Το Facebook υπέβαλλε νέους κανόνες με τους οποίους επιτρέπει σε χρήστες του να κάνουν αρνητικά σχόλια για διασημότητες.
Σύμφωνα με ένα τμήμα των εσωτερικών κατευθυντήριων γραμμών, που έχει στην κατοχή του ο Guardian, ως δημόσια πρόσωπα ορίζονται από το Facebook άτομα τα οποία μπορεί να έχουν φήμη μέσω των social media ή πιο σπάνια να είναι γνωστά ακόμα και με αναφορές σε τοπικές εφημερίδες.
Αυτοί θεωρούνται επιτρεπόμενοι στόχοι για συγκεκριμένους τύπους κακοποίησης «επειδή θέλουμε να επιτρέψουμε τη συζήτηση, η οποία συχνά περιλαμβάνει επικριτικά σχόλια για άτομα που εμφανίζονται στις ειδήσεις», εξηγεί το Facebook.
Τα μέτρα έρχονται ενώ τα social media είναι αντιμέτωπα με νέα κριτική για κακοποιητικές συμπεριφορές χρηστών στις πλατφόρμες τους, συμπεριλαμβανομένων αναφορών στην δούκισσα και τον δούκα του Σάσεξ αλλά και επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ιδίως μαύρων αστέρων όπως ο Μάρκους Ράσφορντ.
Το Facebook, ιδιοκτήτης και του Instagram, άλλαξε τις πολιτικές του ως απάντηση στην κριτική, με εισαγωγή νέων κανόνων για την κάλυψη των περιπτώσεων κατάχρησης ενώ δεσμεύτηκε για επιβολή του νόμου σε ό,τι αφορά σε αναρτήσεις για ρητορική μίσους.
Στις λεπτομερείς οδηγίες που επικαλείται ο Guardian, έγγραφο που είναι πάνω από 300 σελίδες και χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2020, το Facebook εξηγεί πώς διαφοροποιεί την προστασίες για ιδιωτικά και δημόσια πρόσωπα.
«Για δημόσια πρόσωπα, καταργούμε επιθέσεις που είναι σοβαρές, καθώς και ορισμένες επιθέσεις στις οποίες το δημόσιο πρόσωπο έχει γίνει ταγκαριστεί στην ανάρτηση ή το σχόλιο.
»Για ιδιώτες χρήστες, η προστασία μας προχωρά ακόμα πιο πολύ: καταργούμε περιεχόμενο που στόχο έχει να υποβαθμίσει ή να νροπιάσει – συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, ισχυρισμών σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα κάποιου» αναφέρει η εταιρεία.
Οι ιδιώτες δεν μπορούν να στοχοποιηθούν σε αναρτήσεις που αφορούν σε θάνατο στο Facebook. Αντίθετα, στην περίπτωση των δημοσίων προσώπων αυτό που θα ισχύει είναι ότι δεν θα μπορούν να «εκτίθενται σκόπιμα» σε τέτοιες αναφορές.
Είναι νόμιμο, σύμφωνα με τις πολιτικές παρενόχλησης του Facebook, να γίνει αναφορά στον θάνατο μιας τοπικής προσωπικότητας, εφόσον ο χρήστης δεν τον κάνει tag στην ανάρτηση, για παράδειγμα.
Ομοίως, οι δημόσιες φιγούρες δεν μπορούν να «εκτίθενται» σε περιεχόμενο «που επαινεί, γιορτάζει ή χλευάζει το θάνατό τους ή σοβαρό σωματικό τραυματισμό».
Ο ορισμός της εταιρείας για τα δημόσια πρόσωπα είναι ευρύς. Όλοι οι πολιτικοί υπολογίζονται ως δημόσια πρόσωπα, ανεξάρτητα από το επίπεδο διακυβέρνησης και αν έχουν εκλεγεί ή αν ήταν υποψήφιοι, όπως και κάθε δημοσιογράφος που απασχολείται εργασιακά «να γράφει / να μιλά δημόσια».
Η διαδικτυακή φήμη αρκεί για να πληροί τις προϋποθέσεις, υπό τον όρο ότι ο χρήστης έχει περισσότερους από 100.000 followers ή θαυμαστές σε έναν από τους λογαριασμούς του στα social media.
Το να βρεθεί κάποιος στις ειδήσεις αρκεί για να αποκαθηλώσει την προστασία των χρηστών.
«Τα άτομα που αναφέρονται στον τίτλο, τον υπότιτλο ή την προεπισκόπηση 5 ή περισσότερων άρθρων ειδήσεων ή αναρτήσεων στα μέσα τα τελευταία 2 χρόνια» υπολογίζονται επίσης ως δημόσια πρόσωπα.
Μια ευρεία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι ότι τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν υπολογίζονται σε καμία περίπτωση.
Ο Imran Ahmed, ιδρυτής του Κέντρου Αντιμετώπισης Ψηφιακού Μίσους, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις ως «έκπληξη».
«Παρά τις επιθέσεις υψηλού προφίλ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του βουλευτή Τζο Κοξ και των εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, η προώθηση της βίας εναντίον δημοσίων υπαλλήλων τιμωρείται από το Facebook, εάν δεν έχουν ταγκαριστεί στην ανάρτηση», δήλωσε ο Ahmed.
Πρόσθεσε δε, ότι η ασφάλεια άλλων δημόσιων υπαλλήλων και προσωπικοτήτων θα μπορούσε επίσης να τεθεί σε κίνδυνο.
»Ακριβώς επειδή κάποιος δεν έχει επισημανθεί – δεν έχει γίνει tag- δεν σημαίνει ότι το μήνυμα δεν ακούγεται δυνατά και ολοκάθαρα» τονίζει.
Υπάρχει ωστόσο, και μια άλλη ευρεία εξαίρεση εκείνων που είναι «ακούσια» δημόσια πρόσωπα. Πρόκειται για δημόσιες φιγούρες «που δεν είναι στην πραγματικότητα διασημότητες και που δεν έχουν εμπλακεί με τη φήμη τους, εκτός και αν κατηγορηθούν για εγκληματική δραστηριότητα», σύμφωνα με τις οδηγίες.
Το Facebook διαθέτει μια μυστική λίστα με αυτά τα ακούσια δημόσια πρόσωπα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα έγγραφα που επικαλείται ο Guardian.
Ωστόσο, η παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδεικνύεται ως de facto απόδειξη ότι ένας χρήστης έχει «εμπλακεί με τη φήμη του».
Η προσπάθεια ορισμού όλων των πτυχών της παρενόχλησης σημαίνει ότι οι κανόνες του Facebook περιλαμβάνουν επίσης εκπληκτικές λεπτομέρειες.
Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να κάνουν bulling σε νεκρά άτομα, αλλά μόνο αν πέθαναν πριν από το έτος 1900, και τους επιτρέπεται να «εκφοβίζουν» φανταστικούς χαρακτήρες (οι διαχειριστές της εταιρείας καλούνται να μην κάνουν τίποτα σε ανάρτηση του τύπου «Ο Χόμερ Σίμπσον είναι σκύλα») .
Ωστόσο, η απόφαση να αφήσει τους χρήστες να μπορούν να εκφοβίσουν και να παρενοχλήσουν ακόμη και μικρού βεληνεκούς δημόσια πρόσωπα – με τρόπους που η εταιρεία απαγορεύει σε άλλες περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως ιδιώτες- είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχία μεταξύ διακεκριμένων χρηστών, που έχουν παραπονεθεί ότι το Facebook δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δημόσια πρόσωπα.
Η πολιτική εκφοβισμού και παρενόχλησης του Facebook προστατεύει τα δημόσια πρόσωπα από επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων άμεσων απειλών σοβαρής σωματικής βλάβης, υποτιμητικών σεξουαλικών όρων ή απειλών για την κυκλοφορία προσωπικών πληροφοριών.
Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι η εταιρεία πιστεύει στο να αφήσει τους ανθρώπους να αμφισβητούν ή να επικρίνουν δημόσια πρόσωπα, όπως αναφέρεται στην «εικονική ομιλία» όπως «ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ψοφήσει ή να παραιτηθεί» ή «απλά πέθανε Μπολσονάρο, δεν κάνεις τίποτα καλύτερο για τους ανθρώπους σου».
Ο ορισμός του δημόσιου προσώπου πρόκειται να ενημερωθεί για να «αυξήσει το όριο σε ολοένα και περισσότερο ψηφιακά εμπλεκόμενους», λένε πηγές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης προστασίας για ακτιβιστές και δημοσιογράφους που αντιμετωπίζονται ήδη ως άτομα υψηλού κινδύνου.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επιτρέψουμε την κριτική συζήτηση για πολιτικούς και άλλους ανθρώπους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπουμε σε άτομα να τα κακοποιούν ή να τα παρενοχλούν στις εφαρμογές μας. Καταργούμε τη ρητορική μίσους και τις απειλές σοβαρής σωματικής βλάβης ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο στόχος και διερευνούμε περισσότερους τρόπους για να προστατεύσουμε τα δημόσια πρόσωπα από την παρενόχληση.
»Συμβουλευόμαστε τακτικά με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και ακτιβιστές για να λάβουμε σχόλια σχετικά με τις πολιτικές μας και να βεβαιωθούμε ότι βαδίζουμε στο σωστό μέρος» είπε εκπρόσωπος του Facebook.
Ερωτηθείς γιατί οι οδηγίες αυτές που διέρρευσαν, δεν δημοσιοποιούνται από το Facebook, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «Δημοσιεύοντας τα κοινοτικά μας πρότυπα, τις σημειώσεις από τις τακτικές συναντήσεις που έχουμε με παγκόσμιες ομάδες για να τις συζητήσουμε και να τις ενημερώσουμε, καθώς και τις τριμηνιαίες αναφορές μας για τη δράση μας προκειμένου να επιβάλουμε τις πολιτικές μας, παρέχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια από οποιαδήποτε εταιρεία τεχνολογίας. Σκοπεύουμε επίσης να δημοσιοποιήσουμε ακόμη περισσότερα από αυτά τα έγγραφα με την πάροδο του χρόνου».