματικό, είναι εντόνως ελλειμματικό». «Περισσότερο από το ένα στα δύο ευρώ, τα οποία πληρώνουμε αυτή τη στιγμή, για συντάξεις, είναι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό. Δεν είναι από εισφορές των ασφαλισμένων», είπε ο κ. Τσακλόγλου και πρόσθεσε ότι το σύστημα μέχρι στιγμής είναι «καθ΄ολοκληρίαν διανεμητικό». Τα διανεμητικά συστήματα όμως δουλεύουν καλά όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους, είπε ο υφυπουργός Εργασίας και ζήτησε αυτό να κατανοήσουν όλα τα κόμματα ώστε να κατανοήσουν και την συνεισφορά του νέου νόμου που θα βελτιώσει την ασφάλεια του συστήματος με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων. «Το νέο σύστημα που ψηφίσαμε, δημιουργεί κεφάλαιο», είπε αναφερόμενος στο νέο νόμο για την επικουρική ασφάλιση, και πρόσθεσε πως “ένα σημαντικό κομμάτι από τα αποθεματικά αυτού του συστήματος, θα πάνε σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι επενδύσεις είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης», είπε ο κ. Τσακλόγλου που σημείωσε επίσης ότι αυτό το νέο σύστημα δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα στην αδήλωτη εργασία, γιατί ο ασφαλιζόμενος γνωρίζει ότι έχει ατομικό κουμπαρά δικό του.