ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Οι 11 συμβουλές που θα ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους όσο «σερφάρετε» στο ίντερνετ

Οι 11 συμβουλές που θα ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους όσο «σερφάρετε» στο ίντερνετ

Πόσο ασφαλής είναι η πλοήγησή σας στο διαδίκτυο; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους…

Συμβουλή # 1: Μόνο ιστότοποι με HTTPS είναι ασφαλείς!

Οι διευθύνσεις URL που αρχίζουν με ‘http://’ ΔΕΝ είναι πλέον ασφαλείς.

Οι ιστότοποι με το “https://” χρησιμοποιούν συνδυασμό πρωτοκόλλου HTTP (Hypertext Transfer Protocol) με το πρωτόκολλο Secure Socket Layer (SSL) / Transport Layer Security (TLS), δηλαδή την κρυπτογράφηση της σύνδεσης μεταξύ του προγράμματος περιήγησης και του διακομιστή ιστού.

Χωρίς HTTPS, οι “κακοί” μπορούν να παρακολουθήσουν τη σύνδεση σας χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Firesheep.

TIP: Ποτέ μην κάνετε συναλλαγές και μην αγοράζετε από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που δεν προσφέρει ασφαλή κρυπτογραφημένη σύνδεση

Συμβουλή # 2: Χρησιμοποιήστε ερωτήσεις ασφαλείας των οποίων οι απαντήσεις είναι δύσκολο σε κάποιον να τις μαντέψει

Τα ερωτήματα ασφαλείας είναι χρήσιμα όταν ξεχνάμε τους κωδικούς πρόσβασης και πρέπει να τους επαναφέρουμε. Στην πραγματικότητα, όταν γραφτούμε σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι περισσότεροι από εμάς σιωπηλά βάζουμε αληθινές απαντήσεις σε εύκολες ερωτήσεις όπως “Ποιο είναι το πατρικό όνομα της μητέρας σας” ή “Ποιο είναι το όνομα της πόλης στην οποία γεννηθήκατε;”

Αλλά έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο εύκολο είναι για τους “κακούς” να βρουν τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις;

Μοιραζόμαστε τόσο πολύ από την προσωπική μας ζωή στο διαδίκτυο που στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο για τους “κακούς” να βρουν απαντήσεις ασφαλείας στο διαδίκτυο και να επαναφέρουν τους κωδικούς πρόσβασης χωρίς άδεια.

Αντί να απαντάτε σε ερωτήσεις ασφαλείας με προφανείς απαντήσεις που μπορούν να βρουν οι απλοί χρήστες χρησιμοποιώντας της μηχανές αναζήτησης ή διαβάζοντας τα δικτυακά σας προφίλ, δοκιμάστε να απαντήσετε σε ερωτήσεις με άσχετες απαντήσεις σε συνδυασμό πάντα με αριθμούς. Φυσικά, βεβαιωθείτε ότι θυμάστε τις απαντήσεις σε περίπτωση που ποτέ κλειδωθείτε από έναν λογαριασμό και πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ερώτηση ασφαλείας σας!

Συμβουλή # 3: Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας

Προφανώς, είναι εύκολο να θυμάστε έναν σύνθετο κωδικό πρόσβασης και να τον χρησιμοποιήσετε σε όλους τους λογαριασμούς σας.

Ωστόσο, αυτό οδηγεί στη δυνατότητα, από την στιγμή που μια υπηρεσία έχει πειραχτεί από έναν χάκερ, να χρησιμοποιήσει αυτόν τον κωδικό πρόσβασης για να επιτεθεί και στους υπόλοιπους λογαριασμούς σας σε άλλες υπηρεσίες.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τη χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπως 1Password, KeePass και LastPass για τη δημιουργία και τη διατήρηση κωδικών πρόσβασης. Αυτές οι εφαρμογές με κωδικό πρόσβασης μπορούν να δημιουργήσουν τυχαίους, ανεξήγητων αλφαριθμητικών χαρακτήρων ως κωδικούς πρόσβασης και να σας βοηθήσουν να τις αποθηκεύσετε στις διάφορες συσκευές σας.

Εάν η ηλεκτρονική σας υπηρεσία (δηλ. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό αποθηκευτικό χώρο, τράπεζα) προσφέρει επαλήθευση σε 2 βήματα, θα πρέπει σίγουρα να την χρησιμοποιήσετε.

Συμβουλή # 4: Να διατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα και όλο το λογισμικό σας ενημερωμένο

Τα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows και Mac στέλνουν τακτικά ενημερώσεις, ώστε να κλείσουν πιθανές ευπάθειες του λειτουργικού.

Ενώ μπορεί να είναι ενοχλητικό κάθε τόσο να εμφανίζονται τα αναδυόμενα παράθυρα που σας υπενθυμίζουν μια νέα ενημερωμένη έκδοση, θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να μην το αγνοείται και αμέσως να γίνετε αναβάθμιση του λειτουργικού ή της εφαρμογής.

Η καλύτερη τακτική είναι να ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού σε όλες τις εφαρμογές σας – αυτό ισχύει για το λογισμικό προστασίας από ιούς, τις εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα προγράμματα περιήγησης κ.λπ.

Συμβουλή # 5: Προσέξτε όταν κάνετε χρήση κάποιου δημόσιου WiFi

Δυστυχώς, πολλοί δεν γνωρίζετε ότι, όταν κάθεστε στο αγαπημένο καφέ και έχετε πρόσβαση στα αγαπημένα σας sites με δωρεάν Wi-Fi, κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή από κάποιον ο οποίος μπορεί να παρακολουθεί τα δεδομένα σας.

Το απροστάτευτο δωρεάν Wi-Fi είναι ένα σημείο αναπαραγωγής για τους χάκερ που μπορούν να παρακολουθήσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα. Πριν συνδεθείτε στο δημόσιο Wi-Fi, απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων στον υπολογιστή σας. Αν είστε στο δημόσιο Wi-Fi, μην συνδεθείτε σε κάτι που απαιτεί κωδικό πρόσβασης, εκτός εάν είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN.

Συμβουλή # 6: Προσέξτε τι γράφετε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης

Ενώ τα κοινωνικά μέσα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, τοποθεσίες όπως το Instagram, το Twitter, το Pinterest και το Facebook είναι η καλύτερη πηγή ώστε οι φίλοι σας να ενημερώνονται και να γνωρίζουν για το τι κάνετε και πού πηγαίνετε.

Ωστόσο, αυτή η πληροφορία είναι χρυσός για τους “κακούς”.

Η αποδοχή φίλων που δεν γνωρίζετε προσωπικά θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορείτε να δώσετε σε έναν χάκερ απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την οικογένειά σας, τους φίλους σας, που ζείτε και τι αγοράζετε / διαβάζετε / κάνετε Likes κτλ.

Συμβουλή # 7: Διαγράψτε τα ύποπτα συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Έχετε λάβει ποτέ μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Οι πιθανότητες είναι, ότι έχετε λάβει.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζει ότι αν λάβει ύποπτους συνδέσμους ή συνημμένα από τυχαίους ξένους αποστολείς, δεν πρέπει να τα ανοίξετε και να τα διαγράψετε αμέσως.

Ωστόσο, εάν λαμβάνετε ένα παράξενο συνημμένο ή περίεργο σύνδεσμο από έναν φίλο, θα πρέπει να κάνετε το ίδιο. Οι χάκερ συχνά στέλνουν επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό, χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάποιου άλλου στέλνοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη λίστα επαφών του θύματος. Αν ποτέ λάβετε ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν φίλο, θα πρέπει αμέσως να τον ενημερώσετε ότι πιθανόν να το έστειλε ένας χάκερ.

Επιπλέον, θα πρέπει να τον ενημερώσετε ότι πρέπει να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής του και να ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας σε 2 βήματα.

Συμβουλή # 8: Μην συνδέετε παράξενα πράγματα στον υπολογιστή σας

Όχι μόνο το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εξαπλωθεί μέσω εικονικών μέσων – αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω κάποιου υλικού!

Τα USB sticks, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και ακόμη και smartphones δεν απαλλάσσονται από πιθανό κακόβουλο λογισμικό. Πριν συνδέσετε οτιδήποτε στον υπολογιστή σας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ακριβώς από πού προήλθε και πιο είναι το περιεχόμενό του.

Συνδέστε μόνο συσκευές από αξιόπιστες πηγές.

Συμβουλή # 9: Ποτέ μην χάνετε τη συσκευή σας

Έχετε φορτώσει τον υπολογιστή και το smartphone με το πιο πρόσφατο λογισμικό ασφαλείας, αλλάξατε όλους τους κωδικούς πρόσβασης και ενεργοποιήσατε την επαλήθευση σε 2 βήματα.

Αλλά τι συμβαίνει εάν χάσετε τον υπολογιστή σας ή το smartphone σας;

Αν χάσετε τη συσκευή σας, όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι φωτογραφίες και τα προσωπικά σας δεδομένα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια κάποιου, πράγμα το οποίο σίγουρα δεν θα θέλατε.

Μην αφήνετε αυτό να σας συμβεί!

Προστατέψτε με κωδικό πρόσβασης την οθόνη κλειδώματος του Smartphone και να δημιουργείτε εφεδρικά αντίγραφα των δεδομένων σας.
Ενεργοποιήστε τη θέση της συσκευής ή χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη εφαρμογή.

Το καλύτερο, φυσικά, είναι πάντα να είστε προσεκτικοί σχετικά με το υλικό σας και ποτέ να το χάσετε.

Συμβουλή # 10: Μάθετε από πού κατεβάζετε εφαρμογές

Για την μέγιστη ασφάλεια, πραγματοποιείτε λήψης εφαρμογών μόνο από 100% αξιόπιστες πηγές – για παράδειγμα, το κατάστημα της Apple app ή το δημιουργό του ίδιου του λογισμικού.

Κατά την εγκατάσταση εφαρμογών, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα δικαιώματα που τους δίνονται. Για παράδειγμα, αυτή η εφαρμογή που μόλις κατεβάσατε χρειάζεται πραγματικά πρόσβαση στην κάμερα και τις επαφές σας;

Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής ή η συσκευή έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε οι εφαρμογές που έχουν ληφθεί πρέπει να ανοίξουν με το χέρι. Δεν θέλετε να κατεβάσετε ένα εκτελέσιμο αρχείο και να το ανοίξει αυτόματα το PC σας ή το Smartphone χωρίς τη συγκατάθεσή σας!

Η διατήρηση της καλής ασφάλειας στο διαδίκτυο απαιτεί ένα συνδυασμό φροντίδας του λογισμικού και του υλικού σας, και χρησιμοποιώντας κάποια κοινή λογική.

Επιπλέον Συμβουλές:
• Προσοχή στα κλικ σας πχ. Συγχαρητήρια: Κερδίσατε 10.000 € (Λογικά να το δει κάποιος….είναι παγίδα!!!!!).
• Να μοιράζεστε όσο το δυνατόν λιγότερες προσωπικές πληροφορίες σε όλες τις διαδικτυακές δραστηριότητες σας.
• Two Factor Authentication – από όποιες υπηρεσίες το υποστηρίζουν.
• Ποτέ κωδικοί ασφαλείας τύπου: test123 – password123 – Welcome κτλ..
• Μην αποθηκεύετε κωδικούς στον browser σας ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες – αν παραβιαστεί… μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα χάσετε την πρόσβαση σε όλους τους αποθηκευμένους λογαριασμούς.

Συμβουλή μπόνους! Χρησιμοποιήστε ένα VPN

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υψηλής κρυπτογράφηση VPN προστατεύει όχι μόνο το πρόγραμμα περιήγησης ιστού, αλλά και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις συνομιλίες Skype, τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και ό, τι κάνετε ή βλέπετε στο διαδίκτυο – είτε είστε στο σπίτι, το γραφείο, το καφέ ή ταξιδεύετε ανά τον κόσμο.
Δώστε στον εαυτό σας κάποια πρόσθετη ανωνυμία με ένα VPN client.
Αφού συνδεθείτε με το VPN, όλα τα δεδομένα σας είναι κρυπτογραφημένα και αναξιοποίητα από τους “κακούς”!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.