Με 270 ψήφους επανεξελέγη ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας Πρόεδρος της Βουλής. Την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».
Από την διαδικασία έλλειπαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς δεν έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ όπου βρέθηκε για να βραβευτεί από το Χάρβαρντ, ο κ. Όθωνας Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) που επίσης λείπει στις ΗΠΑ, η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν (ΣΥΡΙΖΑ).
Με επιστολική ψήφο δήλωσαν την υποστήριξή τους στον κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η κυρία Όλγα Γεροβασίλη και οι κ.κ. Μπουρχαν Μπαράν και Σωκράτης Βαρδάκης. Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας βρισκόταν την ώρα της ψηφοφορίας στην κηδεία της Τζινας Πολίτη.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη εκλογή του κ. Τασούλα το 2019 είχε γίνει με 283 θετικές ψήφους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.
Μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Ορκίστηκαν οι «300» των εκλογών της 21ης Μαΐου
Ορκίστηκε χθες Κυριακή, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023.
Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό “κατώφλι” του 3%. Η ΝΔ με 40,79% που εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% και 26 βουλευτές, και η Ελληνική Λύση, με 4,45% και 16 βουλευτές.
Πρόκειται για τη δεύτερη «φευγαλέα» Βουλή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά την, επίσης διήμερης διάρκειας, Βουλή, που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου 2012.