ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Με λένε Στέφανο»! Ξανασυστήνεται μετά από ένα χρόνο!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πώς το δίκτυο 5G μπορεί να επηρεάσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις;

Πώς το δίκτυο 5G μπορεί να επηρεάσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις;

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εφαρμογή δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G (πέμπτης γενιάς), επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσουν σοβαρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για σοβαρές καταιγίδες και αλλαγές στον καιρό. Το ασύρματο σύστημα 5G που ετοιμάζεται να λανσαριστεί σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσε να διαταράξει τα ευαίσθητα δορυφορικά όργανα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για την παρακολούθηση των αλλαγών στην ατμόσφαιρα.

Οι επιδράσεις του συστήματος 5G θα έχουν ως αποτέλεσμα ασθενέστερες προβλέψεις και ελλιπείς προειδοποιήσεις για μεγάλες καταιγίδες. «Ο τρόπος εισαγωγής και εφαρμογής του δικτύου 5G θα μπορούσε να επηρεάσει και να περιορίσει σημαντικά την ικανότητά μας να προβλέψουμε σοβαρές καταιγίδες», δήλωσε ο Tony McNally του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων.

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα νέα δίκτυα 5G, τα οποία θα μπορούσαν να επιδρούν σε κρίσιμες παρατηρήσεις με παρεμβολές στους δορυφόρους καιρού. Οι δορυφόροι καταγράφουν την ατμόσφαιρα και μελετούν ποικίλες μεταβλητές όπως υδρατμούς, βροχή, χιόνι, κάλυψη νεφών και πάγου, παράγοντες ιδιαίτερα κρίσιμους για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Ένα παράδειγμα είναι η συχνότητα 23,8 gigahertz (GHz). Οι υδρατμοί εκπέμπουν ένα ελαφρύ σήμα σε αυτό το συγκεκριμένο φυσικό μήκος κύματος και τα δεδομένα αυτά παρακολουθούνται και μετρώνται από τους μετεωρολόγους. Οι υπεύθυνοι πρόβλεψης στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν πώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί και να αλλάξει ένα καιρικό σύστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρόβλημα είναι ότι μερικά τηλεφωνικά δίκτυα 5G μπορεί να μεταδίδουν σε συχνότητα παρόμοια με εκείνη που εκπέμπεται από τους υδρατμούς και έτσι θα παράγουν ένα σήμα που μοιάζει πολύ με την φυσική παρουσία τους στην ατμόσφαιρα, οπότε η διάκριση μεταξύ των δυο συχνοτήτων δεν θα είναι δυνατή, περιορίζοντας σημαντικά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.