Τα πρώτα δεδομένα από τις μετρήσεις που θα ξεκινήσει να κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένουν οι επιστήμονες της NASA, καθώς ολοκληρώθηκε η ρομποτική κατασκευή και τοποθέτηση του σεισμομέτρου στην επιφάνεια του Άρη, από το Insight.
Το ρομποτικό πολυεργαστήριο προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» στις 19 Δεκεμβρίου και αμέσως ξεκίνησε την υλοποίηση του πρώτου βήματος από τη στιγμή της ολοκλήρωσης του μακρινού ταξιδιού του και έπειτα.
Η κατασκευή και τοποθέτηση του σεισμομέτρου θεωρείται κομβικής σημασίας για το πρότζεκτ της NASA, καθώς οι πληροφορίες που θα συλλέξει το ειδικό αυτό όργανο από το υπέδαφος του Άρη, θα καθορίσουν σε ικανό ποσοστό τον σχεδιασμό για τη δημιουργία βάσεων εκεί.
Η μοναδική εκκρεμότητα ενόψει της ενεργοποίησης του σεισμομέτρου, είναι η θολωτή ασπίδα που θα τοποθετηθεί για την προφύλαξη του ευαίσθητου οργάνου, κυρίως από τους ισχυρούς ανέμους και τις ηλιακές καταιγίδες που πλήττουν τον «κόκκινο πλανήτη».
Δείτε το σεισμόμετρο ολοκληρωμένο μέσω της νέας φωτογραφίας που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA:
Η μεγάλη ανησυχία, ωστόσο, της επιστημονικής ομάδας που έχει επιφορτιστεί με την εποπτεία του φιλόδοξου πρότζεκτ για τη μελέτη στο υπέδαφος του Άρη, είναι η θερμοκρασία και ειδικότερα οι μεγάλες διαφορές που παρουσιάζει κατά τη διάρκεια του κύκλου της ημέρας.
Την ημέρα που προσγειώθηκε το Insight και στο σημείο που προσγειώθηκε, η θερμοκρασία κυμάνθηκε κατά 94 βαθμούς Κελσίου! Οι διαφορές είναι τεράστιες και ορισμένα όργανα, αν και είναι κατασκευασμένα με την τελευταία τεχνολογία, παραμένουν ευαίσθητα.
Στην επιφάνεια της Γης, οι σεισμογράφοι θάβονται σε βάθος πάνω από ένα μέτρο στο έδαφος, προκειμένου να έχουν μία φυσική θωράκιση έναντι των καιρικών φαινομένων. Στην Άρη αυτό δεν είναι εφικτό. Ως εκ τούτου, έχουν προβλεφθεί άλλα μέτρα για την προστασία του.
Παρόλα αυτά, οι προφυλάξεις ενδέχεται να μην αποδώσουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτόν, το σεισμόμετρο είναι προστατευμένο από ένα εξάγωνο μονωτικό δοχείο, το οποίο εγκλωβίζει αέρα και το εμποδίζει να παρασυρθεί από τον ισχυρό άνεμο. Σε αυτό το πρότζεκτ βοηθά η ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη», η οποία είναι πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο με τη σειρά του σε χαμηλή πίεση, έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως αργό στη διοχέτευση της θερμότητας.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρία θερμικά φράγματα για το σεισμόμετρο, ενώ τα όργανα του Insight θα φιλτράρουν όλες τις κατααγραφές από «ξένους» θορύβους και θα μεταδίδουν τα σήματα από τη δραστηριότητα στο υπέδαφος του πλανήτη.
Μόλις ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση της τριπλής ασπίδας, ο Insight θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα: Την επέκταση του αισθητήρα ροής θερμότητας στην επιφάνεια του Άρη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το συγκεκριμένο στάδιο θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.