Επανάσταση στον τομέα των τεχνολογιών έχει φέρει ένα νέο λογισμικό, το οποίο δύναται να αποτρέπει κλοπές.

Μια ιαπωνική τεχνολογική εταιρία ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο αναλύει το υλικό από κάμερες παρακολούθησης και μπορεί να ανιχνεύσει ύποπτη συμπεριφορά και να αποτρέψει μια κλοπή.

Το λογισμικό ονομάζεται VaakEye και έχει αναπτυχθεί από την ιαπωνική εταιρία Vaak και μπορεί να ανιχνεύσει μια ύποπτη συμπεριφορά αναλύοντας βίντεο από κάμερες παρακολούθησης για την αναγνώριση ύποπτων κινήσεων και συμπεριφορών ανθρώπων που έχουν βρίσκονται εντός του πεδίου της κάμερας. Αν ο αλγόριθμος «αποφασίσει» ότι υπάρχει μια αρκετά υψηλή πιθανότητα κάποιος να προβεί σε κλοπή, στέλνει μια ειδοποίηση μέσω μιας εφαρμογής smartphone, ώστε να μπορεί να προληφθεί το αδίκημα.

Σήμερα, η Vaak δοκιμάζει το λογισμικό της σε μερικές δεκάδες καταστήματα στην περιοχή του Τόκιο, αλλά σχεδιάζει να το εγκαταστήσει σε 100.000 καταστήματα στην Ιαπωνία τα επόμενα τρία χρόνια.

Το VaakEye βασίζεται σε έναν περίπλοκο αλγόριθμο αναλύοντας πάνω από 100 διαφορετικούς παράγοντες, από το πρόσωπο, τα ρούχα, την κίνηση, τη γενική συμπεριφορά, έως μακροοικονομικά δεδομένα όπως η συχνότητα εγκληματικότητας στην περιοχή ή τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες.

Μέχρι σήμερα έχει ανιχνεύσει τουλάχιστον 7 υπόπτους σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τις 12 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και θεωρείται ότι μπορεί να επιφέρει τη μείωση περιπτώσεων κλοπής κατά 75%. Ωστόσο, το VaakEye δεν έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την αστυνομία να συλλαμβάνει τους παραβάτες αφού έχουν διαπράξει το έγκλημα, αλλά να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να αποτρέψουν το έγκλημα από το να διαπραχθεί.

Θεωρητικά, το προσωπικό των καταστημάτων μπορεί να προσεγγίσει τους υπόπτους – αφού πρώτα έχει λάβει ειδοποίηση από το λογισμικό – ρωτώντας τους παραδείγματος χάρη αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Αυτό θεωρητικά θα αποθαρρύνει τους εν δυνάμει κλέφτες να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!