Η κουβέντα γύρω από τα σεξιστικά σχόλια έφτασε μέχρι και στον χώρο των καλωδίων και βυσμάτων ήχου.
Η εταιρεία επαγγελματικού εξοπλισμού ήχου PAMA πρόκειται για έναν κορυφαίο κατασκευαστή στον χώρο.
Η εταιρεία – για να αποφύγει τη χρήση όρων που ίσως θεωρηθούν προσβλητικοί ή σεξιστικοί – αποφάσισε να κυκλοφορήσει οδηγίες για την αλλαγή του ονόματος κάποιων εξαρτημάτων.
Γι’ αυτό τον λόγο οι όροι “αρσενικό” και “θηλυκό” – που θεωρήθηκαν σεξιστικοί – θα αντικατασταθούν από τους πιο ουδέτερους όρους: “βύσμα” και “πρίζα”.
Σημαντικές αλλαγές – για το ρατσιστικό τους περιεχόμενο – θεωρήθηκαν η κατάργηση του όρου “master” (αφέντης) και “slave” (σκλάβος).
“Στόχος αυτού του πρότζεκτ είναι η εισαγωγή μιας νέας ουδέτερης γλώσσας στη βιομηχανία του ήχου. Όπως διαρκώς αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε τη δουλειά μας, τις ζωές μας και την κοινωνία, συχνά είναι οι μικρές αλλαγές που μας κάνουν να πετυχαίνουμε τους στόχους μας” ανέφερε η Ντόν Μπιρ, μέλος της επιτροπής πολυσυλλεκτικότητας της PAMA.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η είδηση για τις αλλαγές στην ορολογία του εξοπλισμού έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και αναδημοσιεύτηκε από τη στα social media της SoundGirls, μιας ένωσης γυναικών που εργάζονται στον χώρο της μουσικής παραγωγής και της ηχοληψίας.
Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια της SoundGirls, Κάρι Κις, επί 25ετία μηχανικός ήχου για συγκροτήματα – μεταξύ των οποίων οι Soundgarden, οι Pearl Jam και οι Red Hot Chili Peppers σχολίασε: “Ένα χειροκρότημα για τον αμερικανικό συνεταιρισμό κατασκευαστών μηχανημάτων ήχου PAMA που εργάζεται για την “κατάργηση της προσβλητικής γλώσσας και ορολογίας και την εισαγωγή πιο ουδέτερης γλώσσας στη βιομηχανία ήχου”.
“Είναι μια τεράστια προσπάθεια, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πετύχουμε αυτή τη σημαντική αλλαγή σε αυτόν τον χώρο” ανέφερε η Κάρι Κις για την προσπάθεια αλλαγής στους σεξιστικούς και ρατσιστικούς όρους στη βιομηχανία ήχου.