Τεχνολογικοί γίγαντες όπως το Google ή το Facebook αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων για το δικό τους κέρδος, αλλά είναι επίσης «ευτυχείς να παραδώσουν» αυτά τα δεδομένα στις κυβερνήσεις, κάνοντας τους ανθρώπους ευάλωτους σε διώξεις, προειδοποίησε ο Edward Snowden κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο RT.
Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι σίγουρος ότι «όλα όσα έχετε κάνει, ό, τι έχετε πληκτρολογήσει στο κουτί αναζήτησης, ό, τι έχετε κάνει κλικ, ό, τι σας άρεσε» είναι καταγεγραμμένα και αποθηκευμένα στις τεράστιες τράπεζες δεδομένων των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας , δήλωσε ο καταγγέλλων της NSA απευθυνόμενος στο συνέδριο της Οργάνωσης Ανοικτών Δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου (ORGCON19) στο Λονδίνο μέσω τηλεοπτικού συνδέσμου από τη Μόσχα.
«Οι επικοινωνίες σας, όπως συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό σήμερα, δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα μεταξύ σας και του ατόμου με τον οποίο μιλάτε. Αυτά συμβαίνουν μεταξύ εσάς και του Facebook, το οποίο στη συνέχεια παρέχει ένα αντίγραφο αυτής της επικοινωνίας στο άτομο με το οποίο μιλάτε ή εσείς και το Gmail, το οποίο στη συνέχεια δίνει ένα αντίγραφο αυτού στο πρόσωπο με το οποίο μιλάτε και κάθε φορά που πραγματοποιούνται αυτές οι συναλλαγές μέσω αυτών των παρόχων υπηρεσιών, αυτοί τηρούν αρχείο. »
Οι επιχειρήσεις το κάνουν κυρίως για να προωθήσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, αλλά επιδιώκουν όχι μόνο να «βελτιώσουν την θέση τους» αλλά και να «βελτιώσουν το καθεστώς τους» και, ως εκ τούτου, είναι ευτυχείς να μοιραστούν τα δεδομένα που έλαβαν με τις κυβερνήσεις, η οποία εκάστοτε κυβέρνηση με τη σειρά της, τα χρησιμοποιεί σε προγράμματα μαζικής επιτήρησης, προειδοποίησε ο Snowden.
«Βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται ολοένα και λιγότερο για τη συμμόρφωση και ασχολούνται όλο και περισσότερο με την εξουσία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνητικές δομές ασφαλείας, οι οποίες υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν για να προστατεύσουν τον λαό ενάντια στην τρομοκρατική απειλή, χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα εναντίον σχεδόν όλων των πολιτών, από δημοσιογράφους με κριτικό πνεύμα και αντιφρονούντες μέχρι μετανάστες και μειονότητες.
Οι εταιρείες, οι οποίες τώρα ουσιαστικά ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των επικοινωνιών μέσω του διαδικτύου, έχουν καταχραστεί από πολύ καιρό τη θέση τους εξουσίας, αναγκάζοντας τους ανθρώπους σε σχέσεις που κανείς ποτέ δεν θα έδινε την συγκατάθεσή του, ενώ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανυπόληπτες.
Ο νόμος απλώς δεν έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι μια τεχνολογική εταιρεία μπορεί τώρα να ωθήσει ολόκληρους πληθυσμούς σε υποταγή στο εταιρικό αγαθό και όχι σε ατομικό ή δημόσιο αγαθό.
Οι προειδοποιήσεις του ήρθαν αφότου το Facebook συμφώνησε να δώσει στις γαλλικές αρχές πληροφορίες για υπόπτους ομιλίας μίσους. Νωρίτερα, ο δικηγόρος του τεχνολογικού γίγαντα δήλωσε ανοιχτά ότι οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου δεν έχουν στην πραγματικότητα κανένα απόρρητο όταν πρόκειται για τα προσωπικά τους δεδομένα.
Ωστόσο, ο καταγγέλλων προσέθεσε ένα κομμάτι αισιοδοξίας στην κατά τα άλλα ζοφερή ομιλία του, λέγοντας ότι οι άνθρωποι ξυπνούν από αυτή την κατάσταση και ότι «τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα» εξαιτίας των προσπαθειών ανθρώπων που δεν αδιαφορούν για το θέμα αυτό.
Ο Snowden ζει σε εξορία στη Ρωσία από τότε που εξέθεσε το τεράστιο δίκτυο επιτήρησης της NSA το 2013 και έφερε στο φως πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες μαζικής επιτήρησης των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας με στόχο εκατομμύρια Αμερικανούς καθώς και ξένους ηγέτες. Έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον και αντιμετωπίζει την σύλληψη εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.