Είναι μόλις 30 χρονών, αλλά η δουλειά, η εξειδίκευση και τα επιτεύγματά της δεν μαρτυρούν σε τίποτα το νεαρό της ηλικίας της. Η ερευνήτρια της NASA Ελένη Αντωνιάδου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους νέους επιστήμονες στον κόσμο.

Γεννημένη το 1988 στη Θεσσαλονίκη, η Ελένη Αντωνιάδου ξεχώρισε από το 2015, όταν το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στη λίστα «30 under 30” με τους 30 καλύτερους επιστήμονες κάτω των 30 ετών, χάρη στα επιτεύγματά της στο χώρο της υγείας.

Ακόμη και πριν από αυτό όμως, η νεαρή Ελληνίδα είχε διακριθεί και αναγνωριστεί διεθνώς χάρη στη δουλειά της στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων, μιας πρωτοποριακής και φιλόδοξης μεθόδου που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Οι διακρίσεις που έχει λάβει περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη βράβευσή της το 2012 ως η πιο ελπιδοφόρα ερευνήτρια από τη NASA και την ESA (την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία) το 2012, ή ως «γυναίκα της χρονιάς” στο χώρο της τεχνολογίας το 2015 στην Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, έλαβε υποτροφία από τη NASA έχοντας ήδη διαπρέψει στις σπουδές της στη Βιομηχανική στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Στην ιστοσελίδα της NASA η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως «υβριδικό επιστήμονα”, ενώ περιγράφει όλους τους τομείς δράσης που τη γοητεύουν επιστημονικά και επαγγελματικά, μεταξύ των οποίων η βιομηχανική, η ανάπτυξη τεχνητών οργάνων και η εξερεύνηση του διαστήματος.

Στην πράξη, είναι ερευνήτρια στους διεπιστημονικούς τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής, και της Βιοαστροναυτικής, με εξειδίκευση στην ανάπλαση τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα ως εναλλακτική θεραπευτική οδό για τις μεταμοσχεύσεις. Έχει εργαστεί πάνω στη δημιουργία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, τεχνητού δέρματος, μυών, αυτιών, νεύρων και οισοφάγου, ενώ έχει σχεδιάσει μια σειρά βιοαντιδραστήρων και εργαλείων μηχανικής ιστών καθώς επίσης έχει δημιουργήσει την πρώτη βιοτράπεζα βλαστικών κυττάρων από αμνιακό υγρό στον κόσμο. Επίσης έχει πραγματοποίησει πειραματικές μελέτες για την ανάπτυξη βιο-νανορομπότ ως μεταφορείς φαρμάκων για στοχευμένες καρκινικές θεραπείες καθώς και κλινικές δοκιμές για βλαστικές θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πέραν αυτών όμως, δεν κρύβει ότι όνειρό της θα ήταν να γίνει επίσης αστροναύτης και να συμβάλλει στην εξερεύνηση του διαστήματος. Τα όνειρά της μέχρι ένα βαθμό έγιναν πραγματικότητα, μικρή φορούσε μπλουζάκια με το logo της NASA, τώρα πια εργάζεται και διαπρέπει εκεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!