Απόψε το φαινόμενο των διδυμίδων, το οποία θα είναι ο ορατό και στην Ελλάδα, αν το επιτρέψει ο καιρός.

Κάπως έτσι κορυφώνεται βόρειο ημισφαίριο και στην Ελλάδα η βροχή διαττόντων των διδυμίδων, μία από τις πιο εντυπωσιακές του έτους. Επειδή το βράδυ θα υπάρξει Νέα Σελήνη, ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση, αν ο καιρός το επιτρέπει και δεν είναι νεφελώδης. Το φαινόμενο ήταν ορατό σε άλλα μέρη του πλανήτη την Κυριακή.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=56&v=ysu0NtfplCs&feature=emb_title&ab_channel=MagicCarpetMedia

Τι είναι οι διδυμίδες

Οι διδυμίδες, που συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, παράγουν, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος.

Οι διδυμίδες (Geminids, GEM) είναι μια βροχή μετεώρων των οποίων η πηγή θεωρείται ο αστεροειδής 3200 Φαέθων, ο οποίος έχει έντονα ελλειπτική τροχιά που τον φέρνει από τη Κύρια Ζώνη Αστεροειδών εσωτερικά της τροχιάς του Ερμή. Έτσι, μαζί με τις Τεταρτίδες, είναι οι μόνες σημαντικές βροχές διαττόντων οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιο κομήτη.

Ως και 100 διδυμίδες την ώρα στον ουρανό

Τα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά, με περίπου 35 χλμ/δ, ενώ το μέγιστο της βροχής παρατηρείται μεταξύ 13 και 14 Δεκεμβρίου όταν σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα, μπορεί και περισσότεροι, ενώ σε πιο φωτεινούς ουρανούς παρατηρούνται 50 με 60 την ώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι πρώτοι διάττοντες παρατηρούνται στις 6 Δεκεμβρίου και οι τελευταίοι στις 18 Δεκεμβρίου. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται, όπως υπονοεί και το όνομά τους, στον αστερισμό των Διδύμων.