Το YouTube θα απενεργοποιήσει τη δυνατότητα σχολιασμού σχεδόν σε όλα τα αναρτημένα βίντεο που δείχνουν παιδιά έως 18 ετών, σε μια προσπάθεια «να προστατεύσει καλύτερα τα παιδιά και τις οικογένειες».
Αρκετές εταιρείες (Nestle, At&T, Hasbro κ.α.) είχαν ενοχληθεί και είχαν την προηγούμενη εβδομάδα σταματήσει να διαφημίζονται στο YouTube, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι διαφημίσεις τους εμφανίζονταν δίπλα σε επιθετικά ή σεξουαλικά σχόλια που έκαναν παιδόφιλοι, κάτω από βίντεο με παιδιά. Το θέμα είχε για πρώτη φορά «σκάσει» το 2017 και τότε το YouTube είχε δηλώσει ότι θα πάρει μέτρα. Όμως, ένα πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Wired αποκάλυψε ότι η κατάσταση στο μεταξύ επιδεινώθηκε μάλλον, παρά βελτιώθηκε.
Έτσι, μετά το νέο «θόρυβο» που ξεσηκώθηκε και αφού ήδη την προηγούμενη εβδομάδα αφαίρεσε δεκάδες εκατομμύρια σχόλια, το YouTube αποφάσισε πλέον να μπλοκάρει εξ ορισμού τη δυνατότητα σχολιασμού σχεδόν όλων των βίντεο με μικρά παιδιά, κάτι που θα γίνει σταδιακά σε διάστημα μερικών μηνών, σύμφωνα με το BΒC και άλλα διεθνή πρακτορεία.
Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, στα βίντεο με πολύ μικρά παιδιά αυτόματα θα είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα σχολιασμού από τρίτους. Αυτό πιθανότατα θα αφορά ακόμη και τα βίντεο με τα παιδιά τους, που αναρτούν οι γονείς. Σε βίντεο με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και με εφήβους το μπλοκάρισμα των σχολίων δεν θα είναι αυτόματο, αλλά θα γίνεται, όταν το βίντεο προσελκύσει παιδοφιλικά σχόλια, κάτι το οποίο θα εντοπίζεται από «έξυπνο» λογισμικό με τον κατάλληλο αλγόριθμο.
Το YouTube ανέφερε ότι έχει αναπτύξει πλέον ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα που μπορεί να εντοπίσει τα απαράδεκτα σχόλια σε βίντεο με παιδιά και να τα αφαιρέσει αμέσως μόνο του χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι απαγόρευσε τελείως ορισμένα κανάλια (π.χ. FilthyFrankCilps) που κρίθηκαν ότι έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά, όπως κάποια στα οποία σοκαριστικό περιεχόμενο παρεμβαλλόταν ανάμεσα σε καρτούν.
Υπάρχει και ο αντίλογος στο μπλοκάρισμα του σχολιασμού, καθώς τα σχόλια που αφήνουν οι «φαν» στα βίντεο, βοηθούν τους αλγόριθμους του YouTube, ώστε στη συνέχεια να «σερβίρουν» στους χρήστες περιεχόμενο πιο κοντά στις προτιμήσεις τους. Επίσης ορισμένοι δημιουργοί βίντεο εξέφρασαν ανησυχία ότι η απενεργοποίηση των σχολίων στα βίντεο τους θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των καναλιών που έχουν στο YouTube.
«Κατανοούμε ότι τα σχόλια αποτελούν ένα σημαντικό μέσο ώστε οι δημιουργοί να δημιουργήσουν ένα ακροατήριο και να συνδεθούν μαζί του. Από την άλλη όμως, ξέρουμε ότι αυτό (σ.σ. η απενεργοποίηση πολλών σχολίων) είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την κοινότητα του YouTube», αναφέρει το τελευταίο σε ανακοίνωση του.
Πάντως, παρά τη νέα πολιτική για τα βίντεο με παιδιά, τα σχόλια θα παραμείνουν μέρος του αλγορίθμου που κάνει συστάσεις στους χρήστες τι να παρακολουθήσουν. Επίσης, ορισμένοι δημιουργοί βίντεο με παιδιά, που έχουν κανάλι στο YouTube, θα διατηρήσουν το δικαίωμα σχολιασμού, εφόσον δεσμευθούν ότι θα παρακολουθούν προσεκτικά και θα περιορίζουν όταν πρέπει, τα σχόλια που θα αναρτώνται.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.