Χάρης Δούκας και Νίκος Ανδρουλάκης είναι οι μεγάλοι νικητές του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ένας εκ των δύο (πολύ πιο πιθανό να είναι ο Ανδρουλάκης) θα κερδίσει την ηγεσία του κόμματος αλλά το ζήτημα είναι αν θα κερδίσει και το στοίχημα της μεγάλης Kεντροαριστεράς.

">

Μέχρι και λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές η  πλειοψηφία τον ψηφοφόρων του κόμματος έλεγε πως θέλει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αποτυπώθηκε με σαφήνεια στην κάλπη.

Όπως και να έχει και όποιος και να κερδίσει την επόμενη μέρα θα πρέπει να ενώσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς στο πρόσωπο του.

Μόνο που για να το κάνει αυτό θα πρέπει να πετύχει και την ουσιαστική ένωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δύο κόμματα αλιεύουν ψήφους από την ίδια «δεξαμενή».

Θα πει κάποιος και στο παρελθόν υπήρχαν πολλά κόμματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, τα οποία διέθεταν κοινοβουλευτική παρουσία αλλά αυτό δεν εμπόδιζε ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, να κερδίσουν τις εκλογές και να σχηματίσουν κυβερνήσεις,

Μόνο που σε σχέση με τότε υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά. Τα κόμματα που μοιράζονται τις ψήφους της Κεντροαριστεράς δεν είναι πλέον δύο αλλά τρία!

Και αυτό διότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ναι μεν τύποις ορίζεται ως δεξιό κόμμα, αλλά με βάση την ασκούμενη πολιτική και το πολιτικό στίγμα που έχει επιλέξει από το 2016 και μετά, ουσιαστικά κατατάσσεται στην Κεντροαριστερά.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 2023 παρά την δυσαρέσκεια των παραδοσιακών ψηφοφόρων της, που στράφηκαν στην αποχή ή σε δεξιά κόμματα (δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας).

Γιατί οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς ένιωθαν ότι το «σπίτι» τους πλέον βρίσκεται στην Νέα Δημοκρατία.

Έτσι λοιπόν η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν αυτή είναι παλιά στο ενδεχόμενο νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη, θα έχει το δύσκολο έργο να δημιουργήσει σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και να πείσει τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς που αυτή τη στιγμή επιλέγουν Νέα Δημοκρατία, να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο.

Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί και από την ηγεσία που θα έχει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν θα επιλέξει την αριστερή «στροφή» ή την επιστροφή στο κεντρώο χώρο.

Βέβαια στην πρώτη περίπτωση θα απλοποιήσει τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ καθώς όσοι ψηφοφόροι είναι κεντρώοι θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αρκεί όμως αυτό για να κατευθυνθούν προς το ΠΑΣΟΚ και να μην στραφούν στην Νέα Δημοκρατία.

Πρέπει να δημιουργηθεί μία σοβαρή κυβερνητική εναλλακτική πρόταση και όχι να περιμένουν την πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας λόγω των αποτυχημένων πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι εκλογές του 2023 έδειξαν πως ο κόσμος προτιμάει να κρατήσει στην εξουσία αυτόν που γνωρίζει, έστω και αν είναι δυσαρεστημένος, παρά να φέρει κάποιον που απλώς θέλει να πάρει τη θέση του «για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Οι άνθρωποι είναι όντως δυσαρεστημένοι – και αυτή τη στιγμή μάλιστα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη – αλλά για να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνουν σοβαρή δουλειά και μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ενθαρρυντικά σημάδια.

Ίσως, αυτό να αλλάξει μετά τις εσωκομματικές τους εκλογές.

Οφείλουν να αλλάξει. Είναι επικίνδυνο για τον ίδιο το θεσμό της Δημοκρατίας να κυριαρχεί ένα κόμμα, για πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι η διακυβέρνηση του δεν είναι αρεστή ούτε στους ίδιους τους ψηφοφόρους του…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!