Μία νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν Ιάπωνες μηχανικοί, ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων το οποίο είχε καταγραφεί στα 178 Tb/s.

Η ομάδα κατάφερε να μεταφέρει δεδομένα σε ένα οπτικό καλώδιο 3.000 χιλιομέτρων με ταχύτητες που άγγιξαν τα 319 terabits το δευτερόλεπτο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνολογία αυτή είναι συμβατή με τις υπάρχουσες υποδομές.

Για το επίτευγμα χρησιμοποιήθηκε οπτικό καλώδιο που περιέχει τέσσερις οπτικές ίνες αντί για μία, κάτι το οποίο θεωρείται standard σήμερα για να αποφευχθεί η παραμόρφωση του σήματος σε μεγάλες αποστάσεις. Η τεχνολογία ονομάζεται wavelength-division multiplexing και πρόκειται για τη δέσμη ενός laser η οποία χωρίζει το σήμα σε 552 κανάλια καθώς το στέλνει στις 4 οπτικές ίνες. Κάθε 70 χιλιόμετρα υπάρχει ένας ενισχυτής σήματος για να κρατά τις απώλειες στο ελάχιστο.

Ο μέσος ρυθμός δεδομένων και για τις τέσσερις οπτικές ίνες ήταν 580 gigabits το δευτερόλεπτο, ενώ η ταχύτητα ρεκόρ των 319 Tb/s επιτεύχθηκε στο μέγιστο μήκος κύματος των 552 καναλιών. Η ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στη βελτίωση δυνατότητας μετάδοσης και στην επέκταση της απόστασης.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο International Conference on Optical Communications.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!