Συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη (2/2) για τρίτη ημέρα η κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη δίκη για το Μάτι.
Μάλιστα, με την έναρξη της δίκης μέλος του ακροατηρίου είπε στην πρόεδρο πως οι πυροσβεστήρες που υπάρχουν στην αίθουσα έχουν λήξει. Λίγο αργότερα στο δικαστήριο οι ληγμένοι πυροσβεστήρες αντικαταστάθηκαν με νέους.
Τώρα, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» και πρώην πρόεδρος της Βουλής, έκανε εκ νέου λόγο στη σημερινή κατάθεσή της για συγκάλυψη από τη τότε κυβέρνηση και δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιπαρατέθηκε με τη πρόεδρο του δικαστηρίου αλλά και με μερίδα συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η κ. Κωνσταντοπούλου άσκησε σφοδρή κριτική στα μέλη της τότε κυβέρνησης ακόμη και στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως και στην τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία σήμερα είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.
Ειδικότερα, στην αρχή της κατάθεσής της η μάρτυρας υποστήριξε πως ο σύντροφος της κ.. Δούρου προσέγγιζε τα θύματα στο Μάτι ως εκπρόσωπος της περιφέρειας στο περιθώριο της δίκης, χωρίς μάλιστα, όπως είπε, να τους συστήνεται και να τους αναφέρει ποιος πραγματικά είναι. Στη συνέχεια η μάρτυρας αναφέρθηκε στον τότε πρωθυπουργό για να τονίσει: «Από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας εθεωρείτο μείζον ζήτημα η φωτιά στη Κινέττα».
«Όταν υπάρχει κίνδυνος 4 της πυρκαγιάς στην Αττική δεν αφήνει κανείς την πυρκαγιά. Ο πρωθυπουργός εν μέσω εξέλιξης της πυρκαγιάς στη Κινέττα, πήγε να βραβευτεί με τον Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών».
«Όταν προκύπτει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όλοι πρέπει να είναι εφ’ όπλου λόγχη και προκύπτει από δημοσιεύματα πως ο Τσίπρας κοίταγε στο κινητό του χάρτη της Αττικής γύρω στις οκτώ παρά είκοσι και έχει ενημερωθεί».
Συνεχίζοντας η μάρτυρας είπε ακόμη για τον πρώην πρωθυπουργό: «Παραμείνει στη Βοσνία, και μετά επιστρέφει στην καμένη γη και η πρώτη του δήλωση του είναι διέκοψα εσπευσμένα το ταξίδι μου. Όταν παίζεται τέτοιο κακοπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα των ανθρώπων, είναι καθήκον σας να ερευνήσετε μέχρι το κόκκαλο την υπόθεση αυτή».
«Καμία παραίτηση, κανείς δεν είχε ευθιξία να πει έχω ευθύνη. Είναι συγκλονιστικό. Δεν υπήρξε ένας να πει φεύγω, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φέρει πίσω τους ανθρώπους».
Ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε πως στην υπόθεση υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες.«Σε κάθε μια από τις επετείους μετά από κάθε όνομα, οι κάτοικοι φώναζαν δικαίωση. Και φέτος μετά από κάθε όνομα ακούγονταν η λέξη κακούργημα. Και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαίωση ούτε κακούργημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Στη δίκη αυτή που διεξάγεται για το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης διαπιστώθηκε το πρωί και σας καταγγέλθηκε ότι δεν υπάρχει πυροπροστασία και υπήρχαν πυροσβεστήρες προ καιρού ληγμένοι (σ.σ. μέσα στη δικαστική αίθουσα). Αυτό που διαπιστώσαμε με πυροσβεστήρες ότι ήταν, προ πολλού ληγμένοι, συνδέεται άμεσα με την υπόθεση».
Αντεγκλήσεις με δικηγόρους
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της κυρίας Κωνσταντοπούλου υπήρξαν λεκτικές αντεγκλήσεις με την πρόεδρο του δικαστηρίου ενώ συνήγορος υπεράσπισης πρώην στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε πως στο τέλος της κατάθεσης της μάρτυρα θα ζητήσουν να μην ληφθεί υπόψη.
«Εμείς στο τέλος της κατάθεσης της στο βαθμό που δεν συνδέεται αιτιωδώς με πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων για το λυπηρό αυτό αποτέλεσμα, θα ζητήσουμε να μην ληφθεί υπόψη» ανέφερε συνήγορος υπεράσπισης με τη μάρτυρα να του απαντά: «Λυπηρό αποτέλεσμα οι 104 νεκροί; Δεν είναι θέμα πλούσιου λεξιλογίου ,αλλά ενσυναίσθησης».
Μάλιστα, λεκτικές αντιπαραθέσεις υπήρξαν και με άλλους συνηγόρους υπεράσπισης, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα. Αντίθετα, οι κάτοικοι του Ματιού που βρίσκονταν στην ακροατήριο ανέφεραν πως θέλουν να ακούσουν τη μαρτυρία της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
«Το έγκλημα είναι ντροπή», απάντησαν σε δικηγόρο που είχε παρέμβει στη διαδικασία την ώρα που η μάρτυρας αναφέρονταν στον κ. Τσίπρα.
«Προσπαθείτε να με εμποδίσετε να καταθέσω κάποια πράγματα που αφορούν την υπόθεση. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα εξαρχής. Ακόμα και μετά την τραγωδία εκείνοι που έπρεπε να αναλάβουν διάσωση και ευθύνες ασχολήθηκαν με το να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους θυσιάζοντας διάφορους για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου».
«Μέχρι σήμερα οργιάζει το παρασκήνιο στην υπόθεση αυτή και τα κίνητρα είναι σοβαρά και αφορά πρώην και νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Και πρόσθεσε: «Ο Κολοκουρης έγινε αρχηγός και είχε τη ευθύνη για τη φωτιές στην Εύβοια, ο Λάμπρης που είναι επίσης κατηγορούμενος είναι επιτελάρχης σήμερα στην Πυροσβεστική. Αυτοί οι λίγοι που έφτασαν να είναι εδώ κατηγορούμενοι, ανεβαίνουν στην ιεραρχία και πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι οργιάζει το παρασκήνιο ακόμα τώρα;».
Η κατάθεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου θα συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου.