Σε διπλασιασμό του μηνιαίου επιδόματος αναδοχής για παιδιά με αναπηρία και σε σημαντική αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, προχώρησε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αυτή η οποία έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής αποϊδρυματοποίησης, προβλέπει αύξηση στα 750 ευρώ από 375 ευρώ τον μήνα, του επιδόματος στους ανάδοχους γονείς παιδιών με αναπηρία και στα 525 από 325 τον μήνα του επιδόματος για τους αναδόχους γονείς παιδιών τυπικής ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση ελήφθη από κοινού, της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του υπυοργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά.
Μάλιστα όπως δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη:
«Τα ιδρύματα και οι θάλαμοι των νοσοκομείων δεν είναι μέρη να ζουν και να μεγαλώνουν παιδιά. Είναι λύσεις ανάγκης και έτσι τις αντιμετωπίζουμε ως κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έθεσε από την πρώτη στιγμή σε απόλυτη προτεραιότητα τη «μάχη» για την αποϊδρυματοποίηση.
Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο ώστε να βγάλουμε με ασφάλεια και εγγυήσεις τα παιδιά από τα ιδρύματα.
Προσφέροντας οικογένειες και εστίες, που θα τα οδηγήσουν με τη μέγιστη φροντίδα και μέριμνα στην ενήλικη ζωή τους. Αυξάνοντας σημαντικά τα επιδόματα αναδοχής αναγνωρίζουμε και δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στην αποστολή που έχουν αναλάβει εκατοντάδες ανάδοχοι γονείς.
Με χαρά βλέπουμε τις κοινές προσπάθειες να αποδίδουν. Θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο να δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε κάθε ένα παιδί που σήμερα βρίσκεται σε κάποιο ίδρυμα να πιστέψει ότι σύντομα θα βρεθεί εκεί που αξίζει».
Χρειάζεται να αναφέρουμε πως από την αύξηση του επιδόματος αναδοχής προκαλείται ετήσια δαπάνη ύψους 1.622.100 ευρώ, η οποία καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Τέλος το συνολικό κόστος αναδοχής εκτιμάται στα 5.000.000 ευρώ ετησίως και καλύπτεται από τον ίδιο προϋπολογισμό του υπουργείου.