Το Facebook δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις δημοφιλέστερες αναρτήσεις του πρώτου τριμήνου φοβούμενη για ζημιά στη δημόσια εικόνα εικόνα του.

Η επίμαχη λίστα δημοσιοποιήθηκε τελικά από την εταιρεία μετά το άρθρο των New York Times που αποκάλυψε την υπόθεση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε λίγες μέρες αφότου το Facebook παρουσίασε τη λίστα με τις δημοφιλέστερες αναρτήσεις του δεύτερου τριμήνου, στην οποία κυριαρχεί το «ελαφρύ» μη πολιτικό περιεχόμενο.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Γκάρι Ρόουζεν, αντιπρόεδρος της εταιρείας για θέματα ακεραιότητας, δήλωνε τότε ότι η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης φιλοδοξεί να γίνει «η πιο διαφανής πλατφόρμα του Διαδικτύου».

Στην πραγματικότητα, αναφέρουν οι NY Times, στελέχη της εταιρείας μπλόκαραν την τελευταία στιγμή την παρουσίαση της λίστας για το πρώτο τρίμηνο του έτους, στην κορυφή της οποίας βρισκόταν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The South Florida Sun Sentinel για τον θάνατο ενός γιατρού που πέθανε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό του.

Σχεδόν 54 εκατομμύρια λογαριασμοί του Facebook είδαν την ανάρτηση. Πολύ λιγότεροι διάβασαν το επόμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας μερικές, σύμφωνα με το οποίο ο θάνατος δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο.

Η λίστα έδειχνε επίσης ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, η 19η πιο δημοφιλής σελίδα στην πλατφόρμα αφορούσε την εφημερίδα The Epoch Times, γνωστή για τη διάδοση θεωριών συνωμωσίας όπως οι QAnon, η υποτιθέμενη συνωμοσία κανίβαλων παιδεραστών της αμερικανικής ελίτ.

Από την πλευρά της, η Facebook επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επίμαχης λίστας, δήλωσε όμως ότι καθυστέρησε τη δημοσιοποίησή της επειδή έπρεπε πρώτα να προχωρήσει σε «βασικές διορθώσεις».

Η λίστα του δευτέρου τριμήνου είναι σίγουρα πιο αθώα, καθώς στην κορυφή βρίσκεται μια ανάρτηση για ένα παιχνίδι λέξεων που αποκαλύπτει «τη δική σας πραγματικότητα». Η λίστα περιλαμβάνει επίσης το GIF μιας γάτας και τοπικές ειδήσεις της αμερικανικής επικαιρότητας.

Η Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα δέχονται το τελευταίο διάστημα επικρίσεις για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κοροναϊό. Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την εταιρεία ότι «σκοτώνει κόσμο» επιτρέποντας τη διάδοση fake news για τα εμβόλια, με τη Facebook να απαντά ότι η κυβέρνηση δαιμονοποιεί τις online πλατφόρμες για να κρύψει την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμα ότι από την αρχή της πανδημίας έχει απομακρύνει πάνω από 18.000 αναρτήσεις με παραπλανητικό περιεχόμενο.