ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

«Star Wars» Ρωσίας-ΗΠΑ στο διάστημα: Ρωσική επανδρωμένη αποστολή & βάση στη Σελήνη – Τί σχεδιάζει η NASA

«Star Wars» Ρωσίας-ΗΠΑ στο διάστημα: Ρωσική επανδρωμένη αποστολή & βάση στη Σελήνη – Τί σχεδιάζει η NASA

Η Κίνα μετά το ιστορικό επίτευγμα της στην “σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού” έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει “ο πόλεμος των Αστρων” στο διάστημα. Το 2031 αναμένεται να πατήσει το πόδι της στη Σελήνη η πρώτη επανδρωμένη ρωσική αποστολή ενώ η ΝΑSA κάνει σχέδια για επιστροφή και «παραμονή» στο δορυφόρο της Γης.

Όπως αναφέρει το Sputnik επικαλούμενο έγγραφο τoυ Ρωσικού Κεντρικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Κατασκευή Μηχανημάτων ( TsNIIMash) το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά του πληρώματος στη Σελήνη, προκειμένου να εξασκηθεί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με «τις δραστηριότητες των κοσμοναυτών στη Σελήνη» και να φέρει σε πέρας αποστολές που θα ορίσει η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Την επόμενη χρονιά -δηλαδή το 2032- αναμένεται να καταφθάσει στο φεγγάρι μια δεύτερη επανδρωμένη αποστολή συνοδεία ενός βαρέος σεληνιακού οχήματος ικανού να μεταφέρει κοσμοναύτες. Στόχος της, σύμφωνα πάντα με το ίδιο έγγραφο, θα είναι να δοκιμάσει οχήματα σχεδιασμένα να κινούνται στην επιφάνεια της Σελήνης.

Το 2033 κοσμοναύτες σχεδιάζεται να κάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με το ρόβερ για επιστημονική έρευνα και δοκιμή ρομποτικών συστημάτων, ενώ η κατασκευή της πρώτης ρωσικής βάσης στη Σελήνη προβλέπεται να ξεκινήσει το 2034.

Η «επιστροφή» της NASA

Την ίδια ώρα η NASA κάνει σχέδια για νέα αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι, αλλά με στόχο την παραμονή τους εκεί αυτή τη φορά, όπως είπε ο διοικητής της. Ο Τζιμ Μπράιντεστιν κάλεσε την αμερικανική βιομηχανία να συμβάλει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη σεληνιακών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού μετά τη σχετική εντολή του Ντόναλντ Τραμπ και του Κογκρέσου για την αποστολή αστροναυτών εκτός της τροχιάς της Γης.

Σε ανάρτησή του, όπου περιγράφει τους στόχους της NASA -την επιστροφή δηλαδή αστροναυτών στη Σελήνη με στόχο τη μελλοντική αποστολή τους στον Άρη- ο Μπράιντεστιν είπε ότι αυτή τη φορά οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μείνουν στο φεγγάρι.

«Σ’ εκείνους που λένε ότι με την επιστροφή μας στο φεγγάρι θα κάνουμε ό,τι είχαμε κάνει και πριν από 50 χρόνια θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν είναι αυτό το όραμά μας. Πάμε στη Σελήνη με καινοτόμες νέες τεχνολογίες και συστήματα για να εξερευνήσουμε στην επιφάνειά της περισσότερες τοποθεσίες απ’ όσες νομίζαμε ποτέ ότι θα ήταν εφικτό. Αυτή τη φορά, όταν θα πάμε στο φεγγάρι, θα μείνουμε», έγραψε.

Τα φιλόδοξα σχέδια θα αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα καθώς έχουν προσκληθεί στα κεντρικά της NASA εκπρόσωποι ιδιωτικών βιομηχανιών -και όχι μόνον- για να συζητήσουν το θέμα της ανάπτυξης σεληνιακών οχημάτων. Μέχρι στιγμής η NASA έχει έλθει σε επαφή με εννέα εταιρείες για τον αποστολή φορτίων στη Σελήνη και ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη οχημάτων προσελήνωσης, που θα μπορέσουν να μεταφέρουν αστροναύτες πίσω στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Tην αρχή έκανε η Κίνα

Η Κίνα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, σημείωσε ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα για την ανθρωπότητα, καθώς πήγε εκεί που δεν είχαν πάει ποτέ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ/Ρωσία: Έγινε η πρώτη χώρα που «πάτησε» στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε το ρομποτικό σκάφος της Chang’e-4.

Το σκάφος, που είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου με ένα πύραυλο Long March-3B, με σκοπό να μελετήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη, περιλαμβάνει μια στατική άκατο και ένα μικρό ρόβερ, ενώ πολλά από τα επιστημονικά όργανα του είναι ευρωπαϊκής κατασκευής.

Μέχρι σήμερα, όλες οι αμερικανικές και σοβιετικές-ρωσικές αποστολές είχαν γίνει στη «μπροστινή», φωτεινή πλευρά.

Ποτέ έως τώρα κάποιο σκάφος ή αστροναύτης δεν είχε επιχειρήσει να «πατήσει» τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, τη «Luna Incognita», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1962, όταν το σκάφος Ranger 4 της NASA είχε συντριβεί στην «πίσω» πλευρά της Σελήνης.

https://twitter.com/RT_com/status/1080739054688370693



https://twitter.com/Newquay_Space/status/1093960556346855431


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.