ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Με λένε Στέφανο»! Ξανασυστήνεται μετά από ένα χρόνο!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Cisco: «Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται μόνο για την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες μας»

Cisco: «Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται μόνο για την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες μας»

Μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την εταιρία CISCO για την τηλε-εκπαίδευση αναδεικνύεται έκθεση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων προσώπων.

Τα έγγραφα κατατέθηκαν χθες στη Βουλή από την υπουργού Παιδείας με την εταιρία, μετά το σάλο που προκλήθηκε, να δεσμεύεται «για το σεβασμό του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών».

Τα δεδομένα «χρησιμοποιούνται μόνο για την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες μας» αναφέρει σε δήλωσή της η διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Cisco (Ελλάδα – Κύπρος – Μάλτα), Έλενα Πρασσάκη προσπαθώντας να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών.

Το έγγραφο όμως ομολογεί επί της ουσίας ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί με επάρκεια τα ζητήματα της τηλεκπαίδευσης, εκθέτοντας μάλιστα τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων φυσικών προσώπων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

«Δεν χρησιμοποιούμε για εμπορικούς σκοπούς και δεν μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας σε τρίτα μέρη και δεν διεξάγουμε δραστηριότητες δημιουργίας προφίλ με τα δεδομένα αυτά» σημειώνει η εκπρόσωπος της εταιρίας απολογούμενη.

«Οποιεσδήποτε πληροφορίες από έναν χρήστη που συμμετέχει στην υπηρεσία Webex χρησιμοποιούνται, συλλέγονται και αποθηκεύονται, σύμφωνα με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ και τα Διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο» προσθέτει η κ.Πρασσάκη σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Στο θέμα επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κοινή δήλωση των τομεαρχών Παιδείας, Ν. Φίλη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μ. Κάτση.

«Η κ. Κεραμέως, αφού επί 1 χρόνο κρυβόταν από τον ελληνικό λαό και σύσσωμη την αντιπολίτευση, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις της τηλεκπαίδευσης με την εταιρία Cisco, στο site του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς καν μια επίσημη ανακοίνωση», σχολιάζουν αρχικά.

Συμπερασματικά, σημειώνουν πως:

Τελικά η ”δωρεάν πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης” όπως διατείνονταν ψευδώς η Υπουργός, αποδείχτηκε ότι κόστισε πάνω από 2εκ € για ένα χρόνο.

Με καθυστέρηση 5 μηνών η κ. Κεραμέως υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και ευτυχώς τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ήδη συμβασιοποιημένο από το 2019 ”ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2” και δεν τα στερεί από τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό της Παιδείας.

Χωρίς κανένα σχέδιο, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και ειδικά των ανηλίκων μαθητών» αναφέρουν τα στελέχη του κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, κρίνουν πως η αρμόδια υπουργός «είναι απολύτως έκθετη πολιτικά, με τις συμβάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα» και σημειώνουν:

Ενώ έπρεπε εξ’αρχής να αξιοποιήσει το ΣΥΖΕΥΞΙΣ2 και με διαφάνεια να προχωρήσει θεσμικά τις διαγωνιστικές διαδικασίεςγια να προσελκύσει όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες ιδιωτικών παρόχων, επέλεξε τα adhoc ιδιωτικά συμφωνητικά με την εν λόγω εταιρία, αρχικά επικαλούμενη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας, για να μεθοδεύσει την μετέπειτα απευθείας ανάθεση.

Στην αρχική σύμβαση δωρεάν παροχής, στην ενότητα 8,θέτει στη διάθεση της εν λόγω εταιρίας τα μεταδεδομένα 1.5 εκ. μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών. Η κ. Κεραμέως, έχει αναγκαστεί μέχρι στιγμής να τροποποιήσει 4 φορές την αρχική σύμβαση, προσπαθώντας να «κρύψει» το τεράστιο θέμα διαρροής δεδομένων προς την εταιρία.

Η κοινή δήλωση Φίλη – Κάτση καταλήγει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καταστροφική. Με το πέρας της πανδημίας, καμία δημόσια υποδομή δεν θα μείνει ως κεκτημένο στην ελληνική κοινωνία και εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα πολιτών θα αποτελούν το ”άϋλο κεφάλαιο” της κερδοσκοπίας εταιριών με dealers τους Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.