Ένα κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο, το οποίο βοήθησε το διαστημικό όχημα της NASA «Perseverance», ανακάλυψαν τα «λαγωνικά» του Διαδικτύου.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, το κόκκινο και λευκό μοτίβο στο ύφασμα του αλεξίπτωτου κρύβει ένα μήνυμα προς την ανθρωπότητα.
Αυτό μάλιστα δεν είναι άλλο από το «Τολμήστε μεγαλεπήβολα πράγματα». Και αν δικαιολογημένα αναρωτιέστε πού στο καλό είναι γραμμένο και δεν το βλέπετε, η απάντηση είναι πολύ απλή και προφανής! Πώς θα ήταν κρυμμένο αν το έβλεπαν όλοι;
"dare mighty things" ! Well done! @NASA @NASAPersevere pic.twitter.com/Di1hkFQApd
— Maxence Abela (@FrenchTech_paf) February 22, 2021
Η φράση, σύμφωνα με τους χρήστες του Reddit, αποκωδικοποιήθηκε μέσω δυαδικού κώδικα υπολογιστή που μετέτρεψε το μοτίβο σε γράμματα, καθώς θεωρήθηκε ύποπτη (και σκόπιμη) η εναλλαγή του κόκκινου και λευκού χρώματος με αυτόν τον «περίεργο» τρόπο.
Το κόκκινο φέρεται να αντιπροσωπεύσει τον αριθμό «1», το λευκό το «0», ενώ κάθε ένας από τους ομόκεντρους δακτυλίους στο σχέδιο του αλεξίπτωτου μία από τις λέξεις.
Την ίδια ώρα, τα μηδενικά και οι άσοι χωρίζονται με τη σειρά τους σε «κομμάτια» των 10 χαρακτήρων και από αυτό, προσθέτοντας το «64», δίνει τον κώδικα ASCII του υπολογιστή που αντιπροσωπεύει ένα γράμμα. Για παράδειγμα, επτά άσπρες ρίγες, μια κόκκινη και έπειτα δύο άλλες άσπρες αντιπροσωπεύουν το 0000000100, τον δυαδικό κώδικα για το «4». Προσθέτοντας το 64 σου δίνει το 68, το οποίο είναι ο «ASCII» για το γράμμα «D».
Το σχέδιο στο εξωτερικό άκρο του αλεξίπτωτο πιστεύεται επίσης ότι αντιπροσωπεύει επίσης τον κωδικό γεωγραφικής τοποθεσίας του εργαστηρίου «Jet Propulsion» στον Άρη: 34 ° 11’58 “N 118 ° 10’31” W.
looks like "dare mighty things" is the parachute code from the @NASAJPL perseverance rover
the phrase is on signs all around JPL (e.g. the EDL War Room)
redditor, /u/rdtwt1, put together a python script for the solve
I added some comments and a diagram to explain what the code https://t.co/w67mRey5Bl pic.twitter.com/ulUdtX5Uco
— adithya (@adithya_balaji) February 23, 2021
Το κωδικοποιημένο μήνυμα φέρεται να προέρχεται από μια ομιλία του 1899 του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Θεόδωρου Ρούσβελτ, ο οποίος είχε πει: «Είναι πολύ καλύτερα να τολμήσουμε μεγαλεπήβολα πράγματα, να κερδίσουμε ένδοξους θριάμβους, ακόμα και αν αποτύχουμε, από το να είμαστε φτωχά “πνεύματα” που ούτε απολαμβάνουν πολύ, ούτε υποφέρουν πολύ, επειδή ζουν στο γκρίζο λυκόφως που δεν γνωρίζει ούτε τη νίκη, ούτε την ήττα».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το μοτίβο είναι ειδικά επιλεγμένο από τη Nasa, καθώς έχει επιστημονικό σκοπό: επιτρέπει στους υπεύθυνους της αποστολής να βλέπουν τη γωνία του αλεξίπτωτου και αν αυτό έχει ανοίξει κανονικά κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.
«Μερικές φορές αφήνουμε μηνύματα με τη δουλειά μας για να τα βρουν άλλοι. Σας προσκαλούμε λοιπόν να κάνετε μια προσπάθεια και να δείξετε τη δουλειά σας», ανέφερε ωστόσο με νόημα άνθρωπος της NASA…
Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που η Nasa έχει συνδέσει μια φράση με αποστολή στον Άρη. Το 2013 δημοσίευσε ένα βίντεο της αποστολής «Curiosity rover» με τίτλο «Τόλμα μεγάλα πράγματα», ενώ η τωρινή φράση «Dare mighty things» έχει επίσης χρησιμοποιήσει σε tweets για την επιτυχή προσγείωση του Perseverance…
The moment that my team dreamed of for years, now a reality. Dare mighty things. #CountdownToMars pic.twitter.com/8SgV53S9KG
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 19, 2021