ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Το μικρότερο σκάφος του κόσμου μπορεί να «πλεύσει» πάνω σε μία ανθρώπινη τρίχα (φωτό)

Το μικρότερο σκάφος του κόσμου μπορεί να «πλεύσει» πάνω σε μία ανθρώπινη τρίχα (φωτό)

Ερευνητές δημιούργησαν το μικρότερο σκάφος του κόσμου το οποίο μπορεί να «πλεύσει» πάνω σε μία ανθρώπινη τρίχα.

Με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν, δημιούργησε το σκάφος ως μέρος της έρευνας για πιθανά σχέδια οχημάτων τα οποία θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, και να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση ιατρικών θεραπειών.

Πρόκειται για ένα αντίγραφο του σκάφους BENCHY το οποίο αποτελεί συχνή δοκιμαστική εκτύπωση ώστε να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των εκτυπωτών 3D.

Το σκάφος αποτελεί μία από τις πολλές κατασκευές που δημιουργήθηκαν κατά τις έρευνες για «μικροκολυμβητές» τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να κινηθούν σε υγρά και να παρακολουθηθούν από μικροσκόπιο. Οι συνθετικοί «μικροκολυμβητές» που κινούνται μόνοι τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και για την «παράδοση» φαρμάκων στο ανθρώπινο σώμα.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soft Matter, μεταξύ άλλων για να ερευνήσουν τη συμπεριφορά βακτηρίων. Οι «μικροκολυμβητές» που δημιούργησαν είχαν μέγεθος μόλις 4 μικρόμετρα. Ένα μικρόμετρο ισούται με το εκατομμυριοστό του μέτρου.

«Αυτό που προσπαθούμε να απαντήσουμε είναι: τι αποτελεί καλό σχέδιο; Πώς είναι το ιδανικό σχήμα ώστε να κινείται και είναι αποτελεσματικό;» ανέφερε η Ντανιέλα Κραφτ, φυσικός στο ολλανδικό πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN, η κίνηση σωματιδίων με ελικοειδές σχήμα αποδείχθηκε «υποσχόμενη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν κινείται προς τα εμπρός, συχνά πρέπει να περιστρέφεται και αυτό βοηθά, για παράδειγμα, στην επιτάχυνση» ανέφερε συμπληρώνοντας πως εάν χρειαζόμαστε «ένα μικρό μηχάνημα που να πηγαίνει κάπου» τότε ίσως είναι περισσότερο χρήσιμο να έχει ελικοειδές σχήμα «ώστε να κολυμπάει ταχύτερα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.