ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στέφανε όλα καλά: Κάνε δικό σου κόμμα!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

O επιστήμονας που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας αποκαλύπτει: «Υπάρχει και άλλη έγκυος με «ψαλιδισμένο» DNA» (φώτο-βίντεο)

O επιστήμονας που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας αποκαλύπτει: «Υπάρχει και άλλη έγκυος με «ψαλιδισμένο» DNA» (φώτο-βίντεο)

Αμέσως μόλις το Πεκίνο έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Κινέζου επιστήμονα Χε Τζιανκούι (Jiankui) ότι έφερε στη ζωή τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στην ιστορία, κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης, και ένος κατάμεστου αμφιθεάτρου όπου άλλοι με δυσπιστία και άλλοι με τρόμο τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις είπε πως αν και ύπερήφανος θα σταματήσει το «φιλόδοξο» σχέδιό του.

Πολλοί είπαν οτι είναι ένα ψέμα ή μια τρέλα ενός αρωστημένου μυαλού που γέννησε αυτή την ιστορία για την προβολή του στη σύνοδο Human Genome Editing Summit στο Χονγκ Κονγκ. Το εργαστήριο που διευθύνει ειναι εξειδικευμένο στο γονιδίωμα και η τεχνική λεγόμενων «γενετικών ψαλιδιών» γνωστή ακόμη και σε εκείνους που χακάρουν μόνοι τους το DNA τους.

Ο επιστήμονας, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και διευθύνει στη Σεντσέν είναι εστιασμένος πολλά χρόνια στην αποκωδικοποίηση του DNA με στόχο τη … διόρθωσή του.

Ουσιώδη μέρη του ανθρώπινου γονιδιώματος που δίνουν το στίγμα μελλοντικών ασθενειών και προδιάθεσης σε αυτές μέσω της κληρονομικότητας, μπορούν να εξαλειφθούν.

Το εργαστήριό του εξειδικευμένο στο γονιδίωμα, και όπως εξήγησε χρησιμοποίησε στην περίπτωση των διδύμων που έφερε στον κόσμο την τεχνική Crispr-Cas9, των λεγόμενων «γενετικών ψαλιδιών».

Αυτή επιτρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται ανεπιθύμητα τμήματα του γονιδιώματος, όπως διορθώνει κανείς ένα λάθος πληκτρολογίου στον υπολογιστή.

Όταν τη Δευτέρα στο YouTube μίλησε για τη γέννηση των δίδυμων κοριτσιών υποστήριξε πως DNA των εμβρύων τροποποιήθηκε, για καλό σκοπό, για να τα καταστήσει ανθεκτικά στον ιό του AIDS.

Οι δίδυμες, ο οποίες ονομάσθηκαν «Λουλού» και «Νανά», γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση από έμβρυα, τα οποία είχαν τροποποιηθεί προτού εμφυτευτούν στη μήτρα της μητέρας.

«Ζητήσαμε από τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ να αρχίσουν αμέσως λεπτομερή έρευνα για να διαπιστωθούν τα γεγονότα», αντέδρασε το βράδυ της Δευτέρας η Εθνική Επιτροπή Υγείας, προσθέτοντας πως «αποδίδει μεγάλη σημασία» στην υπόθεση.

Η ανακοίνωση του Χε Τζιανκούι προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ακόμη και στους κόλπους του ιδρύματος του ερευνητή, του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Νότου, το οποίο τον αποκήρυξε και εξέφρασε το «βαθύ σοκ» του.

Περισσότεροι από 100 Κινέζοι επιστήμονες, κυρίως βιολόγοι και γιατροί, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους την απογοήτευσή τους γι’ αυτή την «τρέλα», υπογραμμίζοντας πως καταφέρει «μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη και στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στην Κίνα». «Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε. Ίσως εξακολουθούμε να έχουμε μια αναλαμπή ελπίδας να το κλείσουμε πριν είναι πολύ αργά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία είναι γραμμένη στην κινεζική και υπογράφεται από περίπου 120 επιστήμονες.

Την ίδια ώρα ο Χε Τζιανκού ανακοίνωσε πως υπάρχει και άλλη εθελόντρια που είναι ήδη έγκυος στο πλαίσιο της μελέτης του, αλλά είπε οτι θα σταματήσει τις δοκιμές του εξ αιτίας των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα.

Μιλώντας για τα επιτεύγματά του σε κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ είπε πως οκτώ ζευγάρια, αποτελούμενα όλα από έναν πατέρα οροθετικό και μια μητέρα υγιή είχαν δηλώσει εθελοντές στο πείραμα αυτό αν και ένα ζευγάρι, αποσύρθηκε στη συνέχεια.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως το πανεπιστήμιό του δεν ήταν ενήμερο για την έρευνα. «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα διέρρευσε με μη αναμενόμενο τρόπο», σημείωσε ωστόσο ο Χε Τζιανκούι, αναφερόμενος σε βίντεο του που μεταδόθηκε την Κυριακή στο YouTube σχετικά με την γέννηση «πριν από μερικές εβδομάδες» δίδυμων κοριτσιών, το DNA των οποίων τροποποιήθηκε για να προστατεύονται από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Δείτε το επίμαχο πρώτο βίντεο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.