Την Τρίτη συμπληρώθηκαν ακριβώς δύο χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από την πανδημία, στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Από τότε άλλοι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι(αν βεβαίως παραδεχτούμε τον αμφιλεγόμενο τρόπο καταμέτρησης θυμάτων) έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, ενώ περισσότεροι από 300 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί και η καταμέτρηση συνεχίζεται…
Ακόμη δεν έχει δοθεί εμπεριστατωμένη απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση και την αρχική πορεία του ιού.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει εκκλήσεις στο Πεκίνο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται αποφασισμένος να «επιστρατεύσει» ακόμη και τις μυστικές υπηρεσίες, για να πάρει απαντήσεις.
Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι τα εξής:
α) Ο ιός ειναι κατασκευασμένος στην Ουχαν;
β) Ποια η σχέση του Φάουτσι και άλλων Αμερικανών του λόμπι των Δημοκρατικών με την Ουχάν;
γ) Ο ιός είχε ανιχνευθεί στην Κίνα πριν τον Νοέμβριο του 2019; Και μήπως υπήρχε τελικά από πολύ νωρίτερα σε όλο τον κόσμο αλλά αντιμετωπιζόταν ως γρίπη;
δ) Ποια η σχέση του SARSCOV2 και της Covid19 με το σύστημα 5G δεδομένου ότι ο ιός εμφανίστηκε την ίδια εποχή που στην Ουχάν η κυβέρνηση τοποθετούσε το 5G.
ε) Γιατί ο ΠΟΥ καθυστέρησε δραματικά το πρώτο κρίσιμο διάστημα της εξάπλωσης του ιού βοηθώντας τους Κινέζους να συγκαλύψουν το μέγεθος του προβλήματος και χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως ακραίους εκείνους που επιδίωκαν κλείσιμο συνόρων με την Κίνα;
Τον Ιανουάριο του 2021 ο ΠΟΥ είχε συγκροτήσει επιστημονική αποστολή στην Κίνα για να εξετάσει την προέλευση του ιού, αλλά η κινεζική κυβέρνηση παρακολουθούσε διαρκώς την έρευνα των εμπειρογνωμόνων. Σε μία πρώτη εκτίμηση οι επιστήμονες επισήμαναν ότι είναι μάλλον απίθανο να προέρχεται ο ιός από κάποιο εργαστήριο, δεν αποκλείεται όμως να έχει μεταδοθεί από ένα ζώο στον άνθρωπο. Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν σκεπτικισμό, η επιστημονική κοινότητα ζήτησε από τον ΠΟΥ να συνεχίσει τις έρευνες, αλλά η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για μία δεύτερη επιστημονική αποστολή, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «δεν συμφωνεί με την προσπάθεια πολιτικοποίησης» ενός επιστημονικού ζητήματος.
Δύο χρόνια μετά τα πρώτα κρούσματα του ιού στην Οουχάν, η Κίνα επιβάλλει και πάλι αυστηρούς περιορισμούς σε ολόκληρες πόλεις, προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Εδώ και τρεις εβδομάδες 13 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε λοκντάουν στην πόλη Σιάν. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι διαμαρτύρονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.